Haberler

Köy Statüsünde 2 Ay Kaldıktan Sonra Yeniden Belde Olacak

Yerel seçimler öncesi nüfusunu 2 binin üzerine çıkarmasına rağmen süreç başladığı için belde statüsü iptal edilerek köye dönüştürülen Gömü'nün 4 mahallesinde vatandaşlar, 1 Haziran'daki ara seçimde yeniden sandık başına gidecek 30 Mart'ta bir muhtar seçen Gömü halkı, haziran ayında bu kez bir belediye başkanı ve 4 muhtarı belirlemek için oy kullanacak İl Genel Meclisi Üyesi ve beldenin son belediye başkanı Tekin: "Valilik, başvuru yazımızı Seçim Kuruluna gönderdi.

ALİ KEMAL AKAN - MUSTAFA GÜNGÖR - Büyükşehir Belediyesi Kanununda yapılan değişiklikle nüfusu 2 binin altında kaldığı gerekçesiyle belde statüsü iptal edilen Emirdağ ilçesine bağlı Gömü köyünde 1 Haziran'da ara seçime gidilecek.

Yasa çıkmadan önce yakındaki bir köyün, sınırları içine mahalle olarak dahil edildiği Gömü, varlığını 2 ay köy statüsünde sürdürdükten sonra Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) kararı doğrultusunda haziran ayında tekrar belde unvanını kazanacak.

Kapatılan Gömü belde Belediyesinin son başkanı olan ve 30 Mart'ta İl Genel Meclisi üyeliğine seçilen Hakkı Tekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Büyükşehir Belediyesi Kanununda yapılan düzenlemelerin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayına sunulmasından önce Valiliğe başvurduklarını söyledi.

Söz konusu başvuruda, Gökçeyaka köyünü mahalle olarak Gömü Belediyesinin sınırları içine dahil edip nüfuslarını 2 binin üzerine çıkardıklarını belirttiklerini anlatan Tekin, şöyle devam etti:

"Valilik, başvuru yazımızı Seçim Kuruluna gönderdi. Seçim Kurulu da 21 gün askı müddeti verdi. Bu zaman zarfında Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül, yasayı imzaladı. İmzadan 2 gün sonra da bize onay çıktı. Yani 2 günle kaybettik. 2 gün farkla kapanan belediyelerin arasında yer aldık. Afyonkarahisar Valiliğine evrakı götürdüğümde yasa henüz Cumhurbaşkanımıza gönderilmemişti. Daha sonra Bölge İdare Mahkemesinde dava açtık. Dava, lehimize sonuçlandı. 'Belediyemizi kurtardık' diye sevinirken YSK, seçim sürecini başlattığından bizi belde olarak 30 Mart seçimlerine katmadı. Bunun yanında İçişleri Bakanlığı, yasal yönden temyiz etmek zorundaymış. Temyiz ettiler ve Danıştayda da süreç devam ediyor. YSK, mahkeme devam ederken bizi 1 Haziran'daki ara seçimlere alacak."

"Belediye kapanır" düşüncesiyle İl Genel Meclisi üyeliğine adap olup seçildiği bilgisini veren Tekin, 1 Haziran'da belediye başkanlığına talip olup olmama konusunda henüz kararını vermediğini bildirdi.

"Sadece formalite muhtarım"

Köy muhtarlığına aday olan 4 kişiden bu göreve seçilen Metin Asıldaş ise 1 Haziran'da belde belediye başkanı ile 4 mahalle muhtarının belirleneceğini dile getirdi.

Muhtar seçilmesine rağmen kazanılmış haklarını kullanamadığını savunan Asıldaş, "Köy statüsündeyken muhtar seçildiğim için kazanılmış bir hakkım var. Bu hakkım ne olacak? Bu, şu anda belli değil. Hakkımın ne olacağının bana bildirilmesini ve bu durumun bir yola konulmasını istiyorum" diye konuştu.

Asıldaş, belde belediye başkanı seçilinceye kadar köy idaresinin, Emirdağ Kaymakamı'nda olacağı bilgisini verdi.

Sadece formalite muhtar olduğunu aktaran Asıldaş, şunları kaydetti:

"Mazbatam var. Mazbatamı aldım ancak formaliteden ibaretmiş. 3 ay hiçbir iş yapmadan sadece maaşımı almam gerekiyormuş. Suya sabuna dokunmamam söylendi. Kimse bir şeye dokunmayacakmış. Mahallemiz olan Gökçeyaka'nın su problemi var. Parası ödenmediğinde su depolarının elektriği kesiliyormuş. Orada yaşayan vatandaşlarımız bu durumdan rahatsız ancak maalesef şu anda elimde yetki yok." - Afyon

Kaynak: AA / Yerel

Abdullah Gül Hakkı Tekin Emirdağ Gömü Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title