Haberler

Komşu Mahallenin Misafirleri "Bayram Yeri"Nde Ağırlanıyor

TAHİR TURAN EROĞLU - Kocaeli'nin Kandıra ilçesinde vatandaşlar, her bayram komşu mahallenin bir diğerine misafir olduğu asırlık "bayram yeri" geleneğini yaşatmaya çalışıyor.

KADİR YILDIZ - TAHİR TURAN EROĞLU - Kocaeli'nin Kandıra ilçesinde vatandaşlar, her bayram komşu mahallenin bir diğerine misafir olduğu asırlık "bayram yeri" geleneğini yaşatmaya çalışıyor.

Her bayramda, daha önce belirlenen bir mahallenin sakinleri, çevre mahallelerden gelen ziyaretçilerine ev sahipliği yaparak, komşularını en iyi şekilde ağırlamaya gayret gösteriyor.

Bayramlık kıyafetlerini giyen vatandaşlar, otobüs, traktör ve otomobillerle ev sahibi mahalleye giderek, bayramlaşma törenine katılıyor.

Mahalle meydanında bir araya gelenler, birbirleriyle bayramlaşarak unutulmaya yüz tutan "bayram yeri" geleneğini yerine getiriyor.

"Gelseler de ikramda bulunsak' diye özlem duyuyoruz"

Çerçili Mahallesi Muhtarı Mustafa Satılmış, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mahallelerinin tarihi "İpek Yolu" üzerinde bulunduğunu söyledi.

"Çerçili"nin eski dilde pazarcı anlamına geldiğini, o dönemde burada panayırlar kurulduğunu ifade eden Satılmış, mahallelinin Kandıra taşı atölyesi, tarım ve hayvancılıkla geçimini sağladığını aktardı.

Satılmış, bayramların eskiden daha kalabalık geçtiğini vurgulayarak, "Eskiden buradan otomobillerden dolayı geçemezdiniz. Son yıllardaki bayramlarda, bayram yeri geleneğine eskisi gibi rağbet olmuyor ama biz sürdürüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Önceden kazanlarla yaptıkları bayram yemeklerinin ziyaretçilere yetmediğini aktaran Satılmış, "O kadar yoğun oluyordu. Şimdi gelseler de biraz ikramda bulunsak diye özlem duyuyoruz. Bu da bizleri üzüyor, eskiyi özlüyoruz. Bu gelenek yüzyılı aşkın süredir yapılıyor. Eskiler hep anlatırdı." diye konuştu.

Satılmış, geleneğe katılmak için geçen yıllarda Ankara, İstanbul, Sakarya'dan ziyaretçilerin geldiğini anlatarak, çevre köylerden de insanların gelmesiyle oluşan yoğun kaynaşmayı şu dönemlerde özlediklerini söyledi.

Bayramların, insanların bir araya gelerek kaynaştığı zaman dilimleri olduğuna dikkati çeken Satılmış, "bayram yeri" geleneğinin de bu birlikteliğin sağlanmasına yardımcı olduğunu kaydetti.

Vatandaşlardan Seçkin Ertürk de "bayram yeri" geleneğinin yüzyıldan bu yana sürdürüldüğünü belirtti.

Ertürk, "Eskiler köylere göre bölmüş. Bayramın her günü başka bir köyde bayramlaşılır. 3-5 yıl önce yapılan yanlış bir haberden dolayı artık insanlar bayram geleneğine katılımı azalttı. Buralarda köy meydanında erkeklerin kızları beğenmesi gibi bir durum yok. Bu gençlerin bir araya gelerek bayramlaştığı gelenektir. Bu geleneği yaşatmak için herkesi bekliyoruz." diye konuştu.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Mustafa Satılmış Kandıra Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title