Haberler

Köln'de Yaşayan Eryiğit Ailesi Türkiye'ye Gelemiyor

Almanya'nın Köln kentinde yaşayan Eryiğit ailesi geçtiğimiz yıl Ağustos ayında, tatil dönüşü biletleri okey’li olduğu halde yer olmadığı ve şartel kapatıldığı gerekçesiyle Türk Hava Yolları (THY) uçağına alınmadılar.

Almanya'nın Köln kentinde yaşayan Eryiğit ailesi geçtiğimiz yıl Ağustos ayında, tatil dönüşü biletleri okey’li olduğu halde yer olmadığı ve şartel kapatıldığı gerekçesiyle Türk Hava Yolları (THY) uçağına alınmadılar. Atatürk Havalimanı'nda çaresiz kalan anne Nazmiye Eryiğit ile kızları Bennur ve Betül Eryiğit THY görevlileri ile tartışınca haklarında ceza davası açıldı ve mahkeme üçü için yakalama kararı çıkarttı. Bu durumdan habersiz olan 24 yaşındaki Bennur Eryiğit, Haziran'da Türkiye'ye tatile gidince gözaltına alındı. İddialara göre elleri kelepçelenen, parmak izi alınarak fotoğrafları çekilen genç kız 19 saat sonra mahkemeye çıkartıldı. Bennur Eryiğit mahkemede ifadesini alındıktan sonra serbest bırakıldı. Eryiğit ailesinin fertleri şimdi tutuklanma korkusuyla Türkiye'ye gidemiyorlar. THY ayrıca aileye kendi şirketleriyle uçuş yasağı koydu. Ailenin iddiasına göre, başvurmalarına rağmen THY uçuş paraların da geri ödemedi. Eryiğit ailesi hem uçuş paralarını geri almak hem de yaşadıkları sıkıntılardan ötürü THY'ye dava açmaya hazırlanıyor.

TÜM AİLE KORKU İÇİNDE

Anne Nazmiye Eryiğit, İstanbul'da Sulh Ceza Mahkemesi'nde haklarında darp ve hakaret suçlarından dava açılmasına neden olan olayı şöyle anlattı:

“İznimizi bitirdik ve 16 Ağustos 2009 günü saat 16.00 sıralarında havaalanına geldik. Uçağımız saat 18.30'da kalkacaktı. Valizlerimizi vermek için sıra bize gelince şartelin kapandığını söylediler. Oradaki THY yetkililerinden çok kibar şekilde yardım istedim. Fakat sadece hakaret duydum. THY görevlisi Zeynep Fazilet K. ağza alınmayacak hakaretler etti. Sonunda sinir krizine girdim. Eşyalarımı yerlere attım. Bir anda etrafım polis doldu. İki bayan THY görevlisi beni alarak bir odaya götürdüler. Bana, 'çok haklısınız, biz burada neler görüyoruz' dediler. O görevliler bir gün önce de 30 kişinin uçamadığını söylediler. Olaylardan sonra polisler bizim ifademizi alarak serbest bıraktılar ve havalanından ayrıldık. Bizimle birlikte 15 kişinin daha mağdur olduğunu duydum. Bir hafta sonra başka bir şirketin uçağıyla Almanya'ya dönebildik. Çünkü THY bize uçuş yasağı koymuş. Kızım Bennur Almanya'ya geç geldiğimiz için meslek eğitimi yaptığı işyerinden kovuldu. Tüm bu yaşadıklarımız yetmiyormuş gibi bir de hakkımızda dava açılmış. Tutuklanma korkusuyla Türkiye'ye gidemiyoruz.”

ÇOK KÖTÜ MUAMELE GÖRDÜM

Mahkemenin haklarında yakalama kararı çıkardığını bilmeden bu yaz Türkiye'ye giden hemşire Bennur Eryiğit Türkiye'ye hem girişte hem de çıkışta gözaltına alındı. Yaşadığı olayın şokunu atamayan Bennur Eryiğit şunları söyledi:

“Meslek eğitimini bitirdiğim için ailem sürpriz yaparak beni bir kız arkadaşımla birlikte Türkiye'ye tatile gönderdi. 21 Haziran günü saat 03.00 sıralarında İstanbul'a indik. Pasaport kontrolünde polisler hakkımda tutuklama kararı olduğunu söyleyerek beni gözaltına aldılar. Alman pasaportum olduğu için hakaret ettiler. Parmak izimi alıp, önden ve profilden fotoğraflarımı çektiler. Taktıkları kelepçeden ötürü kollarım morardı. Sonra adliyede ifade verdikten sonra serbest bıraktılar. 3 Temmuz'da Almanya'ya dönerken de yine bir kaç saat gözaltında tuttular. Hatta uçak yarım saat geç kalktı.”

AÇLIK GREVİ YAPIP OTOMOBİLİMİ YAKACAĞIM

Almanya'nın Solingen kentinde yaşayan ve havaalanında Eryiğit ailesinin durumunu görerek onlara yardım etmeye çalışan işadamı İsmet Demirhan hakkında da THY görevlilerine darp ve hakaret suçlarından dava açıldı. Zonguldaklı İsmet Demirhan yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Olaydan bir gün önce yani 15 Ağustos 2009 günü ben de eşimi ve çocuğumu Almanya'ya gönderdim. O gün de yaklaşık 30 kişinin uçamadığına tanık oldum. Bir gün sonra bir tanıdığı karşılamak için havalanına gitmiştim. Orada o üç bayanın yaşadıklarını görünce olaya müdahale ettim. Bir anda çok sayıda THY görevlisi etrafımı sararak bana vurmaya ve hakaret etmeye başladı. Kendimi savunduğum için benim de hakkında darp ve hakaretten dava açılmış. Eğer Türkiye'ye gidersem tutuklanacağım. Sorunu çözmek amacıyla THY yetkilileriyle görüşmeye çalıştım ama bir yıldır kimseye ulaşamıyorum. Hakkımda tutuklama kararı olduğunu Bennur Eryiğit gözaltına alındıktan sonra öğrendim. Bu olayı protesto için bir hafta sonra açlık grevine başlayacağım. Son olarak da otomobilimi yakacağım.”

THY NE DEDİ?

THY basın bürosu ile irtibat kurduk. Ancak Almanya basın sözcüsü İsa Al Türkiye'de olduğu için bir açıklama yapamayacaklarını söylediler.

Hakan AYTAŞ / KÖLN-DHA)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

7 Ekim'deki baskının sembol ismi olmuştu! Hamas'ın kaçırdığı genç kadının cansız bedeni bulundu

7 Ekim'deki baskının sembol ismi olmuştu! Hamas'ın kaçırdığı genç kadının cansız bedeni bulundu

Bahçeli, paşalardan birinin aftan yararlanmasına itiraz etti: Ben olsam çıkarmazdım

Bahçeli, paşalardan birinin aftan yararlanmasına itiraz etti: Ben olsam çıkarmazdım

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title