Haberler

Kmü'de Helal Gıda Konferansı

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’nde “Helal Gıda“ konulu bir konferans düzenlendi.

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi'nde "Helal Gıda" konulu bir konferans düzenlendi.

Gıda Mühendisliği Öğrenci Topluluğu tarafından düzenlenen ve sunumunu Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selman Türker'in yaptığı konferansa KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Yıldırım, enstitü ve yüksekokul müdürleri, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı. Türkiye'de helal gıda ile ilgili ilk çalışmaların 2007-2008 yıllarında başladığını kaydeden Prof. Dr. Selman Türker, helal gıda konusunda çalışma yaparken İslam hukuku, tıp, biyoloji, veterinerlik, kimya, ziraat gibi bilim dallarından faydalandıklarını belirtti. Kur'an-ı Kerim'in ısrarla temiz ve helal gıda üzerinde durduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Türker, "İslam, insanın yediği yiyeceklerin helal, tayyip ve sağlıklı olmasını emreder" diye konuştu. Prof. Dr. Türker helali ve haramı belirlemenin yalnızca Allah ve peygamberinin yetkisinde olduğunu belirterek helal gıdayı, İslam dini kurallarına göre yenilmesine ve içilmesine izin verilen yiyecek ile içeceklerin tümü' olarak tanımladı.

Üç semavi din olan Musevilik, Hıristiyanlık ve İslam'da helal ve haram gıdalar bulunduğunu belirten Prof. Dr. Türker, helal gıda sertifikası bazında en yaygın sertifikanın Musevilere ait "Koşer Gıda" sertifikası olduğunu söyledi. Prof. Dr. Türker, Müslüman ülkelerinde esas alınan helal gıda sertifikanın ise SMIIC (İslam Ülkeleri Standardizasyon ve Metroloji Enstitüsü) olduğunu söyleyerek ürünlerin bu sertifikayı almaları için dini kurallara uygun, temiz ve hijyenik, sağlığa zararlı olmama ve belgelendirilmiş olma koşullarını taşıması gerektiğini sözlerine ekledi.

İslam dinine göre helal ve haram gıdaları hayvansal gıdalar, içecekler, bitkiler gibi kategorilere ayıran Prof. Dr. Türker, hayvansal haram gıdalara 'ölmüş hayvan, domuz eti, Allah'tan başkası adına kesilen hayvan', içeceklere 'sarhoşluk veren içecekler ile alkol', bitkilere de 'zehirli bitkiler'i örnek gösterdi. Dünya üzerinde 112 ülkeye yayılmış 1.8 milyar Müslüman tüketici potansiyeline sahip helal gıda pazarının yıllık 150 milyar dolarlık işlem hacmine sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Türker, eğer gerekli çalışmalar yapılırsa bu pazarın 860 milyar dolara ulaşabileceğini kaydetti.

Konferans Rektör Prof. Dr. Sabri Gökmen'in Prof. Dr. Selman Türker'e plaket sunmasıyla sona erdi. - KARAMAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Ahmet Yıldırım Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title