Haberler

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile Görüştü.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, New York'ta Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile görüştü.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, New York'ta Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile görüştü. Akıncı görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Mülkiyet rejimi Adadaki sosyal düzeni, asayişi bozmamalı, mülkiyet mahrumiyetini gidermek için kullanılacak hal çareleri büyük oranda tazminatlardan oluşacak, bu yüzden de kapsamlı çözümün finansmanı konusuna odaklanmalıyız dedi.

Genel Sekreterlik Makamında gerçekleşen görüşmeye Cumhurbaşkanı Akıncı ile birlikte Dışişleri Bakanı Emine Çolak, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Müzakereci Özdil Nami, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Erhan Erçin, KKTC'nin New York Temsilcisi Büyükelçi Mehmet Dana ve Cumhurbaşkanlığı Müzakere Heyeti üyesi Sertaç Güven katıldı. Görüşmede, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile siyasi işlerden sorumlu yardımcısı Jeffrey Feltman da hazır bulundu.

SON AYLARDA MÜZAKERELERDE ÖNEMLİ İLERLEMELER OLDU

Akıncı görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, New York'ta başta BM Genel Sekreteri, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry olmak üzere son derece yoğun ve verimli görüşmelerde bulunduğunu söyleyerek, Dışişleri Bakanı Çolak ve Müzakereci Nami'nin de üst düzey görüşmelerde bulunduğunu, tüm görüşmelerin sonuçlarından memnun olduklarını belirtti. Kıbrıs müzakerelerinde gelinen son noktayı ve bundan ilerisini Genel Sekreterle görüştüklerini ifade eden Akıncı, her ikisinin de son aylarda müzakerelerde önemli ilerlemeler olduğu yönünde anlaşmaya vardıklarını söyledi. Akıncı, Yönetim ve Güç Paylaşımı ve AB ve Ekonomi başlıklarında bazı ilerlemeler sağladıklarını, şimdi ise biraz daha çetrefilli görünen Mülkiyet Toprak ve Güvenlik Garantiler başlıklarında müzakerelerin devam ettiğini anımsattı.

Mülkiyet başlığında Rum lider Nikos Anastasiadis ile bir mülkiyet komisyonu oluşturma kararı aldıklarını ifade eden Akıncı, komisyonda eşit sayıda Kıbrıslı Rum ve Türk yer alacağını, ve bu komisyonun kararlarının iki tarafça ortak olarak kabul edilecek kriterlere dayalı olacağını söyledi. İki müzakerecinin şimdi bu kriter konusunu görüştüklerini belirten Akıncı, Umarım yakında bu konuda somut bir sonuç alabilirler dedi.

ÇÖZÜMÜN FİNANSMANI KONUSUNA ODAKLANMALIYIZ

Kıbrıslı Türkler olarak kurulacak bir federasyonda iki kesimlilik ve iki toplumluluk kriterlerinin garanti altına alınmasına önem verdiklerini, zaten bunların yıllardır BM Parametresi olarak kabul edildiğini ve 11 Şubat 2014 Ortak Açıklamasının da bir parçasını oluşturduğunu söyleyen Akıncı, Mülkiyet rejimi Adadaki sosyal düzeni, asayişi bozmamalı, mülkiyet mahrumiyetini gidermek için kullanılacak hal çareleri büyük oranda tazminatlardan oluşacak, bu yüzden de kapsamlı çözümün finansmanı konusuna odaklanmalıyız dedi.

New York'taki görüşmelerinde finansal yardım konusunun da gündem maddelerinden biri olduğunu söyleyen Akıncı, Bu konuda gösterilen ilgiden memnun olduğumu söylemeliyim 'dedi.

ÇÖZÜM SAYESİNDE RUMLAR VE TÜRKLER KAZANMAKLA KALMAZ, BÖLGEMİZ İÇİN DE İYİ BİR ÖRNEK OLUŞTURABİLİRİZ

Kıbrıs Türk tarafının Kıbrıs sorununun çözümü yönündeki iradesini koruduğunu belirten Akıncı 'Sayın Anastasiadis'in de dediği gibi kazananlar ve kaybedenler yaratmaya gerek yok, ama iki tarafta da kazanan yaratabiliriz. Bu çözüm sayesinde sadece Rumlar ve Türkler kazanmakla kalmaz, aynı zamanda bölgemiz için de iyi bir örnek oluşturabiliriz ve bölgemizin istikrarına katkıda bulunabiliriz dedi.

KASIM'DA MÜZAKERELER YOĞUNLAŞACAK

Kasım ayından itibaren adadaki müzakerelerin yoğunlaşacağına dikkati çeken Akıncı, İki lider olarak daha sık bir araya geleceğiz, müzakerecilerimiz de yorulmaksızın çalışacaklar ve zaman açısından bir takvimden söz etmesek de çok yakında bir sonuca ulaşabileceğimizi umuyoruz dedi.

Akıncı bu kapsamda Genel Sekreter Ban, Kıbrıs Özel Danışmanı Eide ve Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim'a da çözüm bulunması yönündeki yardımlarından ötürü teşekkürlerini sundu.

Bir muhabirinin, Ban Ki-moon'un iki liderle üçlü bir görüşme imkanının olup olmadığına yönelik bir sorusu üzerine, bu konuyu bugün ele almadıklarını belirtti. Ama tabii gerekli olursa böyle bir üçlü görüşme de yapılabilir dedi.

RUM SEÇİMLERİNE KADAR SORUNU ÇÖZEBİLİRİZ

Rum tarafındaki seçimlerden önce bir çözüme ulaşılıp ulaşılamayacağına dair soru üzerine ise Akıncı Eğer aynı kararlılıkla, siyasi iradeyle ve aynı hızla çalışmaya devam edersek yıllar içinde değil, aylar içinde bir uzlaşıya varabiliriz, bunu daha önce de söyledim.

KRİTİK MESELE MÜLKİYET'TİR, BU HERKES İÇİN BİR SINAMA OLACAKTIR

Rum tarafındaki seçimlerin milletvekili seçimi olacağını ve Mayıs 2016'da yapılacağını hatırlatan Akıncı, Tabii bu Rumların kendi iç meseleleridir, biz müdahale edemeyiz ama benim düşüncem bu sorunu o zamana kadar çözebiliriz. Kasım, Aralık ve Ocak aylarında çok çalışırsak amacımıza ulaşabileceğimize inanıyorum. Burada kritik mesele Mülkiyet konusundaki kriterlerdir. Bu herkes için bir sınama olacaktır. Bundan şunu kastediyorum Kıbrıslı Türkler için iki kesimlilik kendi bölgelerinde çoğunlukta olmalarıdır, Rumlar için de aynı şey geçerli olmalıdır. Bu zaten bir BM parametresidir, 1992 yılında 750 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararında kabul edilmiştir. Bu parametre demokratik prensiplere aykırı değildir, bunu halledebiliriz, öyle bir kriter yaratmalıyız ki iki kesimli ve iki toplumlu bir federasyonu oluşturabilelim, bunun için çok çalışmalıyız dedi.

HİDROKARBON MESELESİ ÇÖZÜM İÇİN KATALİZÖR

Amerikalı bir gazetecinin hidrokarbonlar konusundaki sorusu üzerine bu konunun önemli olduğunu vurgulayan Akıncı, Eğer bu konudan gerekli şekilde yararlanılabilirse bu çözüm için bir katalizör olabilir, olmalıdır. Hidrokarbon meselesi çözüm için bir dinamik oluşturuyor dedi.

Bu konudaki görüşünü de açıklayan Akıncı, Şu an ne kadar az da olsa bu Kıbrıs doğalgazı, umarım ve inanıyorum bu miktar gelecekte artacaktır. Bu doğal gaz İsrail doğalgazıyla birleştirilerek Türkiye'ye ve oradan da AB ülkelerine ulaştırılmalıdır. Bu yol en mantıklı ve en az pahalı yoldur. Bu konuda benim gibi düşünen pek çok uzman var. Öte taraftan bu ayın sonundan itibaren Türkiye'den deniz altından boruyla 75 milyon metreküp (yılda) su bize gelecek. Bu çok önemli ve yeni bir teknoloji, eğer bu başarılı ve sürdürülebilir olursa, pek çok başka işbirliğinin kapılarını açacaktır. Öncelikle bu suyu komşumuz Rumlarla paylaşabiliriz. O yüzden bu hidrokarbon konusu iyi değerlendirilirse bir kazan-kazan durumunun ortaya çıkmasında katalizör rol oynayacaktır. Düşünün, biz burada yeni bir ilişki düzeninden söz ediyoruz, sadece Kıbrıs toplumları arasında değil, bu Türkiye-Yunanistan, Türkiye-AB, Türkiye-İsrail, Türkiye ve gelecekteki Kıbrıs federasyonu arasında yeni ilişkiler kurulması demek dedi.

İRADE, İSTEK VE KARARLILIK MÜZAKERELERDEKİ ATILIMI YARATACAKTIR

Amerikalı bir gazetecinin müzakerelerde nasıl atılım yapılabileceğine ilişkin bir sorusu üzerine ise Akıncı, İrade, istek ve kararlılık bu atılımı yaratacaktır. Statükonun hayat boyu devam edemeyeceğine ilişkin kanı bu atılımı yapacaktır. Değişim isteği, iki tarafın da yeterince acı çektiğine yönelik anlayış bunu sağlayacaktır. Atılım iki tarafın acılarını paylaşmaları, empati ve zorluklarını anlamalarıyla ortaya çıkacaktır. Düşman değil, gelecekteki ortak olunduğunun anlaşılmasıyla, zihniyet değişikliğiyle bu atılım yakalanacaktır. Biz acıyı da, akan kanı da paylaştık, artık gelecek kuşaklara bunları yaşatma hakkımız olmamalı, biz onlara yeni bir gelecek verelim, müreffeh bir gelecek verelim dedi.

TÜM ÜLKELERDEN ÇÖZÜM İÇİN YARDIM İSTİYORUZ

Genel Sekreter'den ne tür talepleri olduğuna yönelik bir soru üzerine, Akıncı, Genel Sekreter de olmak üzere tüm ülkelerden şunu istiyoruz. En kısa zamanda iki kesimli, iki bölgeli bir federasyonun yaratılması yönünde destek ve yardım istiyoruz. Özel bir ricamız yok, ama ricamız genel olarak çözüm için birlikte çalışmaktır dedi.

Rum lider Anastasiadis'in konuşmasını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine ise Akıncı, Rum liderinin kendi vizyonunu paylaştığını, bunların bazılarının kendilerinin vizyonuyla örtüştüğünü, bazılarının ise örtüşmediğini, sonunda bunun Anastasiadis'in kendi konuşması olduğunu söyledi.

Akıncı şunları söyledi Burada en önemli fark şudur, maalesef Kıbrıs'taki siyasi durum nedeniyle yıllardan beri tek bir taraf Kıbrıs'ın meşru hükümeti olarak tanınıyor, o yüzden o tarafın lideri tüm platformlarda kendi görüşlerinin açıklama fırsatını buluyor. Biz bulamıyoruz. Ama Kıbrıslı Türker'in de uluslararası arenada haklı yerlerini alacaklarına inanıyorum. Dünyada belki de bir çözüm anlaşmasına ve AB'ye girilmesine evet diyen, ama diğer toplumun hayır oyuyla dışarıda bırakılan tek topluluk biziz. Bu anormal bir durumdur, bizim normal bir durum yaratmamız gerekmektedir.

KERRY KASIM'DA ADAYA GELECEK

Basın toplantısında Akıncı'ya Kerry ile yaptığı görüşme de soruldu. Kerry ile son derece verimli bir görüşme yaptıklarını söyleyen Akıncı, Bizim görüşlerimizi son derece dikkatli bir şekilde dinledi. Kendisi de bizim vizyonumuzu paylaştı, kendisinde de Kıbrıs sorununun çözümü için çalışma yönünde irade mevcut. Biz kendi hassasiyetlerimizi kendisiyle paylaştık. Ondan da anlayış gördük, kendisi de Kasım ayında Kıbrıs'ı ziyaret edecek, bundan da ayrıca memnuniyet duyduk diye konuştu.

Haber Nafız ALBAYRAK NEWYORK, (DHA)

(Tür: Dış)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Birleşmiş Milletler Mustafa Akıncı Ban Ki Moon Kıbrıs Politika Güncel Haberler

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet geçirdi

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet geçirdi

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title