Haberler

KKTC Başbakanı Soyer, Petrol Konusunda Papadopulos'u Uyardı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ferdi Sabit Soyer, Rum Yönetimi Başkanı Tassos Papadopulos'u, Adanın Çevresindeki Denizde Olduğu Tahmin Edilen 400 Milyar Dolarlık Petrol Rezervleri Konusundaki Tavrı Nedeniyle Uyardı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ferdi Sabit Soyer, Rum Yönetimi Başkanı Tassos Papadopulos'u, adanın çevresindeki denizde olduğu tahmin edilen 400 milyar dolarlık petrol rezervleri konusundaki tavrı nedeniyle uyardı.

Soyer, açıklamasında, "Papadopulos, yaptıkları ile acemi bir büyücü gibi dünyadaki bütün cinleri, bunu bir maskeli baloya dönüştürecek şekilde buraya çağırıyor. Bu, felaket, kaos getirir" dedi.

Papadopulos'un tehlikeli bir oyun oynadığına işaret eden Soyer, Papadopulos'un amacının "Hakimiyetçi anlayışını, adanın tümüne yaymak, bunu yapamıyorsa da mevcut durumu korumak. Niyeti çözüm değil. Petrol konusundaki tavrının arkasında da bu var" diye konuştu.

Başbakan Ferdi Sabit Soyer, BRTK kanalında konuk olduğu AKİS programında, Kıbrıs konusunda son gelişmeleri değerlendirdi. Başbakan Soyer, Kıbrıs'ın çevresinde olduğu tahmin edilen 400 milyar dolarlık petrol rezervleri konusunda Papadopulos'un takındığı tavrı, "hakimiyetçi anlayışının bir devamı" ve "çözümü engellemeye dönük yeni bir unsur" olarak niteledi.

Dünyada enerji kaynakları ve yollarını kontrol için büyük devletler arasında yaşanan mücadeleye dikkat çeken Soyer, şöyle konuştu: "Papadopulos'un Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde pozisyonunu güçlendirmek için petrol konusunu kullanarak, bunu bir elma şekeri gibi Fransa, Çin ve Rusya'ya uzattığına dair duyumlarımız var. İsrail gibi bölge ülkeleri ile adada üsleri bulunan İngiltere de gelişmeleri yakından izliyor. ABD'de, bu duruma kayıtsız kalmaz. Papadopulos, bize üstünlük sağlayacak diye dünyadaki bütün cinleri bunu bir maskeli baloya dönüştürecek şekilde buraya çağırıyor. Bunun sonucunda memleket ne ona ne bize kalacak. Bu Kıbrıs'ı Ortadoğu ve Irak'ta yaşananlar benzeri kaosa sürükler."

Soyer, Papadopulos'tan, politikalarını değiştirmesini ve "Kıbrıs'ta eşitliğe, iki bölgeliliğe dayalı, Türkiye ve Yunanistan'ın eşit şekilde yol arkadaşı olacağı ortaklık ve BM çerçevesinde çözüme" dönmesini istedi. Bu tür krizlerin nedeninin Kıbrıs sorununun çözümsüzlüğü olduğunu belirten Soyer, krizlerin kökeninde yatan nedenin Kıbrıs Rum hakimiyetçi anlayışının Kıbrıs Türk halkıyla bir ortaklık ve buna bağlı siyasi eşitlik temelinde, federal ilkelerde bir sonuca dönük isteksizliği olduğunu ifade etti. Başbakan Soyer, Papadopulos'un, meşru hükümet olarak kabul görmenin avantajını kullanarak, Kıbrıs Türk halkına, bölgeye ve Kıbrıs'la ilgili bütün çevrelere dayatmalar yapmaya, Kıbrıs Türk halkını osmosis yoluyla eriteceği bir sonuca ulaşmaya çalıştığını söyledi.

Soyer, Papadopulos'un iki halkın siyasi eşitlik temelinde var olan hak eşitliğini, bu tür dayatmalarla tek yanlı kullanmaya çalıştığına işaret ederek sözlerine şöyle devam etti: "Öyle bir noktaya doğru gidiyoruz ki, bu yalnız Kıbrıslı Türkler ile Kıbrıslı Rumlar arasında var olan bir çelişki değil; Türkiye ile çelişkileri artıran, Türkiye ile çelişkileri artırırken Yunanistan ve Türkiye arasında gerginliği tırmandıran sonuçlar doğurabilir. Bölgesel tartışmaları gündeme getirebilir. Şimdi sesini çıkarmayan İsrail ve diğer ülkelerin de müdahil olmasını getirecek sonuçlar doğurabilir."

Kıbrıs Türk tarafına da büyük görev düştüğünü anlatan Soyer, şunları söyledi: "Bizim görevimiz, çözüm irademizi sürdürmek olmalıdır. Eşitlik, 2 bölgelilik ve Kıbrıs'ın tümünde var olan haklarımızdan geri adım atmayacağımızı mesajını vererek çözümü zorlamalıyız. Kararlı duruşumuzu devam ettirmeli, BM çözüm süreci için her türlü gayreti göstererek, BM çerçevesinde bir çözümü zorlamalıyız."

Başbakan Soyer, Papadopulos'u sorunları çözmek üzere Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile görüşmeye ve "Gambari" sürecini ileri götürmeye de çağırdı.

(MG-SŞ-SŞ-HO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

Hangi renkleri karıştırırsak kırmızı olur? Kırmızı rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Hangi renkleri karıştırırsak mor olur? Mor rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Fuşya rengi nasıl elde edilir? Fuşya hangi renklerin karışımı ile yapılır? Turuncu nasıl elde edilir? Turuncu hangi renklerden oluşur, guaj boya ile nasıl yapılır? 5 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 5 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 5 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 5 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Kahverengi nasıl elde edilir? Guaj ve akrilik boya ile kahverengi nasıl yapılır? 6 Mayıs Pazartesi 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 6 Mayıs burç yorumları nedir? Real Madrid şampiyon mu oldu? 2024 İspanya La Liga şampiyonu kim oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title