Haberler

"Kızıl Kent" Festivalle Şenlendi

Binlerce yıl önce de festivallerle şenlenen Çeşme Ildırı, geçen yıl tekrar başlatılan Erythai Kültür Şenliği'nin ikincisiyle canlandı.

Binlerce yıl önce de festivallerle şenlenen Çeşme Ildırı, geçen yıl tekrar başlatılan Erythai Kültür Şenliği'nin ikincisiyle canlandı. Doğal ürünler satıldı, 6 asırlık türküler seslendirildi

Tarihin en büyük İyon kentinden bir tanesi olan Erythai (Ildırı) ve ona bu adı veren kızıl toprakları, kuruluşundan binlerce yıl sonra alıştığı şenliklere, tekrar ev sahipliği yaptı. Beş bin yaşındaki tarihi kent, aynı geçmişinde olduğu gibi şimdi de festival ve eğlence canlandı. Birkaç bin yıl süren çok uzun bir aradan sonra geçtiğimiz yıl Erythai Kültür Şenliği adıyla tekrar ayağa kalktı. Bu yıl ikincisi düzenlenen etkinlik, ilkine göre çok daha görkemli ve hareketli geçti. Çeşme Belediyesi'nin destek verdiği etkinlikler boyunca, Ildırı'ya hem yarımada hem de Ege'nin birçok bölgesinden turistler akın etti.

DOĞAL ÜRÜNLER SATILDI

Festivalin düzenlenmesi ve gelişmesinde herkesten çok emeği geçen Ildırı köylüleri, sabah erken saatlerde başlayarak kurduğu tezgahlarla şenliğin başlangıcını ilan etti. Şenliğe ait kermes alanındaki tüm ürünler de tarihi dokuya uygundu. Teknolojiden neredeyse hiç faydalanılmadan üretilen süt ürünleri, zeytin mamülleri, enginar konserverleri, bakliyat ve el işlerini satışa sunarak şenlik boyunca kurulan pazarda satışa sunuldu. Şenlik için Ildırı'ya gelenlerin dışında, "İzmir-Çeşme eski yolu" olarak adlandırılan güzergah üzerinden Çeşme'ye gitmek isteyen araç sahipleri ve yolcular da köyün doğal üretilmiş ürünlerinden edinmek için şenlik alanı boyunca durakladı.

6 ASIRLIK ŞARKILAR SESLENDİRİLDİ

Gündüz saatlerinde hareketli olan tezgahlar festival akşamında da hareketinden bir şey yitirmezken, tarihi kent bir yandan da "eski" parçaların seslendirildiği konserle tekrar hayat buldu. Erkan Oğur ve İsmail Hakkı Demircioğlu köy meydanında antik Erythai kazı alanı yakınlarında verdikleri konserde, 15'nci ve 16'ncı yüzyıl döneminde doğmuş Türk halk müziğinden parçalar seslendirdi, geceye de şenliğe de bambaşka bir hava kattı. Erythai'nin Çeşme ve Türkiye'nin en büyük tarihi zenginliklerinden bir tanesi olduğunu fakat "Ankara'dan kaynaklanan sorunlar" nedeniyle potansiyelinin kullanılmaktan çok uzak olduğu bilgisini veren Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu, düzenlenen festivallerle tarihi kenti, tanıtmayı hedeflediklerini söyledi, her yıl büyüyen şenliğin umut verici olduğunu kaydetti.

YOL VE HİZMET İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLADI

Ildırı'nın Çeşme'ye bağlanmasının ardından yenilecek yolları ve alacağı hizmetle, hak ettiği konuma kavuşacağını söyleyen Başkan Tütüncüoğlu, "Ildırı'yı geliştirmek, yollarını yapmak için şimdiden çalışmalara başladık. Buranın tamamının SİT alanı olması nedeniyle yöre halkı büyük sorunlar yaşıyor. Balıkçılıkla geçinen birçok aile olmasına karşı, barınak bile yapılamıyor. 'Bütünşehir Yasası' ve Ildırı'nın belediyemiz yetki alanına girmesini beklemeden, yollarını yenilemek için ihale çalışmalarına başladık. AK Partili meclis üyelerinin itirazına rağmen Çeşme Belediye Meclisi'nde ihaleyi gerçekleştirmek için para aktarımı kararını aldık" diye konuştu. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Çeşme İzmir Ege Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title