Haberler

Kızartılmış Yiyecekler Hastalık Riskini Artırıyor

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Sağlık Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğretim görevlisi Esma Aksoy Kendilci, fazla yağ tüketiminin kanser riskini artırarak birçok hastalığı tetiklediğini söyledi.

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Sağlık Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğretim görevlisi Esma Aksoy Kendilci, fazla yağ tüketiminin kanser riskini artırarak birçok hastalığı tetiklediğini söyledi.

Kendilci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kızartmanın en çok kullanılan pişirme yöntemlerinden biri olduğunu belirterek, "Fazla yağ tüketimi, kalp hastalıkları, kanser, diyabet, hipertansiyon gibi hastalıkların riskini artırmaktadır" dedi.

Kızartılmış yiyeceklerin yüksek oranda yağ içerdiğini vurgulayan Kendilci, aynı zamanda bunun mide krampları, reflü, mide yanması ve hazımsızlığa da yol açtığının altını çizdi.

Kendilci, kızartma yerine ızgarada, fırında, haşlayarak veya buğulayarak pişirilmiş yiyeceklerin tercih edilmesi gerektiğini aktardı.

"Kızartma yağlarını fazla kullanmayın"

Kızartma sırasında yağların yapısında bir takım değişiklikler meydana geldiğini belirten Kendilci, "Kızartma yağlarının tekrar tekrar kullanılması, kanserojen madde oluşumunu arttırır. Bu nedenle kızartmaya beslenmemizde çok fazla yer vermemeliyiz ve kızartma yağlarını 3 defadan fazla kullanmamalıyız." ifadelerini kullandı.

Kendilci, kızartma işleminin, sıcaklık derecesinin kontrol edilebileceği ve yağın homojen olarak ısıtılabileceği fritöz gibi ekipmanlarda yapılmasını tavsiye etti.

Kızartmalık yağın ısısının 150-170 derece arası bir ısıya ayarlanması gerektiğini söyleyen Kendilci, ısının 180 derecenin üzerine çıkarılmasının doğru olmadığını kaydetti.

Yemeklerde trans yağ oranı düşük, uygun kızartmalık katı veya sıvı yağın tercih edilmesi gerektiğini belirten Kendilci, "Gıdalara fritözün üzerinde tuz veya baharat dökülmemelidir. Her kızartmadan sonra yağın filtre edilmesi (süzülmesi), kızartma esnasında kızartılan gıdanın yağ emmesinden dolayı meydana gelen kaybın, yağın yeniden kullanımından önce biraz yeni yağ ekleyerek gençleştirme yöntemiyle yağdaki zararlı bileşik olan polar maddelerin miktarının aşağıya çekilmesi mümkündür." ifadelerini kullandı.

Kızartma yağlarının lavaboya dökülmesi gerektiğini vurgulayan Kendilci, atık kızartma yağlarının ev ve ya iş yerlerinde uygun kaplarda biriktirilip geri dönüşüme verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Sağlık

Esma Aksoy Kendilci Sağlık Haberler

Bakmadan Geçme

26 NİSAN CUMA HUTBESİ | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! 36 BİN SÖZLEŞMELİ SAĞLIK PERSONELİ BAŞVURU EKRANI! 36 bin sözleşmeli sağlık personeli alımı başvurusu nereden yapılır? Mehmet Büyükekşi aday olacak mı? TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi aday oldu mu? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu çalışanlarına mobbing mi uyguladı? Eski Patiswiss CEO'su çalışanları azarladı! Devlet Bahçeli'nin Ferdi Tayfur göndermesi Erdoğan'a mı? Semih Yalçın ne dedi? Recep Tayyip Erdoğan, Özgür Özel görüşmesine Kemal Kılıçdaroğlu ne dedi? Kemal Kılıçdaroğlu, Özgür Özel'i neden uyardı? Noterde kredi kartı geçiyor mu? Noterlerde kredi kartı ile ödeme yapılır mı, kartla ödeme geçer mi? ESRA EROL'DA çocuk gelin skandalı nedir? Esra Erol son bölümde ne oldu, olay ne? Yalı Çapkını 67. bölüm 2. fragman canlı izle! Yalı Çapkını Seyran'a ne oldu? LİLA Kağıt kurucusu kimdir? Lila Kağıt sahibi Abdullah Öğücü kimdir? Lila Kağıt halka arz oldu mu? Lila Kağıt katılım endeksine uygun mu? HALKA ARZ TAKVİMİ 26 Nisan hangi burç? 26 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 26 Nisan tarihi hangi burç olur? ÇÖL TOZU SON DAKİKA! Çöl tozu nedir? Çöl tozundan nasıl korunulur, zararları ne? Brighton - Manchester City maçı ne zaman, saat kaçta ve hangi kanalda? Brighton- Manchester City maçı kaç kaç bitti? #9917 KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title