Haberler

Kışlası'nın Önünde Darbelere Protesto

Selimiye Kışlası'nın Önünde Toplanan Bir Grup, 12 Eylül Askeri Darbesi'ni Gerçekleştirenlerin Yargılanmasını İstedi.

Selimiye Kışlası'nın önündeki parkta toplanan ve aralarında 78'liler Vakfı, 78'liler Girişimi, İHD, Sosyalist Parti, SODEV, ÖDP, İstanbul Tabipler Odası, EMEP, SDP, ESP, Dersim Dernekleri Federasyonu, Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği, KESK İstanbul Şubeler Platformu, Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği gibi kuruluşların temsilcilerinin bulunduğu yaklaşık 50 kişi, üzerinde "30. Yılında 12 Eylül Darbesi İle Hesaplaşıyoruz" cümlesinin yazılı olduğu pankartı açtı. Ellerinde "Şarkımızı tamamlamak için" yazılı bayraklar taşıyan topluluk sık sık "Gün gelecek, devran dönecek, darbeciler halka hesap verecek" sloganları attı. Topluluk 12 Eylül Askeri Darbesi'nde hayatını kaybeden ya da işkence görenlerin anısına 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Katılımcılar adına ortak basın açıklamasını 78'liler Girişimi Sözcüsü Nimet Tanrıkulu ile Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof.Dr. Tahsin Yeşildere yaptı. Askeri darbenin 30. yılında ülkeyi karanlığa sürükleyenlerin peşini bırakmayacaklarını belirten Tanrıkulu, "Bağımsızlıkçı, eşitlikçi, hakkını arayan, toplumsal özgürlük ve adalet ruhunu yok ederek ülkeyi uçuruma sürükleyenlerin peşlerini bırakmadığımızı gööstermek için Selimiye Kışlası'nın önündeyiz. Darbesiz bir Türkiye, darbesiz bir toplum, darbesiz bir siyaset için Selimiye Kışlası'nın önündeyiz" dedi.

DARBECİLER İNSAN HAKLARINI HİÇE SAYDILAR

12 Eylül döneminin sivil asker ardıllarının vahşet boyutunda insan hakları ihlalleri yaşattığını belirten Tanrıkulu, "12 Eylül darbecileri yargılansın çünkü insan haklarına, evrensel hukuka, özgür, demokratik, barışçı ve adil bir topluma ulaşmanın yolu 12 Eylül kabusuyla hesaplaşmaktan geçiyor. Kanlı geçmişimize sünger çekerek, hak ihlallerini ve kıyıcılıkları yok sayarak sağlıklı bir gelecek inşa edemeyiz" dedi.

Askeri darbeyi gerçekleştirenlerin darbe rejimine hayatın her alanında yerleşik bir kimlik kazandırdığını iddia eden Prof. Dr. Tahsin Yeşildere, "Türkiye toplumu, son 40 yılını sürekli darbecilik haliyle yaşamaya başladı. Demokrasi gerçekten korunacaksa, bunun başlangıç noktası hiçbir kuruma kuralları çiğneme yani suç işleme özgürlüğü tanınmamasıdır. 12 Eylül darbecileri bu yüzden yargılanmalıdır" dedi.

Geleceğe, insan haklarına, evrensel hukuka, çağdaş ve adil topluma dayalı demokratik bir barış ortamı inşa etmek istediklerini kaydeden Pro.Dr.Yeşildere, "Bir dönemle, bir zihniyetle hesaplaşıyoruz. Eli kanlı 12 Eylül darbecileri ve darbe döneminin tüm görevlilerini yargılama mücadelemiz sürüyor. Darbeleri engellemenin bilinen yolu cunta sorumlularının ve işkencecilerin yargılanmasıdır" diye konuştu.

Topluluk açıklamalaların ardından 15 dakikalık oturma eylemi yaptı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerin geniş güvenlik önlemi aldığı eylem olaysız sona erdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Uçum'dan Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'a salvolar

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Uçum'dan Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'a salvolar

'Fenerbahçe şampiyon olacak' diyen astrolog, canlı yayın açıp ana avrat küfretti

"Fenerbahçe şampiyon olacak" diyen astrolog, canlı yayın açıp ana avrat küfretti

Rus askeri yetkili: Estonya'daki Narva, Letonya'daki Daugavpils ve Litvanya'daki Klaipeda'yı işgal etmeliyiz

Rus askeri yetkili: Estonya'daki Narva, Letonya'daki Daugavpils ve Litvanya'daki Klaipeda'yı işgal etmeliyiz

Geceye de damga vurdu! Icardi, Florya'daki şampiyonluk kutlamasında Ali Koç forması giydi

Geceye de damga vurdu! Icardi, Florya'daki şampiyonluk kutlamasında Ali Koç forması giydi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title