Haberler

Kırsaldaki Kadınlara Yönelik Farkındalık Çalışması

Güncelleme:

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kadın Politikaları Daire Başkanlığı'nın oluşturduğu Gezici Köy Ekibi, kadınlara yönelik farkındalık çalışması yürütüyor.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kadın Politikaları Daire Başkanlığı'nın oluşturduğu Gezici Köy Ekibi, kadınlara yönelik farkındalık çalışması yürütüyor. Ekip, özellikle kadınlara hak kavramı ile toplumsal cinsiyet konularında bilgilendirmelerde bulundu.


Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kadın Politikaları Daire Başkanlığı, kadınlara yönelik farkındalık çalışması yürütmek amacıyla Gezici Köy Ekibi oluşturdu. İlk çalışmayı Ergani Şölen Mahallesi'nde alan araştırması yaparak başlatan Gezici Köy Ekibi, ardından Dicle'nin Kaygusuz ve Dede Mahallesi'nde kadınları hakları konusunda bilgilendirdi.

Büyükşehir Belediyesi Kadın Politikaları Daire Başkanlığı, kadınlara dönük farkındalık çalışması yürütmek amacıyla Gezici Köy Ekibi oluşturdu. Ergani Şölen Mahallesi'nde alan çalışması yapan Gezici Köy Ekibi, daha sonra Dicle'nin Kaygusuz ve Dede Mahallesi'nde kadınlara haklarıyla ilgili sunum yaptı. DİKASUM Şube Müdürlüğü eğitmenleri tarafından yapılan sunumda, 'hak' kavramı ve toplumsal cinsiyet anlatıldı.

Kadınlar ve erkekler arasındaki fiziksel ve biyolojik farklılıkların doğuştan geldiğine dikkat çekilen sunumda, toplumsal cinsiyet rollerinin kadınlar ve erkekler arasında toplumsal olarak belirlenmiş ilişkilerin tamamı olduğuna vurgu yapıldı. Sunumlarda, yaş, sınıf, köy ya da kent yaşam biçimleri, yaşanılan coğrafya gibi faktörlerin toplumsal cinsiyetin belirlenmesinde etkili olduğu belirtildi, ardından kadınlara bilgilendirici broşürler dağıtıldı. Eğitime anneleriyle gelen çocukların sıkılmadan güzel vakit geçirebilmesi için ise Kültür Sanat Okulları'ndaki oyun odalarında hizmet verildi.


Amaç daha çok kadına ulaşabilmek


Çalışma hakkında bilgi veren DİKASUM eğitmeni Sevda Kayar, çalışmalarına Ergani'nin Şölen Mahallesi'nde alan çalışması yaparak başladıklarını ve kadınların taleplerinin ne olduğunu araştırdıklarını ifade etti. Alan araştırmasından sonra Dicle'nin Kaygusuz ve Dede Mahallesi'nde çalışma yürüttüklerini kaydeden Kayar, "Hak kavramı, toplumsal cinsiyetin tanımı, kadın erkek eşitsizliği, bunlar üzerinde bir tartışma ve konuların tümünün anlamlarıyla birlikte; kadınların alanlarda, ev içinde, ev dışında, devlet tarafından ya da toplum tarafından yaşadıkları hak ihlalleri nelerdir? Kadınlar hangi alanlarda en fazla sorun yaşıyorlar? Bunların köylerde nasıl yansıması nasıl oluyor, nasıl hak ihlallerine uğruyorlar?" konularında eğitim verdiklerini söyledi. Kayar, sadece Diyarbakır merkezde oturan kadınlarla değil, mahallelerde bu çalışmayı yaparak, daha fazla kadına ulaşıp farkındalık yaratmak istediklerini ifade etti.

Kadınların hakları, toplumsal cinsiyet ve çocuk eğitimleri

Kayar, ikinci eğitim planlamasını Hani'nin Kuyular Mahallesi'nde yapacaklarını kaydederek, eğitimlerde hak kavramı, kadınların uğradıkları hak ihlalleri, toplumsal cinsiyet, çocuk eğitimi konularında tartışmalar yürüteceklerine dikkat çekti. Kayar, programlarının Kulp'ta yapacakları programlamayla devam edeceğini, daha sonra ise ulaşabildiklerini tüm mahallelere Gezi Köy Ekibi olarak gidip eğitim vereceklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: Temsilci / Eğitim

Ergani Şölen Kadın Eğitim Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title