Haberler

Kırklareli'de "Meyveciliği Geliştirme" Projesi

"Meyveciliği Geliştirme" projesi ile Kırklareli'de ceviz, badem, yarı bodur elma, yarı bodur armut, yarı bodur kiraz, Japon eriği, bağ ve subtropik meyve bahçeleri oluşturulacak.

Kırklareli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün hazırladığı, Özel İdaresi kaynaklı, "Meyveciliği Geliştirme" projesi ile Kırklareli'de ceviz, badem, yarı bodur elma, yarı bodur armut, yarı bodur kiraz, Japon eriği, bağ ve subtropik meyve bahçeleri oluşturulacak.

Kırklareli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Çebi, yaptığı açıklamada, İl Özel İdaresi kaynaklı, ilin mevcut üretim desenini değiştirmek, üreticilerin birim alandan elde ettikleri gelirlerini arttırmak amacıyla müdürlüklerince hazırlanan "Meyveciliği Geliştirme" projesinin uygulamaya geçirildiğini söyledi.

Çebi, toplam 2 bin 500 dönüm alanda uygulanacak olan "Meyveciliği Geliştirme" projesi ile çiftçilerin tarımsal gelirinin artırılarak, kırsal göçün önlenmesinin sağlanacağını belirtti.

Bu projeyle Kırklareli sınırları içerisindeki çiftçilere, meyveciliği, bağcılığı teknik ve pratik olarak öğretmek, eğitmek, benimsetmek, çiftçileri modern meyve ve bağ yetiştirmeye teşvik etmek, örnek bahçeler kurmak böylece ilin meyve ve bağ ekim alanlarını en az 5 bin dekar arttırarak çiftçilere artı değer kazandırmayı hedeflediklerini ifade eden Çebi, proje ile Kırklareli'de meyve ve bağ ekim alanlarının arttırılmasının amaçlandığını kaydetti.

Proje kapsamında 5 ilçede, bin dönüm ceviz, 4 ilçede 200 dönüm badem, 4 ilçede 200 dönüm yarı bodur elma, 4 ilçede 200 dönüm yarı bodur armut, 3 ilçede 200 dönüm yarı bodur kiraz, 4 ilçede 300 dönüm Japon eriği, 5 ilçede 300 dönüm bağ tesisi, 2 ilçede 100 dönüm subtropik meyve bahçesi oluşturulmasının amaçlandığını anlatan Çebi, "Fidanların dağıtımına başlandı. Meyve ve bağ arazilerinden elde edilecek ürünler iç ve dış piyasalarda değerlendirilerek mevcut durumdan daha fazla gelir elde edilmesi hedeflenmekte. Üreticilere bilgi ve uygulamalı eğitimler verilerek becerileri de artırıldı. Proje işsizliğe karşı alternatif bir istihdam alanı yaratacak, aynı zamanda meyve üretiminin arttırılması ile birlikte bu alanda tarımsal ürünlerin işlenebileceği sanayi de gelişecektir" dedi.

-Üretici ihracata yöneltilecek-

Proje ile pazar değeri yüksek çeşitler yetiştirilerek, üretilen ürünlerin iyi fiyatlarla değerlendirilmesinin sağlanacağına işaret eden Çebi, üreticinin üreteceği ürünlerin de ihracata yönelik olacağını kaydetti.

İlde yetiştirilen geleneksel tarım ürünlerine alternatif ve daha karlı ürünlerin yetiştirilmesine yönelik teşvikler yapacaklarına dikkat çeken Çebi, bölgede meyvecilik ve bağcılık alanında bir eğitim merkezinin kurulması, eğitim-takip esasına dayalı eğitim programlarının hazırlanması, hedef kitlenin, dinamik, yeniliklere açık, gördüklerini uygulayabilen ve yaptığı işin bilincinde olan yaş ortalamasının genç veya orta yaş grubu çiftçilerden seçilmesi projenin hedefleri arasında olduğunu bildirdi.

- KIRKLARELİ

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title