Haberler

Kırım Tatarları Sürgününün 71. Yılı

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği İstanbul Şubesi üyeleri, Kırım Tatarları'nın sürgününün 71. yılı dolayısıyla yürüyüş gerçekleştirdi, Rusya'nın İstanbul Başkonsolosluğu önüne siyah çelenk bıraktı.

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği İstanbul Şubesi üyeleri, Kırım Tatarları'nın sürgününün 71. yılı dolayısıyla yürüyüş gerçekleştirdi, Rusya'nın İstanbul Başkonsolosluğu önüne siyah çelenk bıraktı.

Dernek üyeleri, İstiklal Caddesi Galatasaray Lisesi önünden, Rusya'nın İstanbul Başkonsolosluğu'na doğru yürüyüşe geçti.

"Kırım Türktür Türk kalacak", "Kırım'da ezanlar susmayacak", "Türkiye uyuma kardeşine sahip çık" ve "Katil Rusya hesap verecek" sloganları atan gruptakiler, çevik kuvvet ekiplerince başkonsolosluk girişine yaklaştırılmadı.

Konsolosluk önünde sloganlar atan grup, sürgünde hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulundu, İstiklal Marşı, Kırım Milli Marşı ve dua okudu.

Zafer İşcen, gruptakiler adına yaptığı açıklamada, 71 yıl önce Kırımlı Türklerin, insanlık dışı bir muameleyle Sibirya ve Orta Asya çöllerine sürgüne gönderildiğini anımsattı.

Rus-Sovyet rejimi tarafından sürgüne gönderilen 423 bin Türk'ün yüzde 46'sının soğuk, hastalık ve açlıktan hayatını kaybettiğini ifade eden İşcen, şöyle konuştu:

"Vatan topraklarındaki milli haklarının hiçbirisi iade edilmemiş durumdadır. Şu an 350 bin Kırım Türk'ü vatanlarına dönebilmiştir. 1944 Kırım Türk soykırımı sonrasında Kırım'da değiştirilen bütün Türkçe yer isimlerinin iadesi Ukrayna yönetimi tarafından başlatılmışken işgalci Rus yönetimi tarafından tekrar durdurulmuştur. Rus yönetimi, Kırım'ın Türkçe ismini bile Tavriya olarak değiştirmek istemektedir"

İşcen, Kırım'ın Rusya tarafından 27 Şubat 2014'te işgal edilmesinin ardından Türklere karşı endişe verici uygulamalar başlatıldığını aktardı.

Kırım Türklerinin lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım Tatar Milli Meclis Başkanı Refat Çubar ve Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Kırım Temsilcisi İsmet Yüksel'in Kırım'a girişinin 5 yıl yasaklandığını dile getiren İşcen, şunları anlattı:

"Üç çocuk babası Reşat Ahmet, kaçırılarak hunharca öldürülmüştür. Kırım'da silahlı Rus güçleri tarafından kaçırılan ve bir daha kendisinden haber alınamayan insan sayısı 30'u geçmiştir. Rus güçleri, Kırım'da Türkler tarafından kurulan ibadethanelere baskınlar yaparak girmiş ve manevi değerlerimize hakaret etmeye başlamışlardır. Milli Meclis Başkan Yardımcısı Ahdem Çiygöz tutuklanmıştır. Türklerin üzerinde yoğun bir baskı kurulmuş ve her geçen gün artmaktadır."

İşcen, eylemi, başka soykırımların olmasını engellemek için gerçekleştirdiklerini vurguladı.

Azerbaycan, Irak, Suriye Türkmenlerinin destek verdiği eylemde daha sonra dernek üyesi iki kişi, polisin izniyle başkonsolosluk binası önüne üzerinde, "İstanbul Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği" yazılı siyah çelenk bıraktı.

Gruptakiler daha sonra başkonsolosluğun önünden ayrıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Rusya Federasyonu İstiklal Caddesi Galatasaray İstanbul Politika Güncel Haberler

AK Parti'nin 'Neden oy vermediniz?' anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

AK Parti'nin "Neden oy vermediniz?" anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title