Haberler

Kırıkkale'de Bağlama Kırarak Sokak Düğünlerinin Kaldırılmasını Protesto Edildi

Kırıkkale'de sokak düğünlerinin yasaklanmasını protesto eden müzisyenler, leyhlerine bir karar çıkmaması nedeniyle bir araya gelerek bağlamalarını meydanda kırarak sokak düğünlerinin yasaklanmasını bir kez daha protesto ettiler.

Kırıkkale'de sokak düğünlerinin yasaklanmasını protesto eden müzisyenler, leyhlerine bir karar çıkmaması nedeniyle bir araya gelerek bağlamalarını meydanda kırarak sokak düğünlerinin yasaklanmasını bir kez daha protesto ettiler.

Kırıkkale Cumhuriyet meydanında bir araya gelen yüzlerce müzisyen, kentteki sokak düğünlerinin yasaklanmasını Nisan ayı başlarında protesto etmişti. Yetkili makamlar tarafından müzisyenlerin beklediği bir karar çıkmaması üzerine müzisyenler tekrar eylem yaparak çeşitli müzik aletlerini de kırarak durumu protesto ettiler.

Kırıkkale Müzisyenleri Koruma, Yaşatma, Yardımlaşma ve Geliştirme Derneği (MÜYADER) tarafından Cumhuriyet meydanında Kırıkkale Valiliğince alınan sokak düğünlerindeki kısıtlamayı protesto ettiler. Sokak düğünlerinden birçok kişinin ekmek parasını kazandığını belirten müzisyenler, yasakla birlikte aç kalacaklarını ileri sürerek çeşitli konuşmaların ardından kullandıkları çeşitli müzik aletlerini kırdılar.

Müzisyenler adına açıklamada bulunan MÜYADER Başkanı Adnan Saçal, Kırıkkale Valiliği İl Mahalli Çevre Kurulu'nun 11 mahallede aldığı düğün yasağı kararının kendilerini önemli derecede üzdüğünü belirterek, "Türkiye'nin her yerinde ev düğünleri serbestken ev düğünü yasakları yalnızca Kırıkkale'de mi geçerli? Yasaksa her yerde yasaklanmalı. Yada yetkililer esnek hale getirmeli ve bir düzenleme yapmalı. Ev düğünlerimiz bacasız fabrika gibidir. Düğün sektöründen binlerce müzisyenimiz buna bağlı olarak da esnafımız da ekmek yemekte. Düğünlerimiz yasaklandığı takdirde kültürümüz de yok olmaya yüz tutarken on binlerce kişi için de ekmek kapısı kapanmış olacak. Kırıkkale'de yılda ortalama bin 500 ev düğünü yapılmakta. Buna bağlı olarak da binlerce kişi bu sektörden ekmek yemekte. Düğünlerimiz hafta sonları yapıldığı için, düğün salonları bu kadar düğünü kaldıramaz. Salonlara karşı değiliz. Mahalle düğünlerimiz, bizim örf, adet, gelenek ve kültürlerimizi yaşattığımız günlerdir. Yüzyıllardır bizler bu kültürlerle büyüdük. Cuma günü dua ile bayrak kaldırılan, pazar günü gelin getirmekle mutlu son bulan bir kültürdür. Bunu gelecek nesillere güzel bir şekilde bırakmak arzumuz ve hedefimizdir. Biz müzisyenler derneği olarak bize bırakılan mirası ileriki nesillere sürdürmek için çaba gösteriyoruz. Bizden önce gelen Muharrem Ertaş, Çekiç Ali, Hacı Taşan, Neşet Ertaş, Aşık Mahsuni Şerif, Aşık Veysel ve sayısız değerlerimizden aldığımız bayrağı taşıyoruz" şeklinde konuştu.

Ekmek paralarını düğünlerden kazandıklarını söyleyen bazı müzisyenler ise Başbakan Recep Tayip Erdoğan'a da seslenerek 'Bizim ekmeğimizle oynama' çağrısında bulundular.

Protesto için bir araya gelen müzisyenler, kendilerini memnun edecek bir kararın çıkmaması durumunda açlık grevine başlayacaklarını söylediler. Çeşitli pankart ve dövizleri ellerinde tutan müzisyenler, "Bu bizim ekmeğimiz. Ne yapıyoruz, kurşun mu sıkıyoruz. Gelinimiz, kızımız 2 oynuyor ne yapıyorlar. Kültürümüz, kimliğimiz elimizden alınmasın. Ocağımıza kimse su döküp söndürmesin, ateşlesin" sözlerine yer verdiler. - KIRIKKALE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Neşet Ertaş Kırıkkale Bağlama Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title