Haberler

Kırcalı, Bafra'da Yeni Sistemi Anlattı

AK Parti Samsun Milletvekili Av. Orhan Kırcalı, AK Parti Bafra Gençlik Kolları Başkanlığı’nın düzenlediği "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi" konferansında Bafra’da vatandaşlarla buluştu.

Ak Parti Samsun Milletvekili Av. Orhan Kırcalı, AK Parti Bafra Gençlik Kolları Başkanlığı'nın düzenlediği "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi" konferansında Bafra'da vatandaşlarla buluştu.

Konferans Atatürk ve şehitler için saygı duruşunda bulunulması ile İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. AK Parti Bafra Gençlik Kolları Başkanı Adnan Günal'ın yaptığı açılış konuşmasından sonra AK Parti Bafra İlçe Başkanı Tuncay Yurduseven ve Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin birer konuşma yaptı.

Konuşmalardan sonra kürsüye gelen AK Parti Samsun Milletvekili Av. Orhan Kırcalı Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi hakkında bilgilendirici açıklamalar yaptı. Kırcalı konuşmasının başında Almanya Hollanda ve bazı Avrupa ülkelerinin Türkçe yayın yaparak, gazeteler çıkartarak 'Hayır' yönünde kampanya yaptıklarını ve Türk vatandaşlarının üzerine köpek saldıklarını ifade ederek bu davranışları şiddetle kınadı.

" 'Meclis kapanıyor' diyorlar, bu çok çirkin bir yalandır"

Daha sonra Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi hakkında açıklamalarda bulunan Orhan Kırcalı, "'Meclis kapanıyor' diyorlar. Bu çok çirkin bir yalandır. Milletimizin zekası ile alay etmektir. Milletvekili sayısı 550'den 600'e çıkıyor. Milletvekili seçilme yaşı 25'ten 18'e iniyor bu maddeler bile TBMM'nin kapanmadığının en açık delilidir. Hem bu maddelere itiraz ediyorlar hem de 'Meclis kapanmaktadır' diyorlar. Bu yalan olduğu gibi aksine değişen diğer maddelerle Meclis güçlenmektedir. Bu değişikliklerle kanunları hükümet değil milletvekilleri teklif ediyor, kanun yapımında Meclis iradesi ön plana çıkmaktadır. Meclisin bilgi edinme ve denetim yolları korunuyor, meclis araştırması, genel görüşme, Meclis soruşturması ve yazılı soru yöntemleri geçerliliğini aynen sürdürüyor, yazılı soruya hükümet üyeleri tarafından 15 gün içinde cevap verilmesi anayasal hüküm haline getiriliyor, Meclis'te hazırlanıp kabul edilen kanunu Cumhurbaşkanının geri göndermesi durumunda da son söz Meclis'in oluyor. Meclis kanunu salt çoğunlukla aynen kabul edip tekrar gönderebiliyor. Güçlü meclis güçlü temsil imkanı sağlanıyor" dedi.

"Cumhurbaşkanının kararname çıkarma yetkisi çok kısıtlıdır ve Meclis iradesi öndedir"

Cumhurbaşkanının yeni sistem ile her kararnameyi çıkartamayacağını vurgulayan Kırcalı, "Bunlar vatandaşlarımızı yanıltmak için uydurulmuş darbe anayasasını savunanların görüşleridir. Vatandaşlarımız her şeyin farkında bir kez de bizden dinlemek istiyor. Biz de açık ve şeffaf olarak halkımızla paylaşıyoruz. Çünkü bizim halkımızdan saklayacak hiçbir şeyimiz yok. Biz ülkemiz ve milletimizin yararına olan bir değişiklik yaptık. Gerçek şudur: Temel haklar, kişi hakları ve ödevleriyle siyasi haklar ve ödevler konusunda Cumhurbaşkanı kararname çıkaramıyor. Anayasada kanunla düzenlenmesi öngörülen konularda kararname çıkaramıyor. Kanunda açıkça düzenlenen konularda kararname çıkaramıyor. Kararname ile kanunlar çeliştiğinde, kanun hükümleri uygulanıyor. Meclisin aynı konuda kanun çıkarması durumunda kararname hükümsüz hale geliyor. Kararnameler Meclis'in ve Anayasa Mahkemesinin denetimine tabi oluyor. Cumhurbaşkanının kararname çıkarma yetkisi çok kısıtlıdır ve meclis iradesi öndedir. Tüm bu gerçekleri halkımızla paylaşıyoruz. Biz yalanlarla halkımızın karşısına gitmiyoruz" diye konuştu. - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

AK Parti Samsun Bafra Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
title