Haberler

Kınalı Onbeşliler Çanakkale Şehitliği'nde

Çanakkale Savaşları'nın 101'nci yıl dönümünde, 'Kınalı Ali'nin memleketi Tokat'ın Turhal İlçe Belediyesi'nce oluşturulan Onbeşliler Grubu, 101 yıl önce cepheye savaşmaya gelen Tokatlı 15 yaşındaki Mehmetçikler'in anısına Tarihi Gelibolu Yarımadası'nı gezdi.

Çanakkale Savaşları'nın 101'nci yıl dönümünde, ' Kınalı Ali'nin memleketi Tokat'ın Turhal İlçe Belediyesi'nce oluşturulan Onbeşliler Grubu, 101 yıl önce cepheye savaşmaya gelen Tokatlı 15 yaşındaki Mehmetçikler'in anısına Tarihi Gelibolu Yarımadası'nı gezdi. Ellerine kına yakan, atalarının askeri kıyafetlerini giyen, temsili tüfekleri bulunan Onbeşliler Grubu, şehitlikleri ziyaret eden vatandaşların da ilgi odağı oldu.

Tokat'ın Turhal İlçe Belediyesi, Çanakkale Savaşları'na katılan 15 yaşındaki Tokatlı askerlerin anısına kente 15 yaşındaki gençlerden oluşan 50 kişilik Onbeşliler Grubu ile Tarihi Gelibolu Yarımadası'na ziyaret gerçekleştirdi. Otobüsle tarihi yarımadaya gelen gençler, Mecidiye Tabyası'nı, Sargıyeri Şehitliği'ni ve Şehitler Abidesi'ni ziyaret etti. 101 yıl önceki gibi asker kıyafetlerini giyen, tahtadan yapılmış temsili tüfeklerini omuzlarına asan, ellerine kınalar yakarak Gelibolu Yarımadası'ndaki şehitliklere gelen Onbeşliler, bölgeyi ziyaret edenlerin ilgi odağı oldu. Vatandaşlar, Şehitler Abidesi önünde toplanan asker kıyafetli gençler ile hatıra fotoğrafı çektirebilmek için adeta birbiriyle yarıştı. Onbeşliler Grubu, Şehitler Abidesi altında 'Hey Onbeşli' türküsünü seslendirdi.

Çanakkale Savaşı'nın 101'nci yıldönümü anısına anlamlı bir etkinlik yapmak istediklerini belirten Turhal Belediyesi Gençlik Meclisi Başkanı Osman Kuş, 101 yıl önce buralara vatanı savunmak için gelen 15 yaşındaki gençleri hatırlatmak amacıyla bu geziyi düzenlediklerini söyledi. Bugün de yine 15 yaşındaki gençleri Çanakkale'ye getirdiklerini belirten Kuş, "O dönemde 13, 14, 15 yaşındaki gençlerimiz, arkamızda gördüğünüz gençlerin yaşlarındayken Çanakkale'ye gelmişti. Biz de şimdi bu gençleri aynı yaşta buraya getirip, dedelerinin de aynı yaştayken bu vatanı savunmak için bu topraklarda şehit olduklarını anlatıyoruz. Derslerde, okullarda Çanakkale ruhu anlatılıyor. Ama en güzel anlatım şekli, gidip görmek olduğu için gençlerimizi bizzat o ruhu, bire bir yaşamaları için Çanakkale'ye getirip, dedelerinin mezarlarını ziyaret etmelerini sağlıyoruz" diye konuştu.

Onbeşliler Grubu'nda yer alan Nurullah Alaybay ise dedelerinin 15 yaşında Turhal'dan geldiği Çanakkale'de, şehit oldukları yerleri 101 yıl sonra gördükleri için çok gururlu olduklarını söyledi. Alaybay, "Ellerimize kına yapıp geldik" diyerek, Kınalı Ali'nin hikayesini anlattı.

- Çanakkale

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Çanakkale Turhal Kınalı Tokat Politika Güncel Haberler

title