Haberler

Kimsesizler Mezarlığına Gelsin

Selahattin Demirtaş, Gittiği Kimsesizler Mezarlığına Başbakan Erdoğan'ı da Çağırdı

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Şırnak'ın Silopi İlçesi'nde BDP'li belediyeyi ziyaret ettikten sonra Habur Sınır Kapısı yolu üzerinde bulunan kimsesizler mezarlığına gitti. Beraberinde kalabalık bir grupla yürüyerek mezarlığa gidişi sırasında Abdullah Öcalan ve PKK lehine sloganlar atıldı.

Demirtaş, mezarlıkta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a çağrıda bulunarak, "Geçmişinle yüzleşmek istiyorsan ve Kürt sorununu çözmek istiyorsan buyur gel. Gel bu toplu katliamları deşifre et" dedi. Mezarlığın kimsesizler mezarlığı olarak bilindiğini ancak tanıkların anlatımına göre, faili meçhuller mezarlığı olduğunu söyleyerek, şöyle dedi:

"1992 yılında Şırnak bölgesinde Jitem ve kontgerilla tarafından suçsuz bir şekilde infaz edilen binlerce kişi insanlık dışı bir şekilde toplu olarak, bir mezara on kişi koyuldu. Burada açılan bir mezarda 4 ceset çıktı. Hepsinin kafatasında kurşun izleri vardı. Arkadan sıkılmış olan kurşunlar infazın göstergesidir. Türkiye'de kayıpların ve faili meşhullerin aydınlatılabilmesi için Cizre ve Silopi'den kimsesizler mezarlığı açılsın. O dönem burada görev yapan savcılar, kaymakamlar, valiler, emniyet müdürleri hepsi bu suçun ortağıdır. O dönem savcılık suç işlemiş olanı araştırmamış, üstünde durmamış, şimdiki savcıdan yardım istiyoruz. DNA bankası kurulsun mezarlar açılsın. DNA testi yapılsın kan örnekleri alınsın Yakınlarını kaybedenler de test yapıp eşleştirsin, cenazaler ailelere verilsin. Düzgün ve insanca defnedilsin. Ergenekon bu mezarlarda saklı. İşte Kürt sorunu budur. Bu mezarlar açılmadan Kürt sorunu çözülemez. Boğazlarda oturup yazı yazmak kolaydır. O yazarlar gelip bu mezarlıkta yazsınlar. Boğaza bakıp yazmak ile olmaz, bu kimsesizler mezarlığından Kürt sorununa yaklaşsınlar."

Demirtaş, Abdullah Öcalan'ın çağrısı üzerine Irak'taki Kandil Dağı ve Mahmur kampından gelen 34 kişinin Habur Sınır Kapısı'nda yapılan karşılama törenine de değindi. Demirtaş, şöyle dedi:

"Habur'daki sevinci anlamayanlara buradan seslenmek istiyorum. Buradaki yaşayan acıların sonucu bu sevinç, bu düzeyde ortaya çıkmıştır. Demokratikleşme ve yeni anayasada bahseden Erdoğan gelsin bu mezarlıkta tartışalım kendisi ile. Kimler işledi faili meşhul cinayetleri? 70 yıl önceki Dersim katliamından bahseden Erdoğan, 1992 yıllarında acıları katlimları neden görmüyor? 8 yıllık iktidar döneminde neden bunları ortaya çıkarmadı. Katliam zihniyetiyle yüzleşmek istiyorsa bu olayların üzerine gidip yaşanan bu olayları açığa çıkarmalıdır."

Bu sırada mezarlıkta bulunan bir kişi Demirtaş'a, "Bir gecede 18 kişinin cenazesi buraya getirildi. Bu 18 cesedi bir gecede ben kendi ellerimle gömdüm. Toplu şekilde elbiseleri ile dini vecibeleri yerine getirilmeden defnedildi" dedi.

KIŞANAK, BATMAN'DA

Siirt'e düzenlenen mitingin ardından Batman'a geçen BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, BDP Grup Başkan vekilleri ve Batman milletvekilleri Ayla Akat Ata ve Bengi Yıldız ile birlikte bu sabahtan itibaren gün boyu kentte esnaf ve sivil toplum örgütleri temsilcileriyle bir araya geldi. Görüştüğü herkese 12 Eylül tarihinde yapılacak referanduma gitmeyerek boykot etmelerini isteyen Kışanak, artık laf ve söz değil somut adımlar beklediklerini söyledi.

BDP İl binasında basın toplantısı düzenleyen Kışanak, somut adımların atılması halinde boykot tavırlarını gözden geçirebileceklerini söyledi. 12 Eylül referandum çalışmalarını Marmara, Ege ve Güneydoğu olmak üzere 3 koldan başlattıklarını anlatan Kışanak, "Sürece yanıt olabilecek 'boykot' tavrımız büyük takdirle karşılanmıştır. Milletvekillerimizin yaptıkları çalışmalarla birlikte referandum çalışmalarını üç koldan sürdürüyoruz. Ege, Marmara ve Güneydoğu'da bir çok yerleşim birimini dolaştık. Ahmet Türk de çalışmalarımıza katıldı. 4-5 aydır partimizin boykot serüveni sürüyor. Mevcut anayasanın değişmesi konusunda önerilerimizi hükümete sunduk. Maalesef önerilerimizin hiç birine kulak verilmedi" dedi.

ERDOĞAN'I YALAN SÖYLEMEKLE SUÇLADI

Hükümetten artık laf ve söz duymak istemediklerini ifade eden Kışanak, Başbakan Erdoğan'ı da eleştirdi. Başbakan Erdoğan'ı yalancılıkla suçlayan Kışanak, şunları söyledi:

"Canları isterlerle demokratikleşme yasalarını bir bütün olarak Meclis'ten çıkarırlar. Özel şirketlerin borçlarına yönelik affı 1 gece içinde çıkaran bu hükümet, 2 gün içinde de demokratikleşmeye yönelik yasaları çıkartır. Başbakan, 3-5 oy daha fazla alabilmek için yalan atıyor. Eğer bu iddia yalansa beni mahkemeye versin. Çünkü onun yalan söylediği açık. İlk günden beri 12 Eylül'ün en mağduru biziz dedik. 12 Eylül'ü çoktan çöpe atmanın gerekli olduğunu söyledik. Buna engel olmaya çalışan CHP ve MHP'yi aşarız dedik. Fakat maalesef önerilerimiz değerlendirilmedi."

BOYKOT TAVRIMIZI GÖZDEN GEÇİRİRİZ

Kışanak, konuşmasının son bölümünde 4 ay önce referandumla ilgili görüşlerini ortaya koyduklarını belirterek, "Herkese yeni, eşitlikçi ve özgürlükçü bir anayasa istiyoruz. Kısacası laf değil, söz değil, somut adımların atıldığını görürsek, boykot tavrımızı gözden geçiririz" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Fatih Karagümrük Süper Lig'e veda etti

Fatih Karagümrük Süper Lig'e veda etti

MHP lideri Bahçeli, Özgür Özel'i öve öve bitiremedi: CHP'ye yeni bir renk kattı

MHP lideri Bahçeli, Özgür Özel'i öve öve bitiremedi: CHP'ye yeni bir renk kattı

İstanbul'da polislere ateş açan magandalardan birisi öldü, diğeri hastanede

İstanbul'da polislere ateş açan magandalardan birisi öldü, diğeri hastanede

Pervari Belediye Başkanı Tayyar Özcan: Görüntüler 7 yıl öncesine ait, tamamıyla aile ortamı

Pervari Belediye Başkanı Tayyar Özcan: Görüntüler 7 yıl öncesine ait, tamamıyla aile ortamı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title