Haberler

Kilo Vererek "Mutluluğu" Buldular

Göztepe Obezite Danışma Merkezine sağlık problemleri ya da eşlerinin ısrarı üzerine başvuran kadınlar, uygulanan diyet programıyla sağlıklı bir bedene kavuşmanın mutluluğunu yaşıyor.

EFSUN YILMAZ - Göztepe Obezite Danışma Merkezine sağlık problemleri ya da eşlerinin ısrarı üzerine başvuran kadınlar, uygulanan diyet programıyla sağlıklı bir bedene kavuşmanın mutluluğunu yaşıyor.

İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü'ne bağlı Konak Toplum Sağlığı Merkezi bünyesindeki Göztepe Obezite Danışma Merkezinde danışanları, AA muhabirine, zayıflama sürecine giden yolu ve kilo verdikçe değişen hayatlarını anlattı.

İzmirli ev hanımı 53 yaşındaki Fatma Ekiz, fazla kiloları nedeniyle yürüyemez hale geldiğini, sağlık sorunlarının gün geçtikçe arttığını söyledi. Artık hareket edemez hale gelince uzman yardımına ihtiyaç duyduğunu anlatan Ekiz, 58 bedenden 46 bedene uzanan zayıflama öyküsünü şöyle ifade etti:

"Namazımı 3 yıl, sandalye üstünde kılmak zorunda kaldım. Çünkü 95 kiloydum. Bir gün aile hekimine gittim o da beni obezite merkezine yönlendirdi. Zayıflamam uzun zaman aldı ama sağlık problemlerinden kurtuldum. Artık daha rahat hareket edebiliyorum. Zayıflamamın asıl sebebi sağlık sorunlarım ama zayıflayınca eşimin de mutlu olduğunu hissediyorum."

Eşinin ilk altın hediyesi

Eşi Süleyman Ekiz'in evliliğinin ilk gününden bu yana normal kiloda olduğunu ve şişmanlığı sevmediğini belirten Fatma Ekiz, zaman zaman eşinin "zayıflama" talebini de dile getirdiğini söyledi.

Zayıfladıktan sonra doğum gününde eşinin yakasına çeyrek altın takarak sürpriz yaptığını söyleyen Ekiz, şöyle devam etti:

"Bizim aile zaten tombişti. Evlendiğimden beri kiloluydum. 95 kiloya ulaştığımda sağlık merkezine başvurdum ve uyguladıkları program sayesinde 75'e indim. Eşim zayıflayınca bir şey söylemedi ama zayıfladığım için doğum günü sabahı yakama çeyrek altın takmış. 30 yıllık evliyim. İlk kez böyle bir şey yaşadım, çok şaşırdım. Şimdi 10 kilo daha vermek istiyorum. Hedefim, yarım altın."

"İş yerime gelenler 'şişman kadını' soruyorlar"

Bir resmi kurumda çalışan 41 yaşındaki Nilüfer Gültepe ise 20 yaşındaki kızının isteği üzerine zayıflama kararı aldığını söyledi.

Doktor ve diyetisyen kontrolünde 1,5 senede 105 kilodan 75'e indiğini ifade eden Gültepe, "Aslında annem, babam ve eşim uzun yıllardır kilo vermemi istiyordu ama ben kızımı dinledim ve spor salonuna yazıldım. Hayatıma sporu soktum, artık sağlıklı besleniyorum. Hareketlerim hızlandı. Artık hiçbir şey için üşenmiyorum. Eşim beni kiloluyken tanıyıp sevmişti. Hayatım boyunca ilk kez normal kiloya indim. Çalıştığım yere gelenler, daha önce görüştükleri 'şişman kadın'ı soruyor, beni hiç tanımıyorlar. Bu da benim ödülüm oldu" diye konuştu.

Annesinin vefatı üzerine evine kapandığını ve gittikçe kilo aldığını, kilo aldıkça da dışarı çıkmayı hiç istemediğini dile getiren 2 çocuk annesi ev hanımı Sema Sop ise istedikten sonra her şeye ulaşılabileceğini, zayıflamanın imkansız olmadığını anlattı.

Çocuklarının isteği üzerine kilo vermeye karar verdiğini belirten Sop, 20 kilo zayıflayarak 70 kiloya indiğini, zayıfladıktan sonra yine  "normal kadın kıyafetleri satın alabilmenin" en büyük hediye olduğunu dile getirdi.

"40 yaş üstündekiler için ayda 2 kilo vermek normal"

Merkezin sorumlu diyetisyeni Mehmet Akançay, başvuruda bulunanların sağlık durumuna göre program belirlediklerini anlattı.

Kişiye uygun diyet programı uyguladıklarını, danışanlarını da ayda 1 kontrole çağırdıklarını söyleyen Akançay, zayıflayanların önce fiziksel sonra da psikolojik açıdan rahatladığını kaydetti.

Kilo vermeye başlayanların ikili ilişkilerinde de daha mutlu olduğunu gözlemlediklerini ifade eden Mehmet Akançay, "Merkezimize gelenler kısa sürede 5-10 kilo vermek istiyor. Ancak 40 yaş üstündekiler için ayda 2 kilo vermek normal. Programımızı buna göre hazırlıyoruz" diye konuştu.

Kaynak: AA / Yerel

Gültepe Konak İzmir Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Adana Demirspor Galatasaray maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Adana Demirspor GS maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Muslera sakatlandı mı? Muslera Adana Demirspor maçında sakatlandı mı? Ben Bu Cihana Sığmazam final mi yaptı? Ben Bu Cihana Sığmazam neden bitiyor, 2. sezon devam edecek mi? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Yeni müfredatta neler var, hangi konular müfredattan çıkarıldı?? İntegral kaldırıldı mı? İntegral müfredattan çıkarıldı mı? Adana Demirspor Galatasaray maçı CANLI izle! 26 Nisan Adana Demirspor GS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Mesut Komiser döndü mü? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri döndü mü? Indiana Pacers vs Milwaukee Bucks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 27 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title