Haberler

Kilis Zeytinyağı Markalaşma Yolunda

Güncelleme:

Kilis zeytininin özelliğini uzun süre koruyabilmesi için GAP İdaresi Başkanlığınca "Organik Küme Projesi" kapsamında entegre tesis kuruluyor.

Aroması, tadı ve insan sağlığına faydasından dolayı bölge mutfağında her zaman yer bulan tescilli Kilis zeytininin kalitesinin korunması için başlatılan çalışma kapsamında kurulan entegre tesisinde sona gelindi.

Valilik öncülüğünde GAP İdaresi Başkanlığı ve İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA) desteğiyle Kilis Organik Zeytin Üreticileri Birliği tarafından "Organik Küme Projesi" çerçevesinde kurulan organik zeytin yağı sıkma, depolama ve paketleme entegre tesisinin üreticilerinin yüzünü güldürmesi bekleniyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Songül Kadıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zeytin üretiminde Kilis'in önde gelen iller arasında yer aldığını söyledi.

Kentte üretilen zeytinin tadı, aroması ve lezzeti bakımından diğer bölgelere göre önemli farklılıklar gösterdiğini ifade eden Kadıoğlu, şöyle konuştu:

"Kilis'te 26 bin hektar alanda üretilen ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca 'Kilis yağlık zeytin çeşidi' olarak tescillenmiş ürünümüz, fiziksel özellik olarak salkım şeklinde meyve veriyor. Diğer yağlık çeşitlerine göre asit oranı daha düşük. Hiçbir şekilde birin üstüne çıkmadığı gibi genel olarak 0,1 oranında seyrediyor. Bu özelliğiyle diğer yağlık zeytinler arasında ön plana çıkıyor. Kilis zeytinyağının unvanını koruyabilmesi için toplama, sıkma ve depolama işlemleri uygun zamanda ve şartlarda yapılmalı."

Bölgede üretilen zeytinyağının en çok tercih edilen ürünlerin başında geldiğini belirten Kadıoğlu, Kilis'te zeytinciliği ön plana çıkarmak için organik üretimi desteklediklerini vurguladı. Kadıoğlu, Kilis Valisi Süleyman Tapsız'ın da verdiği destek sayesinde yılda 2 bin 500 ton organik ürün elde edildiğini aktardı.

"İzlenebilir ürünler elde etmeyi hedefliyoruz"

Yağlık ve organik zeytinciliğin ön plana çıkmasının önemine işaret eden Kadıoğlu, "İzlenilebilirliği açısından gıdaların nerede, ne zaman üretildiği ve son kullanma tarihi gibi özelliklerinin bilinmesi gerekiyor. Kurulum çalışmaları devam eden entegre tesisiyle paketleme işlemlerimiz başladığında tamamen hijyenik, markalı ve izlenebilir ürünler elde etmeyi hedefliyoruz" dedi.

Kentte üretilen zeytinyağının, dökme yöntemi kullanıldığı ve markalaşamadığı için gerçek değerinin altında satıldığına dikkati çeken Kadıoğlu, tesisin tamamlanmasıyla markalaşma adına önemli bir adımın atılacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Yerel

İpekyolu Kadıoğlu Kilis Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Ateş Kuşları CANLI İZLE! 26 Nisan Ateş Kuşları 52. Yeni bölüm CANLI YAYIN! Ateş Kuşları FULL İZLE! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Tolga Daşkıran neden tutuklandı? İkinci Kadir Şekerci davası olayı ne, ne zaman oldu? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 9. bölüm TRT 1 HD izleme linki! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Göz seğirmesi neden olur? Göz seğirmesi belirtileri, ne anlama geliyor? Fatih Mehmet Maçoğlu'nun yeni işi ne? Maçoğlu'nun yeni mesleği ne oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title