Haberler

Kilime İlmek İlmek Tarih Dokuyorlar

Kastamonu'nun Küre ilçesinde 19 yıldır faaliyet gösteren kilim atölyesinde çalışan ev kadınları, dokudukları kilimlerde hem yöreye ait eski desenleri yaşatıyorlar, hem de aile bütçesine katkı yapıyorlar.

Kastamonu'nun Küre ilçesinde 19 yıldır faaliyet gösteren kilim atölyesinde çalışan ev kadınları, dokudukları kilimlerde hem yöreye ait eski desenleri yaşatıyorlar, hem de aile bütçesine katkı yapıyorlar.

Küre Kaymakamlığı tarafından 1994 yılında faaliyete geçirilen ve 1998 yılında Küre Belediyesi'ne devredilen kilim atölyesi, aradan geçen zaman içerisinde ilçede yaşayan kadınların gelir kapısı haline geldi.

Atölyede düzenlenen kurslarla kilim dokumayı öğrenen ev kadınları, dokudukları kilimlere yöreye ait eski desenleri işleyerek, bu desenlerin geleceğe aktarılmasını sağlıyorlar.

Kurs usta öğreticisi Fatma Alaca, 19 yıldır atölyede usta öğreticilik yaptığını belirterek, zaman zaman açtıkları kurslarla, kilim atölyesine yeni üyeler kazandırdıklarını söyledi.

Atölye'de 14 ev kadınının çalıştığını belirten Alaca, "Atölye'de Küre'ye ait eski yöresel desenlerin yer aldığı kilimler dokuyoruz. Ev kadınları da özellikle ailelerine katkıda bulunmak için atölyede çalışıyorlar. Dokudukları kilimlerin metre karesine göre 65 ila 75 lira arasında para kazanıyorlar. Bir kişi, bir hafta bir kilim dokuyabiliyor" dedi.

Alaca, evde boş oturmanın iyi bir şey olmadığını ve bu insanların zamanla psikolojilerinin bozulduğunu savunarak, "Ev kadınları ne iş olursa olsun çalışsınlar. Eve kapanmaları doğru bir şey değil" diye konuştu.

"ÖMRÜMÜ KİLİME DOKUYORUM"

Kurs usta öğreticisi Fatma Karaya, kilim dokumanın zahmetli ve bir o kadar da zevkli olduğunu ifade ederek, "Ömrümü kilim dokumaya adadım. 19 yıldır burada çalışıyorum. El işini çok seviyorum. Yapımı çok zahmetli ama bir o kadar da zevklidir. Bir bütün olarak istek ve duygu yoğunluğu ile dokuyoruz. Bütün yaşamımızı ve rengimizi bu kilimlere nakşediyoruz. Bizler burada isteğe ve siparişe göre yapıyoruz. Bizim en köklü kültürümüzün yok olmaması için var gücümüzle çalışıyoruz. Bütün yaşamımızı katarak kilim dokuyoruz" şeklinde konuştu. - KASTAMONU

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Kastamonu Küre Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title