Haberler

Kerkük Şehitleri Anıldı

Mersin'in Erdemli ilçesinde bir araya gelen Kerküklü Türkmen öğretmenler, 1959 yılında yaşanan 'Kerkük Katliamı'nı unutmadı.

Mersin'in Erdemli ilçesinde bir araya gelen Kerküklü Türkmen öğretmenler, 1959 yılında yaşanan ' Kerkük Katliamı'nı unutmadı. İlçede bir türen düzenleyen öğretmenler, katliamı kınayıp şehit düşenleri andı.

Erdemli'ye bağlı Kargıpınarı beldesindeki Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen tören, Atatürk Anıtı'na çelenk sunumu ve ' Kerkük Katliamı'nda hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunulması ile başladı. Atatürk Anıtı'na çelenk sunan Kerküklü Türkmen öğretmenler, 1959 yılında yaşananları kınayıp katliamda şehit düşenler için dualar okudu.

Burada konuşan Türkmeneli Vakfı Kültür Merkezi Kültür Müşaviri Şemsettin Küzeci, Irak Türkmenlerinin günümüze kadar katliamlara maruz kaldığına dikkat çekerek, "1918 yılından Osmanlı'dan koparıldıktan sonra Irak halkı, bugüne kadar yönetilen iktidarlar tarafından çeşitli asimilasyon, sindirme ve yok etme politikalarına maruz kaldı. Irak'ta nüfusları 3 milyon civarında bulunan, Arap ve Kürtlerden sonra üçüncü asıl unsur olan Türkmenler, günümüze kadar çeşitli katliamlara uğradı. 1920'de Telafer'de Kaçakaç, 1924 Kerkük'te Ermeni (Levi), 1946'de Kerkük'te Gavurbağı ve 1959 yılında Kerkük Katliamı, 1980'de Türkmen liderlerinin (Necdet Koçak, Albay Abdullah Abdurrahman, işadamı Adil Şerif ve Dr. Rıza Demirci) idamı, 1991'de Altunköprü ve 2003 ABD işgali sonrası başta Telafer olmak üzere Tuzhurmatu, Yengice, Dakuk, Kerkük, Musul ve diğer Türkmen bölgelerdeki katliamlar zinciri, Türkmenlere karşı kin ve nefretin bir göstergesidir" dedi.

"Irak tarihinde bir kara leke olarak nitelendirilen bu katliamlardan bugün 'Kerkük Katliamı'nın yıl dönümüdür" diyen Küzeci, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bir Türk yurdu olan Kerkük'te Türkmenlere karşı gerçekleşen ve yakın tarihimizde Türkmenlerin varlık mücadelesinde geniş yer alan katliam, eski kuşaklarda olduğu kadar yeni nesillerde de tüyler ürperten etkisini sürdürüyor. O günlerin akıllardan silinmeyen anıları, Türkmen toplumuna karşı beslenen düşmanlık duyguları, 1918'den beri, tarzı, sistemi değişse de değişmeyen Türk'e karşı soykırım, sindirme ve yok etme politikaları oldu."

14 Temmuz 1959'da 'Cumhuriyet Bayramı'nın birinci yıl dönümünü Irak halkı ile birlikte kutlayan Türkmenlerin özgürlük duyguları ile gasp edilen doğal haklarına kavuşma sevinci içerisinde oldukları bir anda beklemedikleri büyük bir katliamla karşı karşıya kaldıklarını anlatan Küzeci, "Bölücü ve emperyalist güçlerinin uşaklarının emellerine engel olan masum Türkmenler, önde gelen aydınlar, işadamları, tanınmış kanaat önderleri ve çocuklar, evlerinden alınarak sokaklarda elektrik direklerine asılıp ters yöne giden araçlara bağlanarak infaz edildi. Kerkük'ün hüzünlü semasında görünen baskı ve dehşet eylemlerinin benzeri, geçmişin en karanlık günlerinde bile görülmedi" ifadelerini kullandı.

Şemsettin Küzeci, konuşmasının devamında şu görüşleri dile getird:

"Bugün dünyada insan haklarını savunan örgütlere buradan Irak Türkmen öğretmenleri olarak seslenmek istiyoruz. Irak'ta Türkmenlere karşı yapılan sinsi oyunlara sesiz kalmamalarını umuyoruz. Irak bir bütündür, bir bütün kalacak. Kerkük kardeşlik, barış getiren ve Irak'ın birliğini, beraberliğini sağlayan bir şehridir. Kerkük'te birlik, beraberlik, huzur ve istikrar bozulursa Irak'ta büyük bir siyasi deprem olur çünkü Kerkük Irak'ın fay hattıdır."

Konuşmaların ardından Kerküklü öğretmenler, şehitler için dualar okudu. Anma törenine Kargıpınarı Belediye Başkanı Kerim Şahin de katıldı. - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Erdemli Kerkük Mersin Irak Politika Güncel Haberler

title