Haberler

Kemalpaşa Yerli Kiraz İki Hafta Sonra Raflarda Yerli Kiraz İki Hafta Sonra Raflarda

İzmir'in Kemalpaşa İlçesi'nde, kiraz üreticileri hasat hazırlıklarına başladı.

İzmir'in Kemalpaşa İlçesi'nde, kiraz üreticileri hasat hazırlıklarına başladı. Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Bülent Oray, erkenci kirazların iki, üç hafta içerisinde raflardaki yerini alacağını söyledi.

Bu yılki rekolte ile ilgili bilgi de veren Ziraat Odası Başkanı Bülent Oray, geçtiğimiz ay içinde yaşanan don olayının bazı bölgelerde kiraza zarar verdiğini söyledi. Oray, İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleri yörede hasar tespit çalışmalarını yürütüyor. Bu tespitin ardından 2013 yılının ürün rekoltesi netleşecek. Şu an itibariyle bu yılki rekoltenin 60 bin ton civarında olmasını bekliyoruz. Taleplerin şu an için ne olacağı belli değil. Aldığımız duyumlara göre, dış piyasada taleplerin az olacağı yönünde. Bu durum fiyatları aşağıya çekecektir dedi.

İTHAL KİRAZIN KİLOSU 650 TL

Geçtiğimiz günlerde bazı görsel ve yazılı basında çıkan ve kilosu 650 TL'yi bulan kirazın, ithal bir ürün olduğunu belirten Oray, Kemalpaşa'da bu yıl çıkacak erkenci kirazın ilk günlerdeki fiyatının 20-30 TL arasında olacağını tahmin ettiklerini söyledi. Oray, Bu rakam yurt dışından getirilen ithal kirazın rakamı. Bu haberin ardından, bölgemizde 'erkenci kirazın' çıktığı, üreticinin kirazını silahla koruduğu yönünde haberleri okuduk. Bu haberler gerçeği yansıtmamakta. Bölgemizde henüz erkenci kiraz diye tabir ettiğimiz ürün hasadı yapılmadı. Bu tarz haberler maalesef kiraz üreticimizi ileriki dönemlerde zor durumda bırakıyor. Bu rakamın onda biri bile üreticinin cebine girse, bugün kiraz üreticisi bayram eder diye konuştu.

Kemalpaşa'da kiraz üretimi yapan Ahmet Altuntaş da, ithal kiraz fiyatı ile yerli kiraz fiyatının karıştırılmaması gerektiğini söyledi.

85 BİN DEKAR KİRAZ BAHÇESİ VAR

İzmir'in Kemalpaşa İlçesi'ndeki toplam 170 bin dekarlık tarım arazininin 85 bin 80 dekarında kiraz üretimi yapılıyor. 3 bin 500'ü Ziraat Odası'na kayıtlı yaklaşık 5 bin çiftçinin bulunduğu ilçede yıllık ortalama kiraz üretimi ise 50-55 bin ton civarında.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kemalpaşa İzmir Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title