Haberler

Kemalpaşa Arıtma Da Açılıyor

Güncelleme:

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin "Büyük Çevre Harekatı"Nda Mutlu Sona Yaklaşılıyor.

Seferihisar'dan sonra Kemalpaşa İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi de bugün (30 Temmuz 2010 Cuma) açılıyor. Sıra, inşaatı tamamlanan son arıtma olan deneme işletimindeki Aliağa'da. Büyükşehir, 2004-2010 yılları arasında tam 13 arıtma tesisi kurarak çevrenin korunmasına büyük katkı sağladı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 6.5 milyon liralık yatırımla Mayıs ayında tamamlayıp deneme işletimine aldığı Kemalpaşa İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'ni bugün (30 Temmuz 2010 Cuma günü) saat 18.00'de yapılacak törenle açacak. Daha önce açılan Menemen arıtması ile Kemalpaşa arıtmaları, Gediz Nehri'ne bir günde verilen yaklaşık 10 ton evsel atığın kirlilik yükünü ortadan kaldırıyor.

Türkiye'ye örnek

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Kemalpaşa arıtması ile hem Nif Havzası'nın hem de Gediz Nehri'nin evsel atık kirliliği yükünden kurtulacağını söyledi. Başkan Kocaoğlu, Gediz Nehri'nin ve dolayısıyla İzmir Körfezi'nin temiz kalmasını sağlamak amacıyla yürüttükleri planlı çevre koruma projesinin, Gediz Havzası'nda yer alan Yenifoça, Türkeli, Emiralem, Kemalpaşa Ulucak, Maltepe – Gerenköy bölgelerine kurulacak arıtmalarla tamamlanacağını söyledi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yaşama geçirdikleri çevre projelerinin, Türkiye'ye örnek olduğunu sözlerine ekledi.

6.5 milyon TL harcandı

Kemalpaşa Arıtması, Kemalpaşa ilçesi ile birlikte Bağyurdu, Armutlu, Ören, Aşağı Kızılca, Yukarı Kızılca, Yiğitler, Örnekköy ve Çınarköy yerleşim yerlerinin evsel atığını arıtacak. Tesis, 70 bin kişilik nüfusun evsel atığını toplayacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kemalpaşa Atıksu Arıtma Tesisi'ni 2008 yılının Nisan ayında ihale etmiş ancak yüklenicinin işe başlamaması nedeniyle iş fesh edilmişti. Yeniden ihale edilen arıtma tesisinin yapımına 31 Mayıs 2009 tarihinde başlandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kemalpaşa Arıtma Tesisi için 6 milyon 570 bin TL'lik yatırım yaptı.

İşte, Büyükşehir'in İzmir'de 6 yılda tamamladığı arıtma tesisleri:

Havza (Tekeli) Atıksu Arıtma Tesisi

Tahtalı havzasında yer alan yerleşimlerin atıksuyunu arıtmak amacıyla inşa edilen tesis 2004 yılında devreye alındı ve 21.600 m3/gün kapasitede. İleri biyolojik arıtma prosesinin uygulandığı bu tesiste günümüzde kuru havada ortalama olarak 8.941 m3/gün atıksu arıtılıyor.

Aliağa Doğal Filtreli Atıksu Arıtma Tesisi

50.000 kişilik bir nüfusa hizmet veren tesis, doğal filtreli arıtma tipinde ve 2008 yılı içinde işletmeye alındı. Biyolojik atıksu arıtma tesisinin devreye girmesi ile birlikte devreden çıkarıldı.

Ürkmez Doğal Filtreli Atıksu Arıtma Tesisi

2008 yılında devreye alınan tesis 10.000 kişilik nüfusa hizmet etmek üzere planlandı. Kuru havada ortalama olarak 2.000m3/gün atıksu arıtan tesis, doğal filtreli arıtma tipinde.

Balıklıova Atıksu Arıtma Tesisi

2008 yılında inşası tamamlanan tesise vidanjörlerle atıksu yönlendirilmesi planlandı. Balıklıova ve civarındaki fosseptiklerden vidanjörlerle alınıp bugüne kadar doğaya arıtılmadan bırakılan atıksuların bu tesiste arıtılarak doğal çevrenin korunması sağlanıyor. 1000 m3/gün kapasiteli olan tesis doğal filtreli arıtma tipinde.

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi

22 bin 500 nüfusa göre planlanan tesis 2008 yılında hizmete alındı. Maliyeti 710 bin TL.

Urla İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi

Urla İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi 2009 yılının Mart ayında tamamlanarak hizmete girdi. 100 bin kişilik tesisin maliyeti 4 milyon 390 bin TL.

Bayındır İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi

Bayındır ilçesi, Canlı, Yakapınar, Çıplak, Elifli, Fırınlı ve yakın yerleşim alanlarının atık sularının toplanıp arıtılmasını sağlayan tesis, 40 bin nüfusa hizmet ediyor. Tesis 2009 yılının Ağustos ayında işletmeye alındı. Maliyeti 4 milyon 975 bin.

Ayrancılar –Yazıbaşı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi

Menderes Havzası'nda yer alan Ayrancılar, Yazıbaşı, Çapak, Kuşçuburnu ve yakın yerleşim alanlarının atık sularını toplayıp arıtan tesisin kapasitesi 40 bin kişi. 2009 yılının Kasım ayında hizmete giren tesisin maliyeti 4 milyon 330 bin TL.

Torbalı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi

Torbalı ilçesi, Subaşı, Çaybaşı, Pamukyazı, Yeniköy, Özbey, Arslanlar Şehitler ve yakın yerleşim alanlarının atıksularını arıtan tesis 100 bin nüfusa hizmet ediyor. 2010 yılının Ocak ayında hizmete giren tesisin maliyeti 5 milyon 664 bin TL.

Menemen İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi

Menemen ilçesi ile Asarlık, Koyundere, Seyrek ve Günerli yerleşim alanlarının atık sularını toplayan tesis 100 bin kişi kapasiteli. 2010 yılı Nisan ayında hizmete alınan tesisin maliyeti 9 milyon 490 bin TL.

Seferihisar İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi

Seferihisar ve yakın yerleşim alanlarının atık sularını arıtan tesis 50 bin nüfusa hizmet ediyor. 2010 yılı Ocak ayında tamamlandı. Maliyeti 4 milyon 935 bin TL.

Aliağa İleri Biyolojik Atıksu Arıtma TesisiAliağa'nın evsel atıklarını biyolojik arıtmadan geçirecek olan 100 bin kişilik Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi Mayıs ayında tamamlandı. Deneme işletimi başlayan 100 bin kişilik tesisin maliyeti 7 milyon 154 bin TL.

Kemalpaşa İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi

Kemalpaşa ilçesi, Bağyurdu, Armutlu, Ören, Yukarı ve Aşağı Kızılca ve yakın yerleşim alanlarının atık sularını arıtan tesisin kapasitesi 70 bin kişi. Maliyeti 6 milyon 570 bin TL. Tesis Mayıs ayında deneme işletimine başlandı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Haberler

AK Parti'nin 'Neden oy vermediniz?' anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

AK Parti'nin "Neden oy vermediniz?" anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

title