Haberler

Kelkit Çayı'nda Kirlilik Araştırması

Güncelleme:

Tokat'ın Reşadiye, Niksar ve Erbaa ilçelerinden geçen Kelkit Çayı'nın kirlilik nedenlerinin başında evsel atıkların geldiği bildirildi.

Tokat'ın Reşadiye, Niksar ve Erbaa ilçelerinden geçen Kelkit Çayı'nın kirlilik nedenlerinin başında evsel atıkların geldiği bildirildi.

26 Haziran Atatürk Kültür Sarayı'nda Kelkit Havzası Kalkınma Birliği tarafından "Kelkit Çayı Kirlenme Durumunun Tespiti ve İrdelenmesine Dönük Olası Planlamalar" başlığı altında toplantı yapıldı. Erzincan'dan başlayarak Tokat'a kadar Kelkit Havzası bölgesinde Kelkit Nehri kirliliğine neden olan parametreleri yerinde görerek, saha incelemesinde bulunduktan sonra ilgili kurum temsilcileri ile Tokat'ta düzenlenen toplantıda bir araya gelen Dokuz Eylül Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim üyeleri Prof. Dr. M. Necdet Alpaslan ile Doç. Dr. Orhan Gündüz değerlendirmelerde bulundu. Toplantı öncesi açılış konuşması yapan Vali Yardımcısı Bülent Karacan, Erzincan'dan başlayarak Kelkit Kalkınma Birliği üyesi olan Sivas, Erzincan, Giresun, Gümüşhane ve Tokat'ın yeşili, doğasıyla, suyuyla, çok kıymetli özellikli olan bölgelerden bir tanesi olduğunu söyledi. Karacan, "Önümüzdeki 50 yıl içerisinde, dünya üzerinde artık enerji savaşları, petrol savaşları değil, su savaşları olacak şeklinde değişik stratejilerin yorumları da var. Bunda da belki Türkiye'nin en önemli noktalarından bazıları Kelkit Kalkınma Birliği ve Yeşilırmak havzasının olduğu alan olacak" dedi.

"KİRLİLİĞİN KAYNAĞI EVSEL ATIKLAR"

Prof. Dr. M. Necdet Alpaslan, yaptıkları incelemelerde havzanın çok büyük olmamasına rağmen, havzadaki paydaşlar arasında yapılan çalışmalarla ilgili yeterli bilgi ve iletişim eksikliğini dile getirerek, "Bu sadece Kelkit havzasının problemi değil. İnanın gerek Türkiye 'de gerekse uluslararası gelişmiş ülkelerde bile en kronik hastalık budur. Havzalardaki paydaşların ve çalışanların kendi aralarındaki iletişim ve koordinasyonsuzluğun zayıflığı. Bu havzada da benzer bir zayıflığı tespit ettik ve bu toplantının paydaşların bir araya getirilmesi açısından yararlı olabileceğini düşündük" diye konuştu.

Doç. Dr. Orhan Gündüz ise konuşmasında Ergene, Gediz havzasında da yaptıkları çalışmaların mukayese edildiğinde Kelkit havzasının durumunun gayet iyi olduğunu söyledi. Kelkit havzasındaki en önemli kirliliğin kaynağının evsel atıklar olduğunu belirterek, "Kelkit Nehri kirliliği denildiğinde aklımıza ilk gelen su kirliliği. Su kirliliğine de neden olan sıvı kirleticiler. Bunların en önemli unsur olduğunu bu kısıtlı süre içerisindeki gözlemimiz olarak söylemek istiyorum. Onun dışında tabi biraz katı atık probleminin de olduğunu gözlemledik. Katı atığın indirekt sonucu olarak da su kirlenmesine neden olduğunu da biliyoruz. O anlamda onu da göz ardı etmemek lazım ama ilk etapta doğrudan söylenebilecek şey belli başlı yerleşimlerin neden olduğu sıvı atık deşarjının sonucu olarak bir kirlenme söz konusu. Çünkü yerleşim yerimizde atık su arıtma tesisleri inşa halinde. Bu da tabi büyük memnuniyet verici bir durum. Erbaa'daki atık su tesislerini gördük. Çok beğendik. Ülkemizde bu tip tesisler çok azdır. Çıkış suyu kalitesini gördüğümüz zaman da çok düzgün işleyen bir tesis olduğunu söylemek mümkün. Diğer yerleşimlerde bu tür tesislerin hızlı bir şekilde inşa halinde olduğunu da memnuniyetle gözlemledik" şeklinde konuştu. - TOKAT

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Reşadiye Kelkit Erbaa Tokat Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Ateş Kuşları CANLI İZLE! 26 Nisan Ateş Kuşları 52. Yeni bölüm CANLI YAYIN! Ateş Kuşları FULL İZLE! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Tolga Daşkıran neden tutuklandı? İkinci Kadir Şekerci davası olayı ne, ne zaman oldu? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 9. bölüm TRT 1 HD izleme linki! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Göz seğirmesi neden olur? Göz seğirmesi belirtileri, ne anlama geliyor?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title