Haberler

Kelebekler Vadisi Doğa Tutkunu Misafirlerini Bekliyor

İsmini bünyesinde barındırdığı 80'den fazla kelebek türünden alan Fethiye ilçesindeki Kelebekler Vadisi, deniz, kum ve güneşin yanı sıra sunduğu doğa sporlarıyla da ziyaretçilerinin ilgisini çekiyor.

UTKU UÇRAK - İsmini bünyesinde barındırdığı 80'den fazla kelebek türünden alan Fethiye ilçesindeki Kelebekler Vadisi, deniz, kum ve güneşin yanı sıra sunduğu doğa sporlarıyla da ziyaretçilerinin ilgisini çekiyor.

Vadiyi çevreleyen yaklaşık 350 metrelik sarp kayalıkların arasına gizlenmiş doğa harikası Kelebekler Vadisi, muhteşem manzarası ve macera dolu parkurlarıyla adrenalini seven turistlere ev sahipliği yapıyor.

Kamp yapmak isteyenlerinde tercih ettiği vadi, doğanın içinde unutulmaz bir tatil imkanı sunuyor.

Kaynağı Faralya Mahallesi'nde bulunan ve 50 metre yükseklikten vadiye dökülen şelale, vadinin ortasından geçen bir dere ile denize ulaşıyor.

Şelalenin bulunduğu noktaya ulaşmak için yaklaşık bir kilometre orman patikasından yürüyen turistler, farklı yüksekliklerdeki kayalıkları tırmanarak şelaleye ulaşabiliyor.

Vadideki orman patikasıyla Faralya Mahallesine gitmek isteyen ziyaretçiler de dik yamaçların eteğinden ilerleyerek Kelebekler Vadisi'nin muhteşem manzarasını izleme fırsatı buluyor.

Bu yıl turizm sezonun başlamasıyla ziyaretçi akınına uğrayan Kelebekler Vadisi'nde, şelaleye tırmanılan kayalıklardaki halatların güvensizliği ve ekipmanları olmadan sarp kayalıklara tırmanırken düşen 7 kişinin yaralanmasının ardından Fethiye Kaymakamlığı tarafından çalışma başlatılmıştı.

Bu kapsamda bölgede inceleme yapan heyet, şelaleye halatla tırmanılan kaygan kayaların bulunduğu alanı geçişe kapatıp, ziyaretçileri tırmanış ekipmanı olmadan tırmanmamaları konusunda uyaran levha ile önlem aldı.

Tırmanışın güvenli hale getirilmesi amacıyla şelaleye ulaşımı sağlayan farklı bir noktadan via ferrata sistemi (kayalıklara monte edilen demir çubuklar) kuruldu.

Şelaleye tırmanmak isteyen turistler, Kelebekler Vadisi'nde görev yapan Türkiye Dağcılık Federasyonu tırmanış antrenörü Salim Seren rehberliğinde tırmanışlarını gerçekleştiriyor.

- "Güvenli hale getirilecek"

Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kelebekler Vadisi'nin muhteşem doğasıyla yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çektiğini söyledi.

Bu yıl vadideki şelaleye ekipmanları olmadan tırmanırken bazı tatilcilerin düşerek yaralandığını hatırlatan Çalık, "Geçtiğimiz günlerde oluşturduğumuz bir heyetle bölgede incelemelerde bulunduk. Özellikle şelaleye tırmanılan noktadaki kayaların kaygan olması ve tatilcilerin güvenlik tedbiri almadan çıkmaları nedeniyle kazaların yaşandığı tespit edildi. Bu nedenle, o bölge uyarı levhası konularak geçişe kapatıldı" dedi.

Çalık, şelaleye farklı bir noktadan kayalıklara çakılan demir çubuklar yardımıyla tırmanılabildiğini, bunun da dağcılık yetkilileri eşliğinde güvenlik tedbiri alınarak yapıldığını vurguladı.

Kelebekler Vadisi'ndeki parkurun güvenli hale getirilmesi amacıyla projeler yürüttüklerini kaydeden Çalık, bölgeye gelen misafirlere güvenli şekilde ilçenin değerlerini tanıtmayı amaçladıklarını söyledi.

Türkiye Dağcılık Federasyonu tırmanış antrenörü Salim Seren ise yerli ve yabancı turistlere Kelebekler Vadisi'nin deniz, kum ve güneşin dışında, adrenalin sporlarının da yapılabildiğini göstermeye çalıştıklarını ifade etti.

Vadide kaya tırmanışı, zipline, water zipline ile kanyon ve şelale inişi gibi aktiviteler yaptıklarına değinen Seren, ilerleyen yıllarda su sporlarıyla ilgili kano, sea kayak gibi aktiviteleri de ekleyeceklerini vurguladı.

Seren, bu yıl vadideki şelaleye tırmanırken 7 kişinin düşerek yaralandığını belirterek, şöyle konuştu:

"Fethiye Kaymakamlığının girişimleriyle tehlikeli kabul edilen tırmanış noktasını geçişe kapattık. Bunun yerine kayalıklara Avrupa'da çok yaygın olarak kullanılan via ferrata sistemini kurduk. Profesyonel olarak dağcılık eğitimi olmayan insanlar bile bu sistem ile basit güvenlik önlemleriyle tırmanış yaparak doğal güzellikleri gezebiliyor. Biz burada her türlü imkanı sağlıyoruz. İnsanlar buraya gelerek tercih ettikleri doğa sporunu yapabilirler."

Kaynak: AA / Yerel

Türkiye Dağcılık Federasyonu Fethiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title