Haberler

Kayısı Üreticilerinin Sorunlarını İletti

Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, üreticilerin bu yılın borçlarının ertelendiğini ancak geçmiş yıllardan gelen borçlarının ertelenmemesinin mağduriyetin devam etmesine sebep olduğunu kaydetti.

Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, üreticilerin bu yılın borçlarının ertelendiğini ancak geçmiş yıllardan gelen borçlarının ertelenmemesinin mağduriyetin devam etmesine sebep olduğunu kaydetti. Ağbaba, "Zaten ürünü don ve doluyla yok olan ve büyük maddi kayıp yaşayan üreticilere, devletin yüzde 5 faizle erteleme yapması vicdansızlıktır" dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Malatya Milletvekili Ağbaba, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından cevaplanması istemiyle bir soru önergesi verdi.

Ağbaba, verdiği soru önergesinde, "Bakanlar Kurulu kararıyla ürünleri don, dolu, kuraklık gibi sebeplerle afete maruz kalan üreticilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçları 1 yıl süreyle ertelenmiştir. Ertelemeden yararlanmak isteyen üreticilerin 23 Eylül tarihine kadar başvuru yapmaları istenmiştir. Ancak üreticilerin geçmiş yıllardan bankaya veya kooperatife olan borçları erteleme kapsamına alınmamıştır. Bu yıl içinde borçların ertelenmesi için de yüzde 5 faiz istenmiştir. Belirtilen sebeplerle üreticilerin mağduriyeti katlanarak devam etmektedir.

Malatya ilinde borç ertelenmesinden yararlanan üretici sayısı kaçtır? Ertelenen borç miktarı ne kadardır? Ürünleri doğal afete maruz kalan üreticilerden erteleme için yüzde 5 faiz alınması doğru mudur? Üreticiler zaten borçlarını ödeyemezken, devletin bu mağduriyetin üzerine faiz talep etmesi vicdani midir? Üreticilerin geçmiş yıllardan kalan borçlarının ertelenmesi ile ilgili bir çalışma yapılmakta mıdır? Borcu borçla kapatmaya çalışan veya bankalardan kredi çekerek iyice borçlanan üreticilerin icra dairelerindeki sayıları her geçen gün artmaktadır. Malatya ilinde icra dosyası olan üretici sayısı kaçtır? SSK ve BAĞKUR borçları yapılandırma kapsamına girmediği için cezalık duruma düşen üreticiler için bir çalışma yapılması düşünülmekte midir?" ifadelerine yer verdi. - MALATYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Cumhuriyet Halk Partisi Mehmet Mehdi Eker Veli Ağbaba Malatya Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title