Haberler

Kayıp Mozaik Parçaları İçin 10 Bin İmzaya İhtiyaç Var

Gaziantep'teki Zeugma Antik Kentin'den kaçırılarak ABD'deki Bowling Green State Üniversitesi'nde sergilenen mozaiğin bazı parçalarının Türkiye'ye iade edilmesi için başlatılan kampanyanın amacına ulaşabilmesi için 10 bin imzaya ihtiyaç olduğu belirtildi İl Kültür ve Turizm Müdürü Özuslu: "Kampanyada.

YUSUF ATLIHAN - Zeugma Antik Kentin'den kaçırılarak ABD'deki Bowling Green State Üniversitesi'nde sergilenen Çingene kızı mozaiğin bazı parçalarının Türkiye'ye iade edilmesi için başlatılan kampanya kapsamında yaklaşık 8 bin imza toplandı.

Anadolu'nun özgün değerlerinden Çingene kızı mozaiğinin parçalarının geri getirilmesi amacıyla "www.change.org"da başlatılan kampanyanın amacına ulaşabilmesi için 10 bin imzaya daha ihtiyaç var.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Nizip ilçesindeki Zeugma Antik Kenti ve çevresinde 1960'lı yıllardaki kaçak kazılar sırasında yurt  dışına kaçırıldığı tespit edilen mozaikler, ABD'deki Bowling Green State Üniversitesi tarafından 1965'te Manhattan'daki bir sanat galerisinden satın alındı. 3 bin 500 dolara satın alındığı bilinen mozaikler Bowling Green State Universitesi, Wolfe Center Binası, Eva Marie Saint tiyatrosunun lobisinde dekorasyon amaçlı kullanılıyor.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Ergun Özuslu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Zeugma'daki kaçak kazılarda ele geçirilip yurt dışına kaçırılan 15 parça mozaiğin Türkiye'ye getirilmesi için başlatılan çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Parçaların ne zaman ve nasıl gittiği hakkında ellerinde net bilgi olmadığını aktaran Özuslu, "Tarihi eser kaçakçıları tarafından kaçak yollarla yurt dışına götürülen eserler, Çingene kızı mozaiğinin kayıp parçalarıyla uyumlu" dedi.

Prof. Dr. Kutalmış Görkay tarafından sunulan bir raporla kaçırılan mozaiklerin Zeugma'ya ait olduğunun kanıtlandığını belirten Özuslu, şöyle devam etti:

"Zeugma'dan ABD'ye kaçırılan mozaiklerin iade edilmesi için kampanya başlatıldı. Parçaların tekrar Türkiye'ye getirilip sergilenmesi için 'www.change.org' adresinde 'Zeugma'dan Amerika'ya kaçırılan mozaikler iade edilsin' başlığıyla başlatılan kampanyada toplam 18 bin imzaya ihtiyaç var. Şu anda yaklaşık 8 bin imza toplandı. Kampanyada istenilen imzaya ulaşılmasının ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı hukuki yollardan başvuruda bulunacak. Mozaiklerin ait oldukları yer olan Gaziantep'e getirilip sergilenmesi için bu kampanya önem taşıyor."

Özuslu, parçaların, 30 bin metrekarelik alana inşa edilen Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi'ne iade edilmesi için herkesi kampanyaya destek olmaya çağırdı.

Çingene kızı mozaiği

Gaziantep'in Nizip ilçesindeki Zeugma Antik Kenti'ndeki bir villanın yemek odasının tabanında birçok bölümü tahrip edilmiş mozaiğin parçası olan ve üzerine düşen sütunun kaldırılmasıyla bulunan mozaik, günümüzde sadece Zeugma'nın değil Gaziantep ve Türkiye'nin tanıtımına da katkı sağlıyor.

"Çingene kızı" olarak adlandırılan ve simge haline dönüşen Mainad mozaği, Gaziantep Mozaki Müzesi'nde özel odada sergileniyor. Çingene kızı mozaiği, hangi açıdan bakılırsa bakılsın ziyaretçiye bakıyormuş izlenimi vermesiyle dikkat çekiyor.

Labirent şeklinde dizayn edilen odanın dış duvarında, kaçakçılar tarafından büyük oranda tahrip edilen Mainad mozaiğinin ilk bulunduğu hali de yer alıyor. - Gaziantep

Kaynak: AA / Yerel

Amerika Birleşik Devletleri Gaziantep Türkiye Nizip Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title