Haberler

"Karpuz Gibi Ortadan İkiye Bölündük"

Güncelleme:

Kemal Kılıçdaroğlu Berlin'de Friedrich Ebert Vakfın'da "Türkiye ve Gerçekleri" İsimli Bir Konferans Verdi.

Çok sayıda Berlin'li Türk'ün ve az sayıda Alman dinleyicinin katıldığı konferansta konuşan Kılıçdaroğlu Türkiye'deki son gelişmeleri ve partisinin Türkiye perspektifini değerlendirdi.

Konuşmasına gazeteci Bekir Coşkun'un işine son verilmesiyle ilgili duyduğu üzüntüyü dile getirerek başlayan Kılıçdaroğlu, "Referandumunuz hayırlı olsun ilk değişiklik oldu ve Bekir Coşkun'un işine son verildi" dedi. Bekir Coşkun'un iktidarı eleştirdiği için görevinden alındığını iddia eden Kılıçdaroğlu eleştiriye tahammül edemeyen bir iktidar istemediklerini, siyasetin ve siyasetçinin görevinin eleştiriyi saygıyla karşılamak olduğunu söyledi.

CHP Genel Başkanı, Anayasa değişikliklerinin toplumsal bir uzlaşıyla yapılması gerektiğini belirtti. Kılıçdaroğlu bu konuda "Dayatmayla anayasa yapılmaz. Her yurttaşın anayasa kitapçığını eline aldığında bu benim anayasam diye gururlanabilmesi gerekir. Toplum karpuz gibi ortadan ikiye bölündü ve toplumun %42 si anayasada yapılan bu değişiklikleri onaylamıyor" şeklinde konuştu.

Türkiye'de bugün kamu hesaplarının ve bütçenin saydam olmadığını belirten Kılıçdaroğlu hesap verilebilirlik gibi bir kavramın Türkiye'de henüz yerine oturmadığını kaydetti. Kılıçdaroğlu, verilen vergilerin nereye harcandığını sorgulanıyor olabilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Türkiye ile ilgili yapılan eksen kayması tartışmalarına da değinen Kemal Kılıçdaroğlu, "Eğer bugün Türkiye'de ve batıda bir eksen kayması tartışması yapılıyorsa bunun sorumlularından birisi de Avrupa Birliğidir. Türkiye'yi dışlamaya kimsenin hakkı yoktur" ifadesini kullandı.

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından sonra toplantıda soru cevap bölümüne geçildi. SPD milletvekili Dilek Kolat'ın yönettiği bu bölümde CHP Genel Başkanı dinleyicilerden gelen soruları yanıtladı.

Kılıçdaroğlu, Avrupa Birliği ile ilgili gelen bir soru üzerine, Türkiye'nin Avrupa Birliğine üyeliğinin çok kolay olmayacağının farkında olduklarını söyledi. Türkiye'nin bir Romanya, bir Bulgaristan, bir Kıbrıs olmadığını vurgulayan Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin nüfus ve coğrafya bakımından kolay hazmedilebilecek bir ülke olmadığını bildiklerini belirtti. Kılıçdaroğlu "Avrupa Birliğinden şunu istiyoruz, biz bu gerçekleri biliyoruz. Serbest dolaşım için belki belli bir müddet kısıtlamalar da olabilir, bunu da kabul edebiliriz. Ama bize çifte standart uygulamayın. Hele ayrıcalıklı ortaklık vereceğiz söylemini hiç kabul etmiyoruz. Bizim hedefimiz AB ye tam üye olmaktır" dedi.

Avrupa Birliğinin enerji kaynaklarına yakın olmak istiyorsa bunun yolunun da Türkiye'den geçtiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, "Enerji koridoru Türkiye'dedir. Bu enerji koridoru aynı zamanda AB nin de koridorudur, güç ise bu AB nin de gücü demektir" şeklinde konuştu.

Ortadoğuya demokrasinin, özgürlüklerin de Türkiye üzerinden götürülebileceğini ifade eden Kemal Kılıçdaroğlu, "Türkiye Müslüman kimliğiyle o coğrafyada örnek model bir ülkedir. Aksayan bir demokrasi var ama bir demokrasimiz var. Çoğulcu rejimimiz, parlamentomuz, eleştirsek de bir medyamız var. Sonuçta ağır aksak ta gitsek model bir ülkeyiz biz. Bu model ülkenin güçlendirilmesi ve o coğrafyaya örnek olarak gösterilmesi lazım" şeklinde konuştu.

Mahmut Tosun - Berlin / DHA

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Politika

Haberler

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Firari iş insanı Sezgin Baran Korkmaz: 2 ay sonra Türkiye'ye döneceğim

Firari iş insanı Sezgin Baran Korkmaz: 2 ay sonra Türkiye'ye döneceğim

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title