Haberler

Kaptan June'a İngiliz Nişanı

Güncelleme:

Kaptan June, Caretta Carettaların koruma çalışmalarından dolayı 'İngiliz kraliyet üyesi' nişanı aldı.

Muğla'nın Ortaca İlçesi'ne bağlı Dalyan Beldesinin İztuzu kumsalında, 1986 yılında nesli tükenmekte olan Caretta Caretta deniz kaplumbağalarının koruma çalışmalarını başlatan 88 yaşındaki İngiliz çevreci June Christine Haimoff, kendisine verilen 'Member of British Empireö (İngiliz kraliyet üyesi) nişanını Buckingham Sarayı'nda Galler Prensi Charles'ın elinden aldı.

2009 yılında Türk vatandaşlığına geçerek 'Haziranö adını alan Kaptan June, geçen Kasım ayında İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth tarafından verilen nişanını teslim alması nedeniyle Dalyan Osmanağalar mahallesindeki evinin bahçesinde dostlarına bir parti verdi. Partiye, İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi David Reddaway'in yanısıra Muğla Valisi Fatih Şahin, Ortaca Kaymakamı Mustafa Gürdal, Ortaca İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Cumali Tosun, İngiltere'nin Fethiye Fahri Konsolosu Mustafa Sütman, ilçe emniyet müdürleri, belediye başkanları, çok sayıda İngiliz ve Türk vatandaşı katıldı.

Partide bir konuşma yapan Büyükelçi David Reddaway, Kaptan June'un bu nişanı almasından büyük memnuniyet duyduklarını söyledi. June'un Caretta Carettalar için yaptığı çalışmalar nedeniyle nişana layık görülmesinin de ayrı bir önemi bulunduğunu belirten Reddaway, 'Dalyan'ın muhteşem doğası için yapılan çalışmalar burada çevreye verilen önemi gösteriyor. Her zaman biliyoruz ki böyle bir nişanı bir kişi alır, ama yanında destek veren bir sürü insan vardır. Onlara da çok teşekkür ediyoruzö dedi. Kaptan June Haimoff da, bu nişanı almanın kendisi için büyük onur olduğunu söyledi. Nişanın Türkiye ve Dalyan için de önemli olduğunu kaydeden Haimoff, bu sayede Dalyan'ın ve Türkiye'nin adını tüm dünyanın bir kez daha duyacağını ifade etti. Saray kuralları gereği nişanın teslim töreninde fotoğraf çekilmedi. Haimoff, Buckingham Sarayı önünde nişanıyla fotoğraf çektirdi.

Kaptan June Christine Haimoff, Dalyan'a 1984 yılında İngiltere'den teknesiyle geldi. Yaz aylarında İztuzu kumsalında barakada kaldı. Kumsalda yuva yapan ve yumurtadan çıkan Caretta carettaları izledi. Kaptan June ışıkların, gürültünün ve insanların kaplumbağalara zarar vereceğini bildiği için 1986 yılında Dalyan kumsalı ve yuva yapan kaplumbağaların korunmasını talep eden bir dilekçeyi dönemin Başbakanı Turgut Özal'a iletti. Uluslararası kuruluşlar, sivil toplum örgütleri ve üniversitelerden büyük destek gören mücadelesi sonucunda Türk Hükümeti, 1988 yılında Dalyan kumsalı ve deniz kaplumbağalarını koruma altına aldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title