Haberler

Kanser Kayıtçılığında Trabzon Ödüllendirildi

Halk Sağlığı Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü ile yürütülen kansere karşı bilinçlendirme çalışmaları Trabzon’a ödül getirdi.

Halk Sağlığı Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü ile yürütülen kansere karşı bilinçlendirme çalışmaları Trabzon'a ödül getirdi.

Kayıtçılık anlamında Sağlık Bakanlığı iller arasında yaptığı değerlendirmede kanser kayıtçılığında Trabzon'u yakaladığı başarıdan dolayı ödüllendirdi. Bu alanda yapılan çalışmaları taktirle karşıladıklarını belirten Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, "Maalesef kanser hastalığı çağımızın en sıkıntılı, can kaybı yönünden en yoğun yaşadığımız teşhis ve tedavi süreci oldukça pahalı bir hastalık. Dolayısıyla kanser haftası ve benzeri etkinlikler, aslında bu noktaya dikkat çekmek, farkındalığı arttırmak, erken teşhis, tanı ve tedavi sürecinde vatandaşlarımızı bilinçlendirmeye yönelik çalışmalardır. Bu anlamda Türkiye genelinde olduğu gibi ilimizde de sağlık hizmetleri konusunda önemli bir değişim, dönüşüm ve gelişmeleri yaşanıyor" dedi.

"İlimizde kanser erken teşhis ve tanı merkezi, kanser kayıtçılığı, tedavi açısından son açtığımız ünitemizle birlikte alt yapısını adım adım tamamladığımız bir yapımız var" diyen Vali Öz, "Ancak siz ne kadar modern tesisler kurarsanız kurun, eğer orayı iyi işletemiyorsanız, iyi bir ekibe sahip değilseniz iyi sonuçlar da alamazsınız. Bütün personelimizle birlikte sağlık hizmetlerini kaliteli yürütülmesinden ve en ücra köşeye kadar ulaşmasında büyük önem veriyoruz. Bu açıdan iyi bir mesafe aldık. Sivil toplumun da bu konuya ciddi katkıları var. Hepsini bir araya getirdiğimiz zaman hem kanserin erken teşhisi ve tedavisinde, hem de kanser kayıt sistemiyle durumumuzu tespit edip geleceğe yönelik politikalarımızı daha sağlıklı bir şekilde oluşturabiliriz. Bu çalışmada emeği geçen bütün sağlık yöneticilerimize, sağlık personelimize, doktorlarımıza ve sağlık çalışanlarımıza teşekkür ediyorum. Bu vesile ve hafta dolayısıyla da bir dizi etkinlikle vatandaşlarımızın bu konuda farkındalığını arttırmak ve tedavi sürecini geliştirmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Öz, "Dünya ölçeğinde kayda giren kanser kayıtçılığı sisteminin adım adım oturması ve uluslararası bir akredite olması açısından önemli bir hizmet yürütüyoruz. Sağlık sistemimiz en uç noktaya ulaşılacak ve en kaliteli hizmeti vereceğiz. Bunların yanında sağlık için gerekli tedbirlerimizi de alacağız. Aile hekimlerimizin de bu süreçte bugüne kadar olduklarından daha aktif bir şekilde işin içinde rol almasını bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Halk Sağlığı Müdürü Dr. Köksal Hamzaoğlu ise kanser haftası nedeniyle yaptıkları çalışmalardan bahsederek, "Her yıl 1-4 Nisan tarihleri arasında kutlanan Kanser Haftası nedeniyle bir dizi etkinlikler yaptık. Meydan parkında konuşlandırdığımız kanser tarama cihazımız ile taramalarımıza devam ediyoruz. Ayrıca bu konuyla ilgili televizyon ve radyo programları, çeşitli tanıtıcı stantlarımız ile çalışmalarımız sürüyor. Yine bu kapsamda 2-4 Nisan günleri içerisinde Ulusal Kanser Haftası dolayısıyla bir kanser kongresi düzenlendi. Bütün illerin yanı sıra bizim ilimizin halk sağlığı müdürlüğünden beş kişilik bir ekip, 2 kişi de kamu hastaneler birliğinden olmak üzere toplamda 7 kişi ilimizi temsil etmişlerdir. Yurtdışından katılımlarla birlikte kongreye toplamda bin 400 kişilik bir katılım söz konusu oldu. Kanserle ilgili hem tarama hem de kayıtçılık anlamında yeni bilgiler, değişik illerin örneklerini alma fırsatımız oldu. Bunun neticesinde bizim için anlamlı olan bizi gayretlendiren, bir ödül töreni yaşadık. Kayıtçılık anlamında bakanlığımızda iller arasında yaptığı değerlendirmede kanser kayıtçılığında Trabzon'u geldiği nokta bakımında ödüllendirildi" diye konuştu.

Dünya Kanser Ajansının her yıl çıkartmış olduğu kitaba da değinen Hamzaoğlu, "Bu kitapta daha önceden ülkemizden sadece İzmir ilimizin verileri giriyordu. Ardından Antalya eklendi ve daha sonra eş zamanlı olarak Edirne ve Trabzon'un da verileri de artık uluslar arası Kanser Kayıtçılık kriterlerine uygun görüldü. Bunun önümüzdeki yıllarda da yayınlanmaya devam etmesi için başarımızı sürdürülebilir kılmamız gerekiyor" dedi. - TRABZON

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Bakanlığı Abdil Celil Öz Trabzon Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title