Haberler

Kanser Hastalarında Mide Bulantısına Çare, Az Az Yemek

Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fadime Özgök Şenses, kanser hastalarının tedavisinde kullanılan kemoterapi ve radyoterapinin hücreleri öldürdüğünü, düzenli ve az az beslenerek bu sorunun önüne geçilebileceğini söyledi.

Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fadime Özgök Şenses, kanser hastalarının tedavisinde kullanılan kemoterapi ve radyoterapinin hücreleri öldürdüğünü, düzenli ve az az beslenerek bu sorunun önüne geçilebileceğini söyledi.

Şenses yaptığı açıklamada, sağlıklı beslenme konusunda son yıllarda çok daha fazla kişinin duyarlı olduğunu belirterek, "Yeterli ve dengeli beslenmek kadar yiyip içtiklerimiz de bağışıklık sistemini etkiliyor. Renk-renk sebze ve meyve tüketimi özellikle de kanser gibi kritik hastalıklarda en büyük savaşçılar olarak karşımıza çıkıyor. Kanser tedavisi sonrasında yeterli ve dengeli beslenmenin vücudu daha çabuk iyileştirdiğini, dokuları ve kasları güçlendirdiğini, bağışıklık sistemini onardığını gösteren pek çok bilimsel veri bulunuyor. Bu nedenle kanser tedavisi bittikten sonra da yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat etmek gerekiyor" dedi.

Şenses, kanser tedavisinde uygulanan kemoterapi, radyoterapi, hormon tedavisi gibi yöntemlerin vücutta bulunan normal hücrelerin de ölümüne yol açtığına dikkat çekerek şunları kaydetti:

"Bu nedenle kanser hastalarında tedavinin yan etkileri normal hücrelerin öldürülmesine bağlı olarak ortaya çıkıyor. Bulantı ve kusma da kanser tedavisinin yan etkilerinden. Çağın hastalığı kanser giderek artıyor. Erken teşhis ise sancılı sürecin çok daha kolay atlatılmasını sağlıyor. Pek çok kanser cerrahi yöntemler, kemoterapi (ilaç tedavisi), radyoterapi (ışın tedavisi), hormon tedavisi ve immünoterapi ile tedavi ediliyor. Uygulanan bu yöntemler esnasında ise vücutta bulunan normal hücreler de ölüyor. Kanser hastalarından tedavinin yan etkileri de normal hücrelerin öldürülmesine bağlı olarak ortaya çıkıyor. Tedavi sırasında ve sonrasında hastalarda birçok yan etki oluşabiliyor. Bulantı ve kusma da kanser tedavisinin yan etkilerinden. Ağız ve boğaz yaraları ile ishal, kabızlık, bulantı ve kusmanın pek çok kanser tedavisinin ortak yan etkilerinden. Ayrıca bazı yiyeceklerin kokuları, evin kokusu, hastane ortamının kokusu da kusmalara neden olabiliyor. Şiddetli ve sürekli kusmalarınız varsa, geçene kadar bir şey yiyip içmeyin. Mümkün olduğunca kusmanızı unutturacak uğraşlar bulun. Bulantınız varsa midenizi rahatlatacak besinler tüketin."

Kanser tedavisi sırasında ve sonrasında yemek yemek ve iyi beslenme düzenini devam ettirebilmenin oldukça güç olduğunun altını çizen Şenses, "Hele de bulantı sorunu yaşayan hastalar için süreç çok daha sancılı oluyor. Ancak bulantı sorunu yaşayan hastaların bazı tedbirler ile yaşam kalitesini yükseltebilmesi mümkün. Üstelik bu tedbirler son derece basit. Bulantı sorunu yaşayan hastalar öğünlerde az yemeliler. Buna karşın sık sık beslenmeye çalışmalılar. Yağlı besinler ve kızartmalardan uzak durmak şart. Çok baharatlı, ekşi ve çok tatlı gıdalar tüketmek yerine, az şekerli muhallebi veya meyve komposto, şeker eklenmemiş muzlu sütün tercih edilmesi faydalı. Peynirli sandviç, kraker, leblebi, yağsız kek, yağsız kurabiye, peynirli makarna, pirinç pilavı, az yağlı peynirli börek, patates püresi, haşlanmış et, tavuk ve sebze gibi gıdalar tüketilmeli. Sıvı tüketimine de dikkat edilmeli. Örneğin yemeklerle birlikte sıvı tüketmemek, daha çok yemeklerden yarım saat veya bir saat önce sıvı tüketmek kişinin öğünlerde daha rahat yemek yemesini sağlıyor. İçeceklerin oda sıcaklığında ve yudum-yudum içilmesi gerekiyor. Yemekten sonra en az bir saat dinlenmek, sabah kalkıldığında bulantı oluyorsa yataktan çıkmadan kraker, leblebi gibi bulantıyı bastıracak gıdalar tüketmek faydalı" diye konuştu.

Şenses, tedavi bittikten sonra da hastanın yediklerine dikkat etmeye devam etmesi gerektiğine işaret ederek şöyle devam etti:

"Tedavi bittikten sonra da yeterli ve dengeli beslenmek son derece önem taşıyor. Bilimsel çalışmalar bazı besinlerin kanseri önlediğini ortaya koyuyor. Bununla birlikte kanserden koruyan tek başına bir besin de yok. Kanser savaşçısı besinlerden yeterince ve dengeli bir şekilde tüketmek gerekiyor. Dengeli ve sağlıklı beslenme vücudu daha çabuk iyileştiriyor, dokuları ve kasları güçlendirip, bağışıklık sistemini onardığını gösteren pek çok bilimsel veri bulunuyor. Ayrıca yeterli ve dengeli beslenmek kendinizi daha iyi hissetmenizin yanı sıra vücudunuzun her türlü enfeksiyon ve hastalıkla savaşmasına da yardımcı olur. Bu nedenle tedavi bittikten sonra da yeterli ve dengeli beslenmek şart." - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yaşam

Yaşam Haberler

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Miçotakis, Hamas için 'Terör örgütü' deyince Erdoğan devreye girdi

Miçotakis, Hamas için "Terör örgütü" deyince Erdoğan devreye girdi

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

Bakmadan Geçme

Evde bakım maaşı yatan iller Mayıs 2024! 20 Mayıs resmi tatil mi? 20 Mayıs okullar ve iş yerleri tatil mi? #128197 14 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 14 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 14 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! Sözleşmeli öğretmenlik yeni mülakat puan dağılımı ne 2024? 14 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 14 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 14 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 14 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 14 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! 14 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 14 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 14 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Aston Villa Liverpool maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) A.Villa Liverpool maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 14 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 14 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? #128680
CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title