Haberler

Kalkınma Bakanı Yılmaz Kiğı'da

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Kiğı ilçesinde yaşanan 5,3 büyüklüğündeki depreme ilişkin AFAD'ın gerekli ön tespitleri yaptığını söyleyerek, buna göre 500'ün üzerinde ağır hasarlı yapı bulunduğunu belirtti.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Kiğı ilçesinde yaşanan 5,3 büyüklüğündeki depreme ilişkin AFAD'ın gerekli ön tespitleri yaptığını söyleyerek, buna göre 500'ün üzerinde ağır hasarlı yapı bulunduğunu belirtti.

Deprem bölgesinde inceleme yapmak üzere ilçeye gelen Yılmaz, Kiğı Kaymakamlığını ziyaret ederek Kaymakam Mehmet Ayhan'dan yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Kaymakamlıkta yetkilerle bir süre toplantı yapan Yılmaz, depremde evleri hasar gören vatandaşlar için Yenişehir Mahallesi'nde kurulan konteyner kentte incelemede bulundu.

Yılmaz, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Kiğı ilçesinde 3 Aralık'ta 5,3 büyüklüğünde deprem yaşandığını anımsattı. Depremden Kiğı ve Yayladere ilçesinin etkilendiğini belirten Yılmaz, Bingöl merkez dahil çevre illerden de hissedilen bir deprem yaşandığını ve ardından da artçı depremlerin sürdüğünü kaydetti.

Vatandaşlara geçmiş olsun temennisinde bulunan Yılmaz, depremde can kaybı ya da yaralanma meydana gelmediğini ifade ederek, "Ama yapılarda belli hasarlar var, ağır hasarlı yapılar, daha hafif hasar almış yapılar var. İlçe merkezlerimizde, köylerimizde AFAD müdürlüğümüz gerekli ön tespitleri yapmış durumda. Buna göre elimizde belli rakamlar var. Ön tespitlere göre 500'ün üzerinde ağır hasarlı yapı görünüyor" dedi.

Depremin yaşandığı andan itibaren ilgili bütün kurumların koordineli bir şekilde ilçede çalışma yürüttüğünü aktaran Yılmaz, deprem gecesi sabaha kadar uyumadığını ve Ankara'dan olayı yakından takip ettiğini vurguladı.

"İlçeye 100 konteyner ulaşmış durumda"

Bölgede kış şartları nedeniyle vatandaşların çadırlarda barınmasının zor olduğunu, bu nedenle çadır yerine konteynerlerin uygun görüldüğünü anlatan Yılmaz, bugün itibariyle 100 konteynerin ilçeye ulaştığını ve belli bir alanda konteynerlerin kurulduğunu söyledi.

Valilik, Kaymakamlık, Belediye ve bütün ilgili kurumların ellerinden gelen tüm gayretle depremle ilgili yapılması gereken çalışmaları yerine getirdiklerini belirten Yılmaz, "Bundan sonraki süreç artık nihai tespitlerin yapılmasına bağlı. Nihai tespitler yapıldıktan sonra tabi vatandaşımızın talepleri doğrultusunda daha kalıcı bir şekilde inşa edilmesi gereken konutlar söz konusu olabilecek. Bununla ilgili çalışmaları da AFAD nezdinde yine takip edeceğiz" diye konuştu.

"Deprem öldürmez ihmal öldürür"

Bakan Yılmaz, Bingöl'ün deprem kuşağında yer aldığını ifade ederek, vatandaşların bu gerçeğe göre hazırlıklı olmalarını istedi. Yılmaz, kentin iki fay hattının kesiştiği bir noktada bulunduğuna vatandaşların da bunu  bilerek organize olması gerektiğine işaret ederek, "Yapılarımızı, yerleşmemizi, her şeyimizi bu gerçeğin farkında olarak yapmak durumundayız. Malum işte 'Deprem öldürmez insanların ihmaller öldürür' diye bir yaklaşım da var. Bingöl'ün depremle yaşaması gerektiğini bilmek durumundayız" sözlerine yer verdi.

Gelecekte de depremler yaşanabileceğini söyleyen Yılmaz, bu depremden herkesin dersler çıkarması gerektiğini dile getirerek, "Yeni dönemde yine yerleşim alanı tespitinden tutun da yapı kalitesine kadar koruyucu tedbir diyebileceğimiz tedbirleri geliştirmemiz gerekiyor. Deprem anında ne yapılır, deprem sonrası ne yapılır bütün bu konularda da yine her zaman hazırlıklı olmak durumundayız" dedi.

Afetler konusunda Türkiye'nin beli mesafeler kat ettiğini açıklayan Yılmaz,  şunları ifade etti:

"Biz bir deprem bölgesiyiz. Geçmişte 2003'te Bingöl depremi yaşadık. Yine 2005'te Karlıova'da deprem yaşadık. Daha öncesinde 1970'li yıllarda yaşadığımız depremler var. Bütün bunları da aklımızdan hiç çıkarmamamız gerekiyor. Çok şükür geçmişe göre daha farklı bir yerde olduğumuzu da bu çalışmalar gösteriyor. Bir defa bir can ve mal kaybı olmaması en büyük tesellimiz ve sevincimiz. En önemli şey insan canı tabi ki çok şükür orada bir sıkıntımız yok. Diğer unsurlarla bu konteynerlerin kısa sürede  gelmesi de aslında Türkiye'de bu afet işleri ile ilgili artık belli bir yere geldiğimizi de gösteriyor doğrusu. Geçmişte depremler olduktan çok uzun zaman sonra bu tür çalışmalar yapılabilirdi. Hatta bir kısmı hiç yoktu o dönemlerde."

Yılmaz,  ilçe ve Yılmaz, Eskişehir Mahallesi'ndeki konteynerlerde barınan vatandaşları ziyaret ederek geçmiş olsun dileğinde bulundu.

Kaynak: AA / Yerel

Yılmaz Bingöl Cevdet Yılmaz Yenişehir Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title