Haberler

Kadınlar, İstihdamda Edirne'yi Birinciliğe Taşıdı

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt, bölgedeki kadınların iş hayatında aktif olması nedeniyle Edirne'nin kadın istihdamında birinci il olduğunu söyledi.

CİHAN DEMİRCİ - Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt, bölgedeki kadınların iş hayatında aktif olması nedeniyle Edirne'nin kadın istihdamında birinci il olduğunu söyledi.

Zıpkınkurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin bugünkü ana hedeflerinden birinin kadın istihdamını artırmak olduğunu anımsattı.

Verilere göre Edirne'de kadın işçi sayısının yüksek olduğunu belirten Zıpkınkurt, "Kentte kadınların çoğu tekstil ve konfeksiyon sektöründe çalışıyor. Geçmiş dönemden gelen el becerilerinin, maharetlerinin ciddi anlamda öne çıktığı görülüyor" dedi.

Zıpkınkurt, kadınların iş yerlerinde çok titiz ve hassas çalıştığını vurguladı.

Edirne'deki tekstil ve konfeksiyon firmalarının çoğunun ürettikleri ürünleri Avrupa'ya ihraç ettiğini, Avrupa'nın ürünlerin kalitesi ve kontrolü konusunda hassas olduğunu ifade eden Zıpkınkurt, şöyle konuştu:

"Kadınlarımız bunu başardılar. ETSO, İŞKUR ve KOSGEB işbirliğiyle yapılan kadın girişimcilere yönelik çalışmalarda da görüyoruz ki kadın girişimciler şehrimizde ciddi anlamda fazlalaştı. Türkiye'de, kadın istihdamının yüzde 40 ile Edirne'de en yüksek düzeyde olmasının nedeni, bölgemizdeki kadınların iş hayatında aktif olması. Çalışmak isteyen kadınlara iş var. Bunu, odamızın diğer ilgili kurumlarla kadınlara yönelik yaptıkları çalışmaların sonucu olarak görüyorum."

"Edirne'deki kadınlar dış pazara açılıyor"

Zıpkınkurt, kentteki ev kadınlarının da iş hayatında fazlaca yer almaya başladığını söyledi.

Ev kadınlarının yöresel mis sabunu üretimi konusunda önemli adımlar attığını vurgulayan Zıpkınkurt, şöyle devam etti:

"Kadınlara yönelik, yöresel ürünlerin işlenişi ve bu ürünlerin iş hayatına kazandırmaları için kurslar açıyoruz. Kurslarda el becerileri kazanan kadınlar evlerinde üretiyorlar, bir araya geliyorlar ürettikleri ürünlerin pazarlamasını internet üzerinden yapıyorlar. Bazen de ürünleri şehir pazarında satıyorlar. Bu ürünlerin ihracatını yapan kadınlarımız da var."

Zıpkınkurt, kurumsallaşma konusunda da kadınları desteklediklerini belirtti.

Odalarında bu konuyla ilgilenen bir birim olduğunu ifade eden Zıpkınkurt, şunları kaydetti:

"Bu arkadaşlarımız bize müracaat ettiklerinde şirketleşmelerini, ihracatı nasıl yapacaklarını, dış pazara nasıl açılacakları konusunda kendilerine yardımcı oluyoruz. Kadınların iş hayatında olmaları kendi ayakları üzerinde durmalarını sağlıyor. Bütün kadınların eskilerin deyimiyle kolunda altın bileziği olsun, bir el becerisi olsun. Ekonomik anlamda eşine veya aileye bağımlı kalmasın. İster tekstil konfeksiyonda ister kendi el becerileriyle yöresel ürünleri işleyip iş hayatına girebilirler. Son verdiğimiz eğitimde girişimcilerin çoğu kadındı. Kadınlar iki, üç kişi bir araya gelerek şirketleşmeye gidiyor. Artık bireysellikten ziyade ikili üçlü gruplar halinde şirketleşiyor."

Zıpkınkurt, Edirne'deki kadınların girişimlerini, hem Türkiye'de hem de yurt dışındaki ülkelerde rol model olarak gururla anlattıklarını vurguladı.

Kadın istihdamında Edirne birinci, Şırnak sonuncu

Türkiye genelinde 110 bin 509 iş yerine, iş yeri bilgi formu uygulanmasıyla 12 Mayıs - 27 Haziran 2014'te yapılan Türkiye İşgücü Piyasası Talep Araştırması, örneklem, ham veri sonuçları genelleştirildiğinde 200 bin 911 iş yerini kapsadı.

Veri sonuçlarına göre, Şırnak, Siirt, Mardin, Ağrı ve Bingöl illerinde çalışanların sadece yüzde 10'a yakın kısmını kadınlar oluştururken, Edirne ise çalışanların yüzde 40'ı kadın. Karaman, Kırklareli, Sinop, Denizli, Ordu, Giresun ve İstanbul'da çalışanlar içerisindeki kadınların oranı da yüzde 30'un üzerinde.

Kaynak: AA / Yerel

Türkiye Şırnak Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Kuaförler pazar günü açık mı? Kuaförler pazar günü çalışıyor mu 2024? Hıdırellezde dilek dilemek günah mı? Hıdırellez kutlamak caiz mi, haram mı? Buca Belediyesi hangi parti? Buca Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Benzin ve Motorine indirim var mı? Benzin ve Motorine indirim gelecek mi, yapılacak mı? 5 Mayıs akaryakıt fiyatları! 5 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 5 Mayıs Cumartesi Survivor yeni bölüm! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 5 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 5 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Hangi renkleri karıştırırsak kırmızı olur? Kırmızı rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Hangi renkleri karıştırırsak mor olur? Mor rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Fuşya rengi nasıl elde edilir? Fuşya hangi renklerin karışımı ile yapılır? Turuncu nasıl elde edilir? Turuncu hangi renklerden oluşur, guaj boya ile nasıl yapılır? 5 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title