Haberler

Kadınlar Günü'nde 'Eğitimde Cinsiyet Eşitsizliği' Konuşuldu

Bursa Kent Konseyi (BKK) Kadın Meclisi tarafından ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ münasebetiyle düzenlenen panelde, eğitimde cinsiyet eşitliği konuşuldu.

Bursa Kent Konseyi (BKK) Kadın Meclisi tarafından '8 Mart Dünya Kadınlar Günü' münasebetiyle düzenlenen panelde, eğitimde cinsiyet eşitliği konuşuldu.

BKK Kadın Meclisi'nin, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği (TÜKD) Bursa Şubesi ile ortaklaşa düzenlediği programa, Vali Yardımcısı İbrahim Avcı, BKK Başkanı Semih Pala, BKK Kadın Meclisi üyeleri, kadına yönelik sevil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve kadın muhtarlar katıldı. BKK Kadın Meclisi Başkanı Kadriye Sarıbıyık, tüm kadınların 'Dünya Kadınlar Günü'nü kutlayarak, daha iyi imkanlara kavuşmasını diledi.

BKK Başkanı Semih Pala ise, Türkiye'nin en güçlü ve en aktif kent konseyinin gönüllüleriyle birlikte olmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi. Kadının, insanlığı geleceği olduğunu belirten Pala, "Kadınlara önem vermemek büyük hatadır. Kadınların eğitimleri, sosyal hakları, yaşam şekilleri, geleceğe bakışları, topluma ve insanlığa vereceği katkı önemlidir. Kadın, insanlık demektir. Bu yüzden kadınlar her bakımdan güçlü olmalıdır. Bunun için gerekli ortamlar oluşturulmalıdır. BKK olarak elimizden gelen desteği kadınlarımıza veriyoruz" dedi.

Vali Yardımcısı İbrahim Avcı ise, kadınları sadece bir günle sınırlamanın, hatırlamanın veya değer vermenin doğru olmadığını ifade etti. Birçok dertle uğraşan ve hayat mücadelesi veren kadınların sıkıntılarını toplumun konuşması gerektiğini anlatan Avcı, "Daha ileriye ulaşmak için yapacaklarımızın bilimsel ölçüde değerlendirilmesinde fayda var. Toplumumun yarısını oluşturan kadınlarımızın, hayat içerisindeki payının artırılması hepimizin ortak sorumluluğudur. Kadınlara eşit fırsatlar vermedikçe barış ve refahın sağlamayacağına inanıyorum" diye konuştu.

Programında panel kısmında moderatörlüğünü üstlenen TÜKD Bursa Şube Başkanı Avukat Hüsniye Altın Yeşil, 8 Mart'ın, kadınların eşit işe eşit ücret, günde 8 saat ve doğum izni talepleriyle 1857 yılında Newyork'ta başlattıkları mücadelelerinde yanarak can verdikleri gün olduğunu hatırlattı. Yeşil, günümüzde 8 Martların, kadınlara karşı her türlü ayrımcılığın kaldırılması, kadına yönelik şiddetin son verilmesinin istendiği ve kadın meselelerine çözüm önerilerinin dile getirildiği gün olduğunu belirtti. Dünya nüfusunun yarısını ve yeryüzündeki toplam iş gücünün üçte ikisini oluşturan kadınların dünya gelirinin sadece yüzde 10'unu aldığına dikkat çeken Yeşil, Türkiye'de de durumun farklı olmadığını, her üç kadından ikisinin aile içi şiddet gördüğünü aktardı.

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Asude Bilgin, cinsiyet rollerinin tarihsel gelişimi hakkında bilgi verdi. Kadın rolünün daha çok edilgen olduğunu kaydeden Bilgin, bunu içinde yaşadığımız kültürel çevrenin aktardığını söyledi. Zaman ilerledikçe kadının rolünün de değiştiğini, tüketici özelliğiyle ekonomide önemli bir güç olduğunun anlaşıldığını belirten Bilgin, reklamların kadınlara yöneldiğini dile getirdi.

UÜ Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Aynur Oksal, eğitimde fırsat eşitliğinin hem var, hem de yok denilebileceğini belirtti. Kadın ve erkek arasındaki değerlendirmelerde kültürlerin etkili olduğunu dile getiren Bilgin, "Her kültürde kadına ve erkeğe bakış açısı değişebiliyor. Türkiye'de aynı toplum içinde farklı toplumsal kesimlerde beklentilerin kısmen değişebildiğini görüyoruz. Özünde ortak noktalar var. Tüm sıkıntı, tüm alanlarda toplumsal cinsiyet eşitsizliğidir. Kadınların, erkeklerle eşit olmadığının düşünüldüğü toplumlarda eşitleme olasılığı çok düşüktür. Ne kadar anlaşmalarla güvence altına alınsa da normlar daha etkilidir. Eğitim çok önemlidir. Özellikle eğitimde eşitsizlikten bahsediyorsak bunu oluşturan da biziz. Kadına bakış açısını değiştirecek olan eğitimli annelerdir. Eğitimden ne kadar uzaklaşırsak, kadınların özgürlüklerini de almış oluruz" açıklamasını yaptı.

Panelin ardından soru cevap bölümüne geçildi. Programın sonunda BKK Kadın Meclisi Başkanı Kadriye Sarıbıyık, tarafından konuşmacılara teşekkür belgesi verildi. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 4 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Kerim Rahmi Koç kimdir? Ali Koç'un oğlu Kerim Rahmi Koç kimdir? Fenerbahçe Beko Monaco maçında ne oldu? Fenerbahçe EUROLİG ceza alacak mı 2024? Kızılcık Şerbeti hangi üniversitede çekiliyor? Yalı Çapkını Seyran ölüyor mu? 4 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? Temel Karamollaoğlu bırakıyor mu, istifa edecek mi? 4 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 4 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! YALI ÇAPKINI 69. bölüm FRAGMAN İZLE! #127916 Yalı Çapkını 69. bölüm fragmanı yayınlandı mı? 4 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 4 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 4 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 4 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 4 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 4 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title