Haberler

Kadına Yönelik Şiddet Kamu Spotunda

Güncelleme:

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi '25 Kasım Kadın Şiddetine Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü' dolayısıyla hazırlanan kamu spotunda kadına yönelik şiddete dikkat çekiliyor.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kadın Politikaları Daire Başkanlığı tarafından '25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü' dolayısıyla kamu spotu hazırlandı. Videoda kadına yönelik şiddetin, sadece cinayet şeklinde ya da fiziksel olarak değil; ekonomik, cinsel ve psikolojik olarak da yaşandığı anlatılıyor. Bir diğer videoda ise şiddetin sorumlusu olan erkekler katliamlara karşı duydukları utancı belirterek rol alıyor.

Şiddet her yerde

Ortadoğu Sinema Akademisi ve Büyükşehir Belediyesi Sinema Birimi tarafından çekimleri yapılan videoda, kadına yönelik şiddetin daha çok fiziksel şiddet olarak görülmesinden yola çıkılarak, yaşanmış ve yaşanan diğer şiddet türleri anlatılıyor. Videoda, her yaştan, her gelir düzeyinden, bekar, boşanmış, evli kısaca her kadının maruz kaldığı, yaşadığı ancak 'şiddet' olarak bilinmeyen ve görülmeyen şiddet türlerine dikkat çekiliyor. Videoda, evde, sokakta, işyerinde kısacası her yerde kadının maruz kaldığı fiziksel şiddetin yanı sıra, ekonomik, sözel, psikolojik ve cinsel şiddet öykülerine yer veriliyor.

Erkekler de rol aldı

Bir diğer kamu spotunda ise 'Şiddeti Birlikte Durduracağız' temasından hareketle kadına yönelik şiddetin temel sorumlusu olan erkeklerin 'utanç'larına yer verildi. Erkeklerin rol almasının şiddetle mücadelede etkili olabileceği düşünülerek hazırlanan videoda kocası, erkek arkadaşı, ağabeyi, yeğenleri ya da hiç tanımadığı bir erkek tarafından katledilen kadınların katledilişleri anlatılıyor.

Kamu spotunda gerçeğe dayalı şekilde geçen hikayeler şöyle:

"15 yıllık evliliğimin ardından boşandım. Ailem, akrabalarım ve arkadaşlarım her defasında boşanmış bir kadın olduğumu hatırlatıp, davranışlarımı sorgulayarak baskı uyguluyor. Artık bunun da bir 'şiddet' olduğunun farkındayım."

"Eşim memur, her ay düzenli maaş alıyor. Ama ben hiçbir zaman onun aldığı maaşın ne kadar olduğunu bilemedim. Haftada 5 ya da 10 lira eve bırakıyor. Hesabını sorduğu bu parayla 7 çocuğumun ve evin ihtiyacını karşılamaya çalışıyorum. Zaman zaman ev temizliği işinden kazandığım parayı da elimden alıyor. Artık bunun bir 'şiddet' olduğunun farkındayım."

"Kocam benimle evli iken ikinci bir evlilik yaptı. İkinci evliliği yaptığı kişiyle resmi nikah da kıydı. Ben çocuklarımla birlikte ayrı evde kalıyorum. Kocam ikinci eşiyle birlikte kalıyor. Kocamın yaptığının hem bana hem de ikinci eşine yönelik bir şiddet olduğunun farkındayım."
"Hiç tanımadığım bir kişiyle 13 yaşında evlendirildim. Şu an 35 yaşındayım. Çocuklarımın babası ve kocam olan kişiyi hala sevemiyorum. Çünkü istemediğim bir hayatı, istemediğim bir evliliği ve istemediğim bir cinselliği yaşıyorum. Artık bunun da bir 'şiddet' olduğunun farkındayım."

"Bebeğim iki aylık oldu. Her gün 3 saat süt izni kullanıyorum. Ancak süt iznimi kullanacağım saatlerde müdürüm saatine bakarak 'sizden de performans alamıyoruz' diyerek baskı yapıyor. Bunun bir 'şiddet' olduğunun farkındayım"

"Komşusu tarafından tecavüze uğrayan Şemse Allak, hamile kaldığı anlaşılınca tecavüzcüsüyle evlenmek zorunda bırakıldı. Ağabeyleri tarafından ölüm kararı alındı. Taş ve sopalarla recmedilerek katledildi… Utanç duyuyorum."

"16 yaşındaki Kadriye, yeğenleri tarafından tecavüze uğradı. Ailesi tarafından ölüm kararı alındı. Kardeşi, kafasını taş ile ezerek, satırla bedenini parçaladı. Katledildiğinde 6,5 aylık hamileydi… Utanç duyuyorum"

Kaynak: Temsilci / Kadın

Kadın Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Kral Charles öldü mü, sağlık durumu nasıl? Cenaze planları güncellendi Arda Güler maçı hangi kanalda 26 Nisan Cuma? 28 Nisan Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 28 Nisan burç yorumları nedir? 26-27 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Real Sociedad Real Madrid maçı CANLI izle! 26 Nisan Arda Güler'in Real Madrid maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Arda Güler GOL izle! Real Sociedad – Real Madrid Arda Güler GOL izleme linki var mı? Süper Lig puan rekoru kaç? Süper Lig'de en çok puanı hangi takım aldı? Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD'ye ne zaman gidiyor? 9 Mayıs'taki ziyaret ertelenmişti
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title