Haberler

Kaçkarlar Gökyüzünden Bir Başka Güzel

Muhittin Sandıkçı - Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğü, Rize ve Artvin'ndeki 51 bin 550 hektarlık alanı kapsayan Kaçkar Dağları Milli Parkı'nda helikopterli kayak olarak bilinen heliski faaliyetlerinin yaban...

Muhittin Sandıkçı - Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğü, Rize ve Artvin'ndeki 51 bin 550 hektarlık alanı kapsayan Kaçkar Dağları Milli Parkı'nda helikopterli kayak olarak bilinen heliski faaliyetlerinin yaban hayatına etkilerini belirlemek ve yörenin tanıtımı için çalışma başlattı.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut ve beraberindeki görevliler, helikopterle doğa harikası Kaçkar Dağları Milli Parkı üzerinde bir süre uçuş yapıp, fotoğraf çekti.

Bulut ve beraberindekilere eşlik eden AA ekibi de Kaçkarların doğal güzelliğini, yöredeki heliski faaliyeti yapılan alanları, yaban hayatı sahalarını ve karla kaplı yaylaları havadan görüntüledi.

Yazın yeşilin binbir tonu ve endemik bitki türleri ile turistleri cezbeden Kaçkarlar, kışın büründüğü kardan gelinlik ile heliksi meraklılarının dünyada tercih ettiği birkaç parkurdan biri olarak öne çıkıyor.

Helikopterle dağların zirvelerine çıkıp oradan yüksek eğimli alanlarda kaydıkları bir spor olan ve helikopterli kayak olarak da bilinen heliski, dünyanın sınırlı yerlerinde yapılıyor. Bu spor Türkiye'de Kaçkar Dağları'nın Rize kesimindeki Çamlıhemşin ve İkizdere vadisinde gerçekleştiriliyor.

Heliski için yöreye gelen kayakçılar, sabah erken saatlerde helikopterle alınarak, kar kalınlığının 2-3 metreyi aştığı dağların zirvelerine bırakılıyor. Kayakçılar, gün boyunca kayak yaptıktan sonra akşam saatlerinde önceden belirlenen alanlardan helikopterle alınıp konakladıkları mekana götürülüyor.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürü Bulut, uçuşun ardından yaptığı açıklamada, Kaçkarların Türkiye'nin beşinci büyük milli parkı olduğunu, uçuşu Heliskinin yöredeki yaban hayatına etkilerini belirlemek ve yörenin tanıtımını yapmak amacıyla gerçekleştirdiklerini belirtti.

Kaçkarlarda çengel boynuzlu dağ keçisi, karaca, dağ horozu, boz ayı gibi bir çok yabani türün barındığını vurgulayan Bulut, "Kaçkar Dağları aynı zamanda Türkiye'nin en önemli kuş göç yollarından biri. Özellikle yaban hayatında hem kuşlar hem de memeliler yönünden çok değişik türleri bünyesinde barındırıyor. Son derece önemli yabani türlerin yaşadığı bir alan" diye konuştu.

-Yabani hayvanlar kışın zirvelerden ormanlara iniyor-

Çengel boynuzlu dağ keçileri ve yaban keçilerinin sonbaharda çiftleştiğini, baharda ise doğum yaptığını ifade eden Bulut, şöyle devam etti:

"Kaçkarlar, yaban hayatı bakımından Türkiye'nin, Kafkasların en zengin bölgesi. Artvin'in Yusufeli ilçesi Çoruh Yaban Hayatı Sahasını bünyesinde barındırıyor. Kaçkar Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nın da tescil edilmesi için çalışma başlattık, 43 bin hektarlık bir bölge. Çok değerli bir saha. Uçuşta gördük ki kışın yükseklerde yaban hayatı yok. Bu mevsimde yaban hayvanları beslenme ve saklanmak için ormanlara iniyorlar. Çamlıhemşin Yaban Hayatı Bölgesi de Kaçkar Dağları'nın korunaklı noktaları. Bir tarafta Çoruh Vadisi Yaban Hayatı Geliştirme sahası diğer tarafta Çamlıhemşin Yaban Hayatı Geliştirme Sahası hemen yanımızda Erzurum'da da yaban hayatı geliştirme sahamız var. Bu bölgeler hem korunan hem de yaban hayatının çok yoğun olarak bulunduğu sahalar."

-Kaçkar Dağları Altıparmak Tabiat Parkı-

Kaçkar Dağları Altıparmak Tabiat Parkı'nın geçen hafta tabiat parkı olarak onaylandığını ifade eden Bulut, şöyle konuştu:

"Kaçkar Dağları Altıparmak Tabiat Parkı Rize'nin Ardeşen, Çamlıhemşin, Fındıklı ilçeleri ve Artvin'in Yusufeli ilçelerini kapsayan Kaçkar Dağları Milli Parkı paralelinde, Altıparmak Dağları'nı bünyesinde barındıran bir alan. İçerisinde buzul gölleri, yüzen adalar, doğal yaşlı ormanlar, tarihi eserler ve aynı zamanda yaban hayatı var. Çok önemli kaynak değerleri bünyesinde barındıran 26 bin hektarlık bir alanı kapsıyor. Av, doğa, ekolojik turizme hizmet edebilecek çok büyük bir alan. Bu alanları koruyarak bu yıl halkımızın kullanımına sunacağız"

Bu tabiat parkındaki bütün köylerde kır evleri kurulacağını belirten Bulut,

"Her köyde irtibat noktası olacak. Kaçkarlar ve Altıparmak'ta faaliyet gösteren turistlere hizmet edeceğiz. Alan kılavuzlarımızı buralarda bulunduracağız. Böylece rehber ayağını da tamamlayarak alanlarımızı kullanıma açacağız" dedi.

Muhabir: Tuncay Bekar

Yayıncı: Murat Kaban - RİZE

Kaynak: AA / Yerel

Artvin Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

ÖĞRETMEN ATAMALARI | Öğretmen atama kadro ve branş dağılımı ne zaman açıklanacak? Yusuf Tekin açıklama yaptı mı? 26 NİSAN CUMA HUTBESİ | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! 36 BİN SÖZLEŞMELİ SAĞLIK PERSONELİ BAŞVURU EKRANI! 36 bin sözleşmeli sağlık personeli alımı başvurusu nereden yapılır? Mehmet Büyükekşi aday olacak mı? TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi aday oldu mu? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu çalışanlarına mobbing mi uyguladı? Eski Patiswiss CEO'su çalışanları azarladı! Devlet Bahçeli'nin Ferdi Tayfur göndermesi Erdoğan'a mı? Semih Yalçın ne dedi? Recep Tayyip Erdoğan, Özgür Özel görüşmesine Kemal Kılıçdaroğlu ne dedi? Kemal Kılıçdaroğlu, Özgür Özel'i neden uyardı? Noterde kredi kartı geçiyor mu? Noterlerde kredi kartı ile ödeme yapılır mı, kartla ödeme geçer mi? ESRA EROL'DA çocuk gelin skandalı nedir? Esra Erol son bölümde ne oldu, olay ne? Yalı Çapkını 67. bölüm 2. fragman canlı izle! Yalı Çapkını Seyran'a ne oldu? LİLA Kağıt kurucusu kimdir? Lila Kağıt sahibi Abdullah Öğücü kimdir? Lila Kağıt halka arz oldu mu? Lila Kağıt katılım endeksine uygun mu? HALKA ARZ TAKVİMİ 26 Nisan hangi burç? 26 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 26 Nisan tarihi hangi burç olur? ÇÖL TOZU SON DAKİKA! Çöl tozu nedir? Çöl tozundan nasıl korunulur, zararları ne? Brighton - Manchester City maçı ne zaman, saat kaçta ve hangi kanalda? Brighton- Manchester City maçı kaç kaç bitti? #9917
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title