Haberler

İzmit Körfezi Asıl Rengine Dönmeye Başladı

İzmit Körfezi, alınan önlemler ve deniz uçağı ile yapılan kontroller sonucu 30- 40 yıl önceki görünümüne kavuşmaya başladı.

Yıllarca sanayi kuruluşlarının ve evsel atıkların boşaltmasına, gemilerin de sintine sularını bırakmasına seyirci kalınması nedeniyle bir ara 'ölü deniz' haline gelen İzmit Körfezi, alınan önlemler ve deniz uçağı ile yapılan kontroller sonucu 30- 40 yıl önceki görünümüne kavuşmaya başladı. Hemen her gün havadan kontrol yaparak denizi kirleten gemi ve sanayi kuruluşlarını anında tesbit edip 3, 5 yıllık süre içinde 8 milyon TL ceza uygulanmasını sağlayan deniz uçağı kirliliğin önlenmesinde büyük rol oynarken, ceza korkusuyla gemi ve sanayi kuruluşlarının denize atık boşaltmadığı belirtildi.

Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim karaosmanoğlu, 2009 yılı başına kadar Kocaeli'de 45 belediye bulunduğunu, bu nedenle büyük yetki kavgası olduğunu belirterek, belde belediyelerinin kaldırılıp belediye sayısının Büyükşehir ile birlikte 13'e düşürüldüğü hatırlattı. İzmit Körfezi'nde çok kötü bir manzara olduğunu, arıtma tesisleri de çalışmadığından tüm pisliklerin denize döküldüğünü anlatan Karaosmanoğlu, "Körfez kokuyordu ve ölü deniz gibiydi. Toplu balık ölümleri vardı" dedi. Karaosmanoğlu, Körfez'in çevresindeki tüm kolektörleri bitirip evsel atık ve kanalizasyonları arıtmaya başladıklarını, evsel atıkların deniz gitmesini önlediklerini kaydetti.

DENİZ UÇAĞI DEVREDE

İbrahim Karaosmanoğlu, sanayi ve gemilerden kaynaklanan kirliliğin önlenmesi için de 3, 5 yıl önce deniz uçağı ile havadan kontrol başlattıklarını belirterek, bunda da büyük başarı sağlandığını, bugün ceza korkusuyla sanayi kuruluşu ve gemilerin denize atık bırakmaya cesaret edemediklerini söyledi.

Deniz kirliliğinde gemilerden boşaltılan sintine sularının da etkili olduğunu belirten Karaosmanoğlu şöyle konuştu:

"3. 5 yıl önce deniz uçağı ile havadan kontroller başlattık. Birinci ve ikinci yıl ağır cezalar yazdık. Onlar caydırıcı oldu ve buraya gelen gemiler birbirlerine haber vermeye başladılar. Pilot kirleten gemiyi anında anons edip demir attırıyor. Numuneler alınıyor. Kaptanın da kıvıracak yanı yalmıyor. 2010 yılında ceza alan bir tane gemi olmadı. Bu da hedefimize ulaştığımızı gösteriyor. Biz gene denetliyoruz ama, artık atık boşaltmaya cesaret edemiyorlar. Denizin rengi de değişti. Deniz kendi kendini de temizliyor. Artık her türlü balığa ve yunuslara da rastlanıyor. "

'DENİZİN RENGİ DEĞİŞTİ'

Türkiye'de deniz uçağı brövesine sahip birkaç pilottan biri olan Hakan Osanmaz da, İzmit Körfezi'nin havadan denetimi teklif edildiğinde severek kabul ettiğini belirterek şunları söyledi:

"Burada uçmaya başladığımız 3. 5 yıl önce denizin rengi inanılmazdı. İlk zamanlardaki uçaşlarımızda günde 10 civarında kirletici unsur tesbit ediyorduk. Bildiğim kadarıyla bugüne kadar 8 milyon TL para cezası uygulandı. Özellikle son bir yılda artık gemilerden ve fabrikalardan atık boşaltılmıyor. denizin rengi de 30- 40 yıl önceki haline dönmeye başladı. Yukardan bakınca bu belirgin bir şekilde görülüyor. "

Hakan Osanmaz deniz uçağı ile ormanlık alanların üzerinde de uçarak, orman yangınlarını anında tesbit edip zamanında müdehale edilmesini sağladıklarını anlattı. - Kocaeli / İzmit

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Güncel Haberler

Pendik'te kan donduran olay! İki ayrı çöp konteynerinde parçalanmış erkek cesedi bulundu

Pendik'te kan donduran olay! İki ayrı çöp konteynerinde parçalanmış erkek cesedi bulundu

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin yeni müfredatı onayladı

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin yeni müfredatı onayladı

Üç ilimize sınırı olan bölgede petrol bulundu

Üç ilimize sınırı olan bölgede petrol bulundu

İsrail saldırısında masum siviller diri diri yanarken ABD'den tek cümlelik açıklama geldi

İsrail saldırısında masum siviller diri diri yanarken ABD'den tek cümlelik açıklama geldi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title