Haberler

İzmir Ticaret Borsası Meclis Toplantısı

İzmir Valisi Toprak: "Üretiminde otoriter olduğumuz ürünlerin fiyatının belirlenmesinde de otoriter olmalıyız" İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Kestelli: "Sultaniye üzümünü kendi üstüne tescil ettirmek isteyen Yunanistan'a karşı yaptığımız itirazda bugün itibariyle ikinci aşamaya geldik.

İzmir Valisi Mustafa Toprak, Türkiye'nin üretiminde otoriter olduğu ürünlerin fiyatında da otoriter olması gerektiğini söyledi.

İzmir Ticaret Borsası (İZTB) meclis toplantısına katılan Toprak, buradaki konuşmasında, Ege Bölgesi'nin Türkiye'nin en önemli tarımsal üretim merkezlerinden biri olduğunu belirtti. Çiftçilerin bilinçlendirilmesi konusunda eldeki imkanların seferber edilmesi gerektiğini ifade eden Toprak, tarım sektöründeki istihdamın değerli olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin ürettiği ürünlerin dış pazarlarda gerçek değerini bulmasının önem taşıdığını dile getiren Toprak, "Üretiminde otoriter olduğumuz ürünlerin fiyatının belirlenmesinde de otoriter olmalıyız" dedi.

İzmir'in, Türkiye'nin ve Ege Bölgesi'nin en önemli tarımsal üretim merkezlerinden biri olduğunu belirten Toprak, "2.2 milyar dolarlık tarım ürünü ihracatını İzmir'den yapılıyor. Biz üretmeliyiz, daha dar alanda, daha fazla miktarda ve kalitede üretmeliyiz. Ürettiğimiz ürünün gerçek değerini bulmalıdır. Ürünün gerçek değerinin bulması ihracatçıya düşüyor" diye konuştu.

Toprak, İzmir'de mezbaha eksikliğinin giderilmesi gerektiğini dile getirerek, şunları söyledi:

"İzmir'de mezbaha konusunun eksik. Esas olan özel sektör bunu dizayn etmesi lazım. Özel sektör yapamıyorsa kamu olarak bu boşluğu doldurmalıyız. Önümüzdeki günlerde bu ihtiyacı ortadan kaldırmamız gerekiyor."

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ise Yunanistan'ın Sultaniye üzümünü "Stafida Soultanina Kritis" adıyla tescil etme girişimine itiraz ettiklerini söyledi. Kestelli, "Sultaniye üzümünü kendi üstüne tescil ettirmek isteyen Yunanistan'a karşı yaptığımız itirazda bugün itibariyle ikinci aşamaya geldik. Gerekçeli itiraz başvurumuz bugün ilgili makamlara iletildi. Umarım kısa süre içinde olumlu bir sonuca varırız" dedi.

Türkiye'nin bulunduğu coğrafyada yaşanan siyasi gelişmelerin, Irak, Mısır ve Suriye'de yaşanan gerginliklerin dış ticareti olumsuz etkilediğini, Rusya'nın ambargo uygumasının ise Türk gıda ihracatına ivme kazandıracağını ifade eden Kestelli, şöyle devam etti:

"Rusya'nın gıda açığını kapatmak için hemen Türkiye ile temasa geçmesi, kuşkusuz Türk gıda sektörüne ivme kazandıracak önemli bir gelişme. Ülke olarak bu süreçte başta yaş meyve ve sebze ihracatı olmak üzere 12 milyar Avro'luk yeni bir pazardan büyük pay kapmak için imkanlarımızı seferber etmeliyiz. Ancak kritik olan nokta, önümüze sunulan bu pazarda kalıcı olmak ve pazar payımızı sürdürülebilir bir şekilde artırmak."

İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı Barış Kocagöz ise Türkiye'nin çekirdeksiz kuru üzüm ve kuru incir fiyatlarının belirlenmesinde söz sahibi olması gerektiğini söyledi.

Kocagöz, "Pamuk ürünü global ve çok uluslu üretimi olan, büyük rakam ve hacimlerle dünya pazarında işlem gören bir ürün. Bu nedenle pazar fiyatı ile ilgili söz sahibi olamıyoruz. Ancak kuru üzüm ve incirde durum çok farklı. Bu iki üründe üretimde neredeyse dünya lideriyiz. Ama buna rağmen ülke olarak pazar fiyatını belirlemede söz sahibi olamıyoruz. Bence bu anlamda kapsamlı çalıştaylar yapılmalı ve söz sahibi olmanın yolları aranmalıdır" diye konuştu. - İzmir

Kaynak: AA / Yerel

Mustafa Toprak Yunanistan Türkiye İzmir Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title