Haberler

İzmir Tabip Odası: İktidar Grizunun Hesabını Versin

İzmir Tabip Odası, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Alanında Yanlış Politikaların Devam Ettiğini Kaydederek, Balıkesir'de Meydana Gelen Grizu Patlaması Sonrasında, Çalışma Bakanlığı ve AKP İktidarını Kamuoyu Önünde Hesap Vermeye Çağırdı.

İzmir Tabip Odası, işçi sağlığı ve iş güvenliği alanında yanlış politikaların devam ettiğini savunarak Balıkesir'de meydana gelen grizu patlaması sonrasında, Çalışma Bakanlığı ve AKP iktidarını kamuoyu önünde hesap vermeye çağırdı.

İzmir Tabip Odası'ndan yapılan yazılı açıklamada, Balıkesir'in Dursunbey ilçesine bağlı Odaköy'deki Şentaş Madencilik'te 1 Haziran 2006'da yaşanan kaza sonrası inceleme heyeti raporunda "maden ocağında havalandırmanın yeterli olmadığı ve patlamaya antigrizu özelliği taşımayan elektrik kablolarının neden olduğu" ifadesi geçtiği hatırlatıldı. Her maden kazası sonrası jeoloji ve maden mühendislerinin "ocaklarda kuralsızlık ve denetimsizliğin hüküm sürdüğü, işçi sağlığı ve güvenliği konusunda yeterli önlemin alınmadığı, yeni kaza risklerinin yüksek olduğu" uyarısı yaptığını hatırlatan İTO, "Halkın ve çalışanların sağlığını korumakla görevli bir meslek örgütünün temsilcileri olarak biz hekimler ise, işçi sağlığı ile güvenliğini piyasaya ve taşeronlara emanet eden, artık bir korku filmindeki seri cinayetlere dönüşen iş kazaları sonucunda kaybedilen hayatların hesabını vermek için, başta Çalışma Bakanlığı olmak üzere AKP iktidarını bir kez daha kamuoyuna hesap vermeye çağırıyoruz" dedi.

-İŞ SAĞLIĞI HİZMETLERİ PİYASA İŞİ OLDU-

Türk Tabipleri Birliği ve İzmir Tabip Odası'nın tüm itirazlarına karşın Çalışma Bakanlığı'nın 15 Ağustos 2009 tarihinde yayınladığı yönetmelik ile işyeri hekimliği ve iş güvenliği hizmetlerini piyasaya açtığını savunan İTO, iş güvenliği ve iş sağlığı hizmetlerinin yeni bir pazar haline geldiğini kaydetti. Açıklamada, "Bu yönetmelik ile iş kazalarını ve meslek hastalıklarını engellemek için çalışan işyeri hekimleri ve iş güvenliği uzmanlarının hizmetinin taşeron firmalar aracılığıyla işyerleri dışından satın alması mümkün kılınmıştır" ifadesi yer aldı.

-KAZALAR ARTIYOR-

Türkiye'de maden kazalarının son yıllarda belirgin olarak artış göstermekte olduğu kaydedilen açıklamada, 2008 yılında 43 maden çalışanının yaşamını yitirdiği, bu sayının 2009 yılında 80'e yaklaştığı belirtildi. Madencilik sektörünün daha yakından izlenmesi, değerlendirilmesi ve kaza önleme çalışmalarına daha fazla ağırlık verilmesi gereken bir sektör olduğunu vurgulayan İzmir Tabip Odası, "Devlet, işçi sağlığı ve güvenliğinin zorunlu kıldığı tüm önlemlerin alınmasını sağlamak konusunda işverenlere gerekli yaptırımları uygulamalı. Küreselleşme politikaları ile özelleştirmeler sonucunda ortaya çıkan sorunların giderilmesi için tüm çalışanların iş güvencesi korunmalı, sendikal haklar ve örgütlenme özgürlüğü sağlanmalı, kaçak işçilik önlenerek kayıtlı hale getirilmeli, ücretler arttırılmalı ve bütün çalışanlar sosyal güvence altına alınmalı. İş kazaları ve meslek hastalıklarının yoğun olarak yaşandığı Türkiye'de iş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenmesi ve azaltılması için, doğru bir İşçi Sağlığı İş Güvenliği örgütlenmesi ile mesleki bağımsızlığı ve özlük hakları güvence altına alınmış hekim, mühendis, hemşire, teknik eleman, psikolog vb. meslek gruplarının katkısı sağlanmalı" denildi.(ANKA)

(EBR/HF)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Eurovision birincisinden Bahçeli'yi küplere bindirecek Türkiye mesajı

Eurovision birincisinden Bahçeli'yi küplere bindirecek Türkiye mesajı

Özel'den Süleyman Soylu çağrısı: Dokunulmazlığı kaldırılsın ve Kaplan soruşturmasında bildiklerini anlatsın

Özel'den Süleyman Soylu çağrısı: Dokunulmazlığı kaldırılsın ve Kaplan soruşturmasında bildiklerini anlatsın

Kamuda tasarruf dönemi başladı! İşte madde madde yeni tedbirler

Kamuda tasarruf dönemi başladı! İşte madde madde yeni tedbirler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 28 Şubat davasından hüküm giyen emekli generallere af

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 28 Şubat davasından hüküm giyen emekli generallere af

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title