Haberler

İzmir // Ekg // İzmir´Deki Nevruz Kutlamalarına 15 Bin Kişi

İzmir'deki Nevruz Bayramı Kutlamalarına Yaklaşık 15 Bin Kişi Katıldı. Sabah Erken Saatlerinden İtibaren Kutlamaların Yapıldığı Buca'ya Akın Edenler Polis Tarafından Oluşturulan Noktalarda Aranarak, Alana Alındı. Çevredeki Apartmanlarda Oturanlar İse Evlerine Türk Bayrakları ve Atatürk Posterleri Asarak Kutlamaları Protesto Etti. Kutlamalara Barış ve Demokrasi Partisi Mardin Milletvekili Emine Ayna da Katıldı.

İZMİR'deki Nevruz bayramı kutlamalarına yaklaşık 15 bin kişi katıldı. Sabah erken saatlerinden itibaren kutlamaların yapıldığı Buca'ya akın edenler polis tarafından oluşturulan noktalarda aranarak, alana alındı. Çevredeki apartmanlarda oturanlar ise evlerine Türk bayrakları ve Atatürk posterleri asarak kutlamaları protesto etti. Kutlamalara Barış ve Demokrasi Partisi Mardin Milletvekili Emine Ayna da katıldı.

Buca İlçesi'nde, Akıncılar Semt Futbol Sahası'nda düzenlenen nevruz bayramı kutlamaları öncesinde, İzmir Emniyet Müdürlüğü'nce görevlendirilen 2 bin polis geniş güvenlik önlemleri aldı. Gruplar halinde yürüyerek gelenler, oluşturulan üç ayrı noktada, güvenlik koridorlarından geçip, polis ekipleri tarafından arandıktan sonra alana alındı. İzmir Valiliği'nin kutlamalar için izin verdiği alandaki yaklaşık 15 bin kişi, tertip komitesinin kurduğu platformdan çalınan müzikler eşliğinde eğlenmeye başladı. Alanı dolduranlar arasındaki, çocukların ve genç kızların terör örgütü üyelerinin de giydiği Peşmerge kıyafetleriyle geldikleri görüldü. Kutlama için gelenler sık sık terör örgütü PKK'nın elebaşısı Abdullah Öcalan lehinde sloganlar attı, posterini açtı. Terör örgütünü simgeleyen sarı, kırmızı, yeşil renkli bezleri dalgalandırıldı. Rahatsızlananlara hazır bekletilen ambulanslarda müdahale edilirken, bir polis helikopteri de alanın üzerinde uçtu.

Nevruz Düzenleme Komitesi Başkanı Mehmet Bayraktar, kutlamaların açılış konuşmasını Kürtçe yaptı. Bayraktar'ın ardından kutlama programanı katılan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), Emeğin Partisi, Ezilenlerin Sosyalist Partisi, Özgürlük ve Dayanışma Partisi temsilcileri de birer konuşma yaptı.

EMİNE AYNA KATILDI

Kürsüye çıkan BDP Mardin Milletvekili Emine Ayna, nevruz kutlamaları konusunda devletin yıllar boyunca karar veremediğini, kimi zaman serbest bıraktığını, kimi zaman da yasakladığını söyledi. Nevruz ateşini bu yıl 17 Mart'ta Yüksekova'da yaktıklarını kaydeden Ayna, ''İlk kutlamaya orada başladık. 2008 yılında Başbakan, yasakladığı nevruz kutlamasında 'Kadın da olsa çocuk da olsa gereğini yaparız' demişti. O kutlamalarda, Yüksekova'da iki çocuk babası bir kişi öldü. Başbakan bu yıl 'Nevruz şölen havasında kutlansın' dedi. Buradan sesleniyorum! İki yıl önce neden böyle demediniz. Nevruzu kana bulayan sizsiniz. O zaman da böyle deseydiniz her şek çok farklı olabilirdi' dedi.

Gündemdeki anayasa değişikliği ile igili olarak da konuşan Ayna, ''Anayasa değişikliği yaparken 'Anadilde eğitim gibi demokratik haklara yer vermeden nasıl bir demokratik anayasa yapabiliriz'i tartışıyorlar. Böyle demokratik anayasa olur mu? Bunu AB istiyor diye yapıyorlar. Halk için değil Kürtlerin taleplerine yer vermeyecekleri bir anayasa için tartışıyorlar. Çözümün diyalogla olacağını konuştuğumuzda Türklerin hassasiyetini karşımıza koyuyorlar. 'Talepleriniz hak değildir' demiyorlar. Aslında hak talebi olduğunu kabul ediyorlar. Türklerin hassasiyeti diyerek Türkleri, kendi halklarından başka hak tanımıyormuş gibi gösteriyorlar. Bu Türklere hakarettir. Bu konadra hassasiyeti olanlar ölümlerden rant elde edenlerdir. Ben hiçbir Türkün 'anadilde eğitime karşıyım' dediğini duymadım. Yeter artık gençlerimiz ölmesin' diye konuştu.

Demokratik açılım konusundaki muhataplık söylemlerin ede değinen Ayna şunları söyledi:

''Yıllardır muhatap alınmayıp, inkar ediliyorduk. Bugün Başbakan isim vermeden de olsa, 'Bizlere başkalarını muhatap göstermesinler' diyor. 'Sorunu hiçbir yere havale etmesinler' diyor. Görmezden gelen sizsiniz. Sizi muhatap alıyoruz dediler de biz mi kabul etmedik. Bizi nasıl muhatap alıyorsunuz! Siyaset yaptığımız partiyi kapatarak, 37 arkadaşımıza siyaset yasağı koyarak mı? Başka yerlere havale eden kendisidir. Tartışmadan kaçan kendisidir. Gerçeklerden kaçmayın. PKK, Kürt sorununun nedeni değil sonucudur. 12 Eylül askeri anayasısı ile Türkiye'deki tüm farklılıklar yok edilmeye çalışılıyor. Bu inkar ve infaz politikasının sonucunda doğan silahlı bir örgüttür. Başkaldırıdır, isyandır. Bunu görmeden çözümü tartışamayız. Öcalan çözüme ortak edilmesini isterken bize 'PKK terör örgütüdür. Onu ve elebaşını muhatap almayız' diyorlar. O zaman terörü tartışalım. Terör korku salmaktır, korkutmaktır. Türkiye'nin tarihinde yaşanan terör olaylarına baktığımızda Musa Anter'in öldürülmesi, Ahmet Taner Kışlalı'nın öldürülmesi, hepsinin altından derin devlet çıkıyor. Ergenekon davasını Kürt sorunuyla ilişkilendirmemek için ellerine yüzlerine bulaştırdılar. Günlük ve belgelerde, bombalama gibi eylemler yapacakları ve bunu PKK'nın üzerine atacakları ortaya çıkıyor. Ergenekon çetesinin derin devletin militarist, anti demokratik uygulamaların sonucudur PKK. Romanlardan özür dilediler. Ama tüm bu yaşananlara rağmen biz özür beklemiyoruz. Af tartışmalarına girmiyoruz. Biz kimi affedeceğiz? Biz çözüm diyalogla olur diyoruz. Kürt iradesiyle mümkündür. Bu BDP, PKK ve Öcalan'dır diyoruz. Kimse bu mümkün değil demesin. Dünyada örnekleri var. İspanya'da, İngiltere'de oldu. Mandela örneği var. Bugün çözüme en yakın zamandayız. Kaybedecek bir insanımız daha olmamalı.'

Geçen yıl İzmir'de, kapatılan DTP 'nin konvoyunun taşlanmasıyla ilgili de konuşan Emine Ayna, ''Yerel seçimlerde doğuda partimizin kazandığı belediye sayısını iki kadına çıkardık. Marmara ve Ege'de de olmaya çalışacağız. İzmir bizim için önemli. İzmir'deki olayları da ne MHP ne CHP ne de Türkler yaptı. Tek sorumlu AKP'dir. Çünkü biz İzmir'e girersek AKP giremez, biter' dedi.

EVLERİNE TÜRK BAYRAKLARI ASTILAR

Akıncılar Semt Futbol Sahası'nın çevresindeki apartmanlarda oturan vatandaşlar, nevruz kutlamaları ile terör örgütü elebaşısı Abdullah Öcalan lehine slogan atılması, posterlerinin açılmasına tepkilerini, kendi evlerine astıkları Türk bayrakları ve Atatürk posterleri ile gösterdi.

İzmir'deki nevruz kutlamaları hala sürüyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Umutlar azalıyor! İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri kaza geçirdi

Umutlar azalıyor! İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri kaza geçirdi

Tahran, yardım için Ankara'nın kapısını çaldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gereken her türlü desteği vermeye hazırız

Tahran, yardım için Ankara'nın kapısını çaldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gereken her türlü desteği vermeye hazırız

Şampiyonluk son haftaya kaldı! Fenerbahçe, Galatasaray'ı deplasmanda 1-0 yendi

Şampiyonluk son haftaya kaldı! Fenerbahçe, Galatasaray'ı deplasmanda 1-0 yendi

Bakmadan Geçme

Şampiyon kim olacak? Galatasaray mı Fenerbahçe mi şampiyon olacak? Villarreal Real Madrid maç özeti ve golleri izle! (ARDA GÜLER'İN GOLLERİ) Real Madrid maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Galatasaray Fenerbahçe maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) GS FB maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Fenerbahçe kaç yıldır şampiyon olamıyor 2024? İşte Fenerbahçe'nin son şampiyonluk yaşadığı sezon! DEV DERBİDE KAVGA! Fenerbahçe - Galatasaray maçı kavgayı kim çıkardı, KİM KAVGA ETTİ? Olay ne, ne oldu? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? GS en son hangi yıl ve sezon şampiyonluk yaşadı? FENERBAHÇE - GALATASARAY MAÇI KAÇ KAÇ? #9917 Dev derbide kim önde, kim gol attı? DEV DERBİ SON DURUM! #129349 DEV DERBİDE NEFESLER TUTULDU! #9917 Fenerbahçe Galatasaray maçı CANLI ANLATIM! Dakika dakika ne oldu, kim gol attı? #129349 Tarihte suikaste uğrayan ve ölen dünya liderleri GALATASARAY TARİHÇESİ! Galatasaray ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Galatasaray ilk başkanı kimdir? FENERBAHÇE TARİHÇESİ! Fenerbahçe ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Fenerbahçe'nin ilk başkanı kimdir? Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanan maçlar (1909-2024) Galatasaray Fenerbahçe maçı CANLI izle! (HD) 19 Mayıs Galatasaray Fenerbahçe maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Galatasaray Fenerbahçe maçı öncesi kavga mı çıktı, kimle kim kavga etti? İlk 11 belli oldu! İşte Galatasaray Fenerbahçe maçı 11'leri!
İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title