Haberler

İzmir'de Şehiriçi Ulaşım Zammına Mahkeme İptali

İzmir 1'inci İdare Mahkemesi, 'Birlikte Başaracağız Platformu' üyelerinin açtığı davada 25 Aralık 2009 tarihinde Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) kararıyla yapılan ulaşım zammını iptal etti.

İzmir 1'inci İdare Mahkemesi, 'Birlikte Başaracağız Platformu' üyelerinin açtığı davada 25 Aralık 2009 tarihinde Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) kararıyla yapılan ulaşım zammını iptal etti. Daha önce de 1 Haziran 2009 tarihli zammı da iptal ettiren platformun avukatı Arif Ali Cangı, Büyükşehir Belediyesi'nin fazla tahsilatları kentkartlara geri yüklenmesini veya 2 yıl süresince 1 Haziran 2009 öncesi tarifeye dönülmesini istedi.

İzmir'de toplu ulaşıma 1 Haziran 2009 tarihinden geçerli olmak üzere yapılan yüzde 11 ile yüzde 50 arasında değişen orandaki zamla tam bilet 1. 35 TL'den 1. 50 TL'ye, indirimli tarife ise 0. 67 TL'den 0. 90 TL'ye çıktı. Birlikte Başaracağız Platformu açtığı davayla zammı iptal ettirdi. Büyükşehir Belediyesi 27 Aralık 2009'da sadece 1 günlüğüne eski tarifeye döndü. Ardından, UKOME'nun 25 Aralık 2009'ta aldığı tam 1. 55 TL, indirimli biletin 0. 85'TL olduğu tarifeyi 28 Aralık 2009 tarihinden itibaren devreye soktu. Birlikte Başaracağız Plaftormu, 7 aylık fazla tahsilatın geri ödenmesini istemesine rağmen sonuç alamadı.

YARGI KARARININ MAKSADINA UYGUN DAVRANILMADI

Birlikte Başaracağız Platformu adına 26 kişi, bu kez ikinci zamlı tarifenin iptali için dava açtı. İzmir 1. İdare Mahkemesi, 7 Mart 2001 tarihinde esasta oybirliği, gerekçede oy çokluğuyla zammın iptali kararı verdi. Mahkemenin 3 yargıcından 2'si 1 Haziran 2009'da yapılan zammın İzmir 1. İdare Mahkemesi tarafından yeniden değerleme oranları ve enflasyon oranlarını aştığını, toplu taşıma hizmetinin kamu hizmeti özelliğinin gözününde bulundurulmaması nedeniyle hukuka, hakkaniyete, külfetlerin adil dağıtılması ilkesine ve kamu yararına aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edilmesine dikkat çekti. İki yargıç, UKOME kararları ile idarenin yargı kararlarını maksadına uygun biçimde uygulamadığı, İzmir 1. İdare Mahkemesi'nce iptal edilen işlem ile aynı sonucu doğuracak nitelikte olduğu anlaşılan zam kararının hukuka ve mevzuata uygun olmadığı gerekçesiyle iptal etti.

'YETKİ AŞIMI VAR'

İptal kararına uyan üçüncü yargıç ise daha çarpıcı bir gerekçe gösterdi. Yargıç, 5216 Sayılı yasada UKOME'nin bilet ücret ve tarifeleri belirleme yetkisinin bulunmadığına dikkat çekti. Ücret tarifesini belirleme yetkisinin belediye meclisinde olduğu, yetkinin devredilemesi ya da verilmesi olanağı bulunmadığını belirten Yargıç, yetki aşımı nedeniyle hukuka aykırı olduğu kararı verdi.

FAZLA TAHSİLAT GERİ ÖDENSİN

Ulaşım zammı iptal kararını basın toplantısıyla açıklayan davayı açan Birlikte Başaracağız Platforum avukatı Arif Ali Cangı, platformun artık yoluna genel seçim öncesi Emek-Demokrasi- Özgürlük Bloğu adıyla devam ettiğini söyledi. Cangı, İzmirliler'le alay edilen bu zam kararının iptal ettirdiklerinli belirterek, "İptal kararında Mahkeme'nin verdiği her iki gerekçe de kamu hizmeti sunması gereken yerel yönetimlere bir ders niteliğindedir. İki zam kararı da iptal edilen İzmir Büyükşehir Belediyesi, anımsanacağı üzere 1 Aralık 2010 tarihinden itibaren bir kez daha toplu ulaşıma yüzde 6 ve 13 arasında zam yapmıştır. İzmir'de 1 Haziran 2009 tarihinden itibaren yapılan zamların geçerliliği kalmamıştır, haksız yere İzmirlilerden yüzde 50'ye varan fazla ulaşım bedeli tahsil edilmiştir. İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmirliler'e borçludur. 1 Aralık 2010 zammının da dayanağı kalmamıştır. CHP'li yerel yönetime çağrıda bulunuyoruz. Kamu hizmeti sunmak zorunda olduğunu anımsa, hukuka uygun davran, toplu ulaşımda 1 Haziran 2009 tarihinden önceki tarifeyi yürürlüğe koy. Yani tam bilet 1. 35 TL olarak uygulansın. ya da 1 Haziran 2009 tarihinden bu yana İzmirlilerden hukuka aykırı biçimde aldığın fazla ulaşım bedellerini kentkartlara geri yükle" dedi.

Basın toplantısına katılan Emek- Demokrasi- Özgürlük Bloğu ikinci bölge milletvekili adayı Erdal Avcı da sonucun blokun zaferi olduğunu söyledi. - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Ekonomi Haberler

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Firari iş insanı Sezgin Baran Korkmaz: 2 ay sonra Türkiye'ye döneceğim

Firari iş insanı Sezgin Baran Korkmaz: 2 ay sonra Türkiye'ye döneceğim

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title