Haberler

İzmir'de Kalp Krizi Geçiren Amatör Futbolcunun Ölümü

İzmir Sağlık Müdürlüğü, her türlü kamu ve özel kurum ve kuruluşlarca düzenlenen spor müsabakalarında saha içi ve dışı sağlık ve güvenlik tedbirlerinin alınmasının bu organizasyonları düzenleyen kurum ve kuruluşların sorumluluğunda olduğunu, oradaki tedbirlerin yetersiz olduğu acil durumlarda 112'den yardım istendiğini bildirdi.

İzmir Sağlık Müdürlüğü, her türlü kamu ve özel kurum ve kuruluşlarca düzenlenen spor müsabakalarında saha içi ve dışı sağlık ve güvenlik tedbirlerinin alınmasının bu organizasyonları düzenleyen kurum ve kuruluşların sorumluluğunda olduğunu, oradaki tedbirlerin yetersiz olduğu acil durumlarda 112'den yardım istendiğini bildirdi.

İzmir Sağlık Müdürlüğü, Balçova ilçesinde oynanan Süper Amatör Lig maçında Tirespor'un 22 yaşındaki futbolcusu Serkan Tuğal'ın sahada kalp krizi geçirerek yaşamını yitirmesiyle ilgili yazılı açıklama yaptı.

Bazı basın kuruluşlarında yayınlanan haberlerde "ölüm olayının sahada 112 Acil Servis ambulansı bulunmaması ve ambulansın gecikmesine" bağlandığına işaret edilen açıklamada, söz konusu olayla ilgili bilgilere 112 Komuta Kontrol Merkezi'nin ses kayıt ve ambulans kayıtlarından ulaşıldığı belirtildi.

İzmir 112 Ambulans Merkezi'nin saat 13.03'te bir saha görevlisi tarafından arandığı ve "Teleferik Son Durak Termal Tesisleri karşısı futbol sahası Balçova adresinde Tirespor ile Güzelbahçe Belediyespor arasında oynanan amatör küme maçı sırasında ayağı kırılan bir sporcu için ambulans istendiği" ifade edilen açıklamada şunlar kaydedildi:

"Bu yetkili, sahada görevli sağlıkçıların hastalarını muayene ettiklerini, soyunma odasına götürdüklerini eklemiştir. 112 Komuta Kontrol Merkezi'nde görevli personel, kendisine Balçova bölgesinde görev yapan 112 ambulansının başka bir hastaya müdahale ettiği için yerinde olmadığını, başka bir bölgeden ambulans yönlendireceğini bildirmiştir. Futbol sahasına 10 dakikada ulaşabilecek 4 istasyonun ambulanslarının da o saatlerde başka vakalar için göreve çıktığının tespit edilmesi üzerine, Güzelbahçe 112 ambulansı olay yerine sevk edilmiştir. Güzelbahçe bölgesinden hareket eden 112 ambulansı, 14 dakikada futbol sahasına ulaşmıştır."

-"Hemen müdahale edildi"-

Ambulansta bulunan hekimin "hastaya ulaştıklarında vakada ayak kırılması veya başka bir travma öyküsü olmadığını, kişinin aniden sahada yığıldığını ve kalbinin durduğunu tespit ederek, hemen yeniden canlandırma işlemlerine (CPR) geçildiğini" ifade ettiği bilgisine yer verilen açıklamada, şöyle denildi:

"Hasta, olay yerindeki 112 ambulansıyla tıbbi müdahaleye devam edilerek Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesinin acil servisine saat 13.28'de ulaştırılmıştır. Acil servisten alınan bilgiye göre, burada 1,5 saat CPR uygulanmış hatta harici kalp pili ile uyarı verilmiş ancak en ufak bir geri dönüş belirtisine rastlanmamıştır. Sonuç olarak, hastanın ani kalp durmasına bağlı olarak hayatını kaybettiği kabul edilmiştir. Bu olayla ilgili tüm bilgilere 112 Komuta Kontrol Merkezi'nin ses kayıt ve ambulans kayıt bilgilerinden ulaşılmış ve doğrulanmıştır."

-Oyuncunun daha önceden rahatsızlığı olduğu iddiası-

Açıklamada, futbolcunun kulübünden bir yetkilinin, tüm müdahaleler sırasında sağlık ekibinin yanında bulunduğu ve bu kişinin verdiği sözlü bilgi doğrultusunda, yaşamını yitiren futbolcunun daha önce de iki kez halı saha müsabakası sırasında bayılma öyküsü olduğu öğrenildiği belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Her türlü kamu ve özel kurum ve kuruluşlar tarafından düzenlenen sportif müsabakalar sırasında saha içi ve saha dışı sağlık ve güvenlik tedbirlerinin alınması, bu organizasyonları düzenleyen kurum ve kuruluşlarının sorumluluğunda olup oradaki tedbirlerin yetersiz olduğu acil durumlarda 112 ambulanslarından yardım talep edilmektedir. Bu olayda 112 arandığında hastanın tıbbi durumuyla ilgili yeterli bilgi verilmediği gibi ulaşılana kadar ne gibi ilk yardım ve sağlık uygulamalarının yapıldığı da bilinmemektedir. Ayrıca geçmişte sağlık sorunları olduğunun sporcunun çalıştığı kulüp yetkililerince de belirtilmesiyle ilgili olarak ne tür sağlık muayenelerinden geçirildiğinin sorgulanarak ani kalp durmasının nedenleri araştırılmalıdır. Bütün bunlar göz ardı edilerek bazı basın yayın organlarında sanki olayın tüm suçlusunun ambulansın geç gelmesi olarak yayınlanması üzerine bu açıklama yapılmıştır."

İzmir Süper Amatör Lig (B) Grubu'nda Balçova Stadı'nda Güzelbahçe Belediyespor ile Tirespor arasındaki maçta, karşılaşmanın 5. dakikasında konuk ekibin sol kanat oyuncusu Serkan Tuğal (22) fenalaşarak düşmüş, stada çağrılan 112 Acil Servis ekibince yapılan kontrolde kalp krizi geçirdiği anlaşılan futbolcu ilk müdahale yapılarak Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine kaldırılmış, müdahaleye rağmen kurtarılamamıştı.

- İZMİR

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title