Haberler

İzmir Bakan Ergün´Den İran´A Yaptırım Yorumu: ``Diplomatik Kanallar Açık Kalmalı''

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Birleşmiş Milletler'in (bm) İran ile Yaptırım Kararı Konusunda Türkiye'nin Zaten Net Bir Tutum Ortaya Koyduğunu Belirterek, 'türkiye Diplomatik Temasların, Kanalların Açık Kalmasını ve Bu Açık Kanallardan İlerlemeyi Her Zaman Savunmaktadır. Bugün de Savunduğumuz Şey Budur' Dedi.

SANAYİ ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Birleşmiş Milletler'in (BM) İran ile yaptırım kararı konusunda Türkiye'nin zaten net bir tutum ortaya koyduğunu belirterek, ''Türkiye diplomatik temasların, kanalların açık kalmasını ve bu açık kanallardan ilerlemeyi her zaman savunmaktadır. Bugün de savunduğumuz şey budur' dedi.

İzmir Enternasyonal Fuarı'nın açılışı öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, BM'nin İran'a yaptırımı konusunda Hükümetin tavrının ne olacağının sorulması üzerine, ''Uluslar arası kurallar Birleşmiş Milletler kararları elbette önemli. Türkiye'nin komşularıyla ilişkilerinin de ayrı bir önemi var. Biz uluslar arası sorunların diplomatik yollarla, müzakerelerle çözüme ulaşabileceğini her zaman savunan bir ülkeyiz. İran'ın nükleer programıyla ilgili ortaya çıkan sorunların da diplomatik yollarla çözümü için en çok gayret gösteren ülkelerden bir tanesiyiz. Hatta bu konuda önemli bir mesafe aldığımızı da düşünüyoruz. İran yönetimi nükleer programı konusunda uranyum takasıyla ilgili anlaşmayı imzalamış, taahhütte bulunmuş bir noktadayken dünyada farklı gelişmeler oldu' dedi.

TÜRKİYE'NİN HASSASİYETİ VAR

Bölgedeki ekonomik faaliyetlerin aksamasının ve bölge barışını tehdit edici gelişmelerin yaşanmasının doğru olmadığını kaydeden Bakan Ergün, ''Türkiye diplomatik temasların, kanalların açık kalmasını ve bu açık kanallardan ilerlemeyi her zaman savunmaktadır. Bugün de savunduğumuz şey budur. Diplomatik kanallar açık kalmalı, ilerleme devam etmelidir. Bölgedeki barışı ve ekonomik faaliyetleri sıkıntıya sokacak gelişmeler konusunda Türkiye'nin bir hassasiyeti vardır. Dolayısıyla hem BM, hem ABD nezdindeki girişimler bu istikamettedir' dedi. Türkiye'nin uluslar arası ilişkilerde İran'la ilgili siyasi ve ekonomik konulardaki tutumunu ortaya koyduğunu dile getiren Ergün, ''Bu kalem kalem sayılması gereken bir şey olmayabilir ama makro yaklaşım budur. Biz bu konuda nasıl bir tavır takındığımızı bütün dünyaya bu çerçeve içinde ilan etmiş bulunuyoruz' açıklamasını yaptı.

''YENİ KRİZ' TARTIŞMALARINI YAKINDAN İZLİYORUZ

Bakan Ergün ayrıca, Türkiye'nin sağlam mali ve finansal yapısıyla kriz ortamında ayakları üstünde duran bir ekonomi olduğunu ispat ettiğini vurgulayarak, ''Dünyadaki ekonomik gelişmeler yakından takip edilmekte, herhangi bir makroekonomik hedeften sapmadan, reformlardan taviz vermeden, mali disiplin gibi çok önemli prensiplere uyularak Türkiye ekonomisi sağlam bir şekilde yoluna devam ediyor. Küresel ekonomi ile ilgili ikinci dip tartışmaları, yeni kriz gelmesi gibi tartışmalar elbette bizim de yakından takip ettiğimiz tartışmalardır. Ama bizim finans, mali sektörlerimiz, hükümetin uyguladığı mali disiplin, bizim ekonomimizin bu konulara dayanıklı olduğunu göstermiştir. 2009-2010 yılının ortalarında Türkiye ekonomisi artık dünyanın ekonomik krizden sonra en hızlı büyüyen ve güçlenen ekonomilerinden biri olduğunu da göstermiştir' dedi. Ergün, 2010 yılı birinci çeyrekte yüzde 11.7 büyüme performansı gösterildiğini, 2010 sonunda da yüzde 6'lar düzeyinde büyüme beklendiğini de sözlerine ekledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Uçum'dan Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'a salvolar

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Uçum'dan Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'a salvolar

'Fenerbahçe şampiyon olacak' diyen astrolog, canlı yayın açıp ana avrat küfretti

"Fenerbahçe şampiyon olacak" diyen astrolog, canlı yayın açıp ana avrat küfretti

Rus askeri yetkili: Estonya'daki Narva, Letonya'daki Daugavpils ve Litvanya'daki Klaipeda'yı işgal etmeliyiz

Rus askeri yetkili: Estonya'daki Narva, Letonya'daki Daugavpils ve Litvanya'daki Klaipeda'yı işgal etmeliyiz

Geceye de damga vurdu! Icardi, Florya'daki şampiyonluk kutlamasında Ali Koç forması giydi

Geceye de damga vurdu! Icardi, Florya'daki şampiyonluk kutlamasında Ali Koç forması giydi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title