Haberler

İyi Tarım Uygulamaları Destekleme Esasları

İyi Tarım Uygulaması Yapan Çiftçilere, Meyve Sebze Üretim Alanları İçin Dekar Başına 20 Lira, Örtü Altı Üretim Alanları İçin Dekar Başına 80 Lira Destekleme Ödemesi Yapılacak

İyi tarım uygulaması yapan çiftçilere, meyve sebze üretim alanları için dekar başına 20 lira, örtü altı üretim alanları için dekar başına 80 lira destekleme ödemesi yapılacak. Desteklemeden yararlanacak çiftçilerin, 1 Şubat-12 Mart 2011 tarihleri arasında, tarım il-ilçe müdürlüklerine başvurması gerekiyor

Tarım ve Köyişleri Bakanlığının İyi Tarım Uygulamaları Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliği, 29 Aralık 2010 tarihli Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tebliğ, çevre, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen bir tarımsal üretimin yapılması, doğal kaynakların korunması, tarımda izlenebilirlik ve sürdürülebilirlik ile güvenilir gıda arzının sağlanmasına yönelik iyi tarım uygulamaları yapan çiftçilerin birim alan üzerinden desteklenmesine ilişkin usul ve esasları düzenliyor. Tebliğe göre, İyi Tarım Uygulamaları (İTU) Yönetmeliğine göre bireysel veya grup halinde meyve sebze ürünlerinde veya örtü altında iyi tarım uygulamaları yapan, yetkilendirilmiş kuruluşlarca 2010 yılında düzenlenmiş iyi tarım uygulamaları sertifikasına sahip olan, 2010 üretim sezonunda Çiftçi Kayıt Sistemi'nde (ÇKS) 2010 veya örtü altında iyi tarım uygulamaları yapan çiftçilerden Örtü Altı Kayıt Sistemi'ne (ÖKS) kayıtlı olan, tarım il-ilçe müdürlüklerine belirlenen esaslara göre başvuru yapan çiftçiler, iyi tarım uygulamaları desteklerinden (İTUD) yararlanacak. Meyve sebze ürünlerinde iyi tarım uygulamaları yapanlara İTUD ödemesi, yetkilendirilmiş kuruluşlarca sertifikalandırılan tarım arazilerinin ÇKS'ye işlenmesi sonucu desteğe tabi alan hesaplanarak yapılacak. Örtü altında İTU yapanlara İTUD ödemesi yapılırken, yetkilendirilmiş kuruluşlarca sertifikalandırılan ayrıca ÖKS'ye kayıtlı ve ÇKS'ye işlenmiş alanlar dikkate alınacak. Meyve sebze ürünlerinde ve/veya örtü altında iyi tarım uygulamaları yapanlara yönelik İTUD ödemeleri, çiftçilerin ÇKS'de kayıtlı toplam alanlarını geçemeyecek. Örtü altında İTUD yapılan alanlar, ayrıca meyve sebze üretim alanlarına verilen İTUD'den faydalanamayacak. Tebliğ uyarınca, çiftçilere, meyve sebze üretim alanları için dekar başına 20 lira, örtü altı üretim alanları için dekar başına 80 lira destekleme ödemesi yapılacak. Destekleme ödemelerinden yararlanmak isteyen çiftçilerin, 1 Şubat- 12 Mart 2011 tarihleri arasında, İTUD başvuru dilekçesi ile ÇKS'ye kayıtlı oldukları il/ilçe müdürlüklerine başvurmaları gerekiyor. Çiftçiler başvuru dilekçesi ekinde, 1 Ocak-31 Aralık 2010 arasında düzenlenen ve 2010 yılında geçerli olan İTU sertifikası ile yetkilendirilmiş kuruluşlarca düzenlenmiş İTU sertifika ekini ibraz edecek. 2010 yılında düzenlenmeyen veya önceki yıllarda düzenlenmekle birlikte geçerliliği 2010 yılında da devam eden sertifikalar ile yapılan başvurular kabul edilmeyecek. İTUD ödemeleri için gerekli finansman, bütçenin ilgili kalemine tahsis edilen ödeneklerden karşılanacak. Ödemeler, bakanlık tarafından Ziraat Bankası'na kaynak aktarılmasını müteakip, il/ilçe müdürlüklerince ÇKS'deki kayıtlara göre oluşturulan onaylı icmallere göre, banka aracılığıyla, ilgili şubelerde daha önce çiftçiler adına açılan veya açılacak olan hesaplara yapılacak. Toplam nakdi ödeme tutarının yüzde 0,2'si, bütçenin ilgili kaleminden bankaya hizmet komisyonu olarak ödenecek.

İTUD ödeme planı, İTUD başvurusu yapan çiftçilere ait bilgilerin, ÇKS'ye girişinin il ve ilçelerde tamamlanmasını müteakiben bakanlık tarafından belirlenecek. Ödemelere, ön incelemelerin ve kontrollerin tamamlanması ile bakanlık tarafından İTUD ödemelerine ilişkin talimatların bankaya gönderilmesinden sonra başlanacak. İTUD çalışmaları, Tarımsal Üretim Geliştirme Müdürlüğü (TÜGEM), il/ilçe tahkim komisyonları, il/ilçe tespit komisyonları ve il/ilçe müdürlükleri ile yetkilendirilmiş kuruluşlar tarafından yürütülecek. Yetkilendirilmiş kuruluşlar, İTUD'dan yararlanmak üzere kendilerine başvuruda bulunan çiftçiler tarafından talep edilen tebliğde belirtilen belgeleri düzenleyecek.

İTUD ödeme icmalleri, il/ilçe müdürlükleri tarafından en geç 30 Nisan 2011 tarihine kadar oluşturulacak. İl/ilçe müdürlükleri en geç 1 Mayıs 2011 tarihine kadar her ilçe merkezinin icmallerini, ilçe merkezinde ve köy/mahalle muhtarlıklarında 20 gün süreyle askıya çıkaracak. İcmallerdeki bilgilere itiraz, tarım/il/ilçe müdürlüklerine yapılacak. İtirazlar, 1-29 Mayıs 2011 tarihleri arasında değerlendirilecek. Değerlendirmelerden sonra, ödemelere esas alınacak listeler, TÜGEM'e gönderilecek. ÇKS Yönetmeliği uyarınca kurulan il/ilçe tahkim komisyonları, tebliğin uygulanması sırasında ortaya çıkabilecek ihtilaflı konuları çözmeye ve karar almaya yetkili olacak. Komisyonlar, gerçeğe aykırı beyanda bulunanlar hakkında gerekli hukuki işlemlerin yapılması için karar alacak ve ilgili mercilerce uygulanması yönünde girişimde bulunacak. Gerçeğe aykırı beyanda bulunan çiftçilerin İTUD ödemelerinden faydalandırılmamasını değerlendirecek ve karara bağlayacak. Eğer, İTUD ödemesi yapılmış ise yapılan ödemenin geri alınmasını sağlayacak. Ayrıca, gerçeğe aykırı beyanda bulunulduğunu tespit eden merci tarafından ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunacak. Sahtecilik ve/veya kamu kurumunu dolandırmak gibi bir kastı olmaksızın, fazla İTUD ödemesinden yararlanan çiftçilerin, kendi rızaları ile fazla aldıkları miktarları iade etmeleri halinde, İTUD ödemelerinden faydalanmalarına devam etmeleri ve haklarında cezai işlem yapılmamasına ilişkin karar verecek.

Bakanlık, İTUD uygulamasının denetimini sağlayacak tedbirleri alacak.

ÇKS'de kayıtlı olmayan veya süresi içinde kayıtlı bilgilerini güncellemeyen, örtü altı üretim yapan üreticiler için ÖKS? de kayıtlı olmayan, istenen belgelerle birlikte süresi içinde başvuru yapmayan, askı listelerinde ismi bulunmayan veya desteklemeye esas tarım arazisi büyüklüğü hatalı olan, askı süresi sonuna kadar hatalı kayıtların düzeltilmesi için yazılı başvuru yapmayan, İTUD ödemesinden faydalanmak üzere başvuru yapan çiftçilerden gerçeğe aykırı beyanda bulunan ve sahte belge ibraz eden çiftçiler ve kamu tüzel kişileri, İTUD ödemelerinden yararlanamayacak. ÇKS'ye kaydı yapılmayan araziler, açık alanlarda meyve sebze üretimi dışındaki araziler, örtü altı üretiminde ise ÖKS'ye kayıtlı olmayan araziler, kamu arazileri üzerinde yapılan doğadan toplama alanları, İTU sertifikası iptal edilen araziler, kadastro geçmemiş birimlerde, tapu sicil müdürlüklerinden onaylı tapu zabıt kaydına sahip olmayan çayır vasıflı araziler, organik tarım desteğinden yararlandırılan araziler için İTUD ödemesi yapılmayacak. Haksız yere yapılan destekleme ödemeleri, ödeme tarihinden itibaren Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'da belirtilen gecikme zammı oranları dikkate alınarak hesaplanan kanuni faizi ile birlikte geri alınacak. Haksız ödemenin yapılmasında ödemeyi sağlayan, belge veya belgeleri düzenleyen gerçek ve tüzel kişiler, geri alınacak tutarların tahsilinde müştereken sorumlu tutulacak.

Destekleme ödemelerinden, idari hata sonucu düzenlenen belgelerle yapılan ödemeler hariç, haksız yere yararlandığı tespit edilen üreticiler, 5 yıl süreyle hiçbir destekleme programından yararlandırılmayacak. Yetkilendirilmiş kuruluşlar, İTUD ödemeleri için düzenledikleri her türlü bilgi ve belgelerden sorumlu olacak.

(FTM-KUM) - ANKARA

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title