Haberler

İstiklal Marşı'nın Kabulünün 91. Yıl Dönümü

İstiklal Marşı'nın TBMM'de kabulünün 91.yıl dönümü dolayısıyla Kütahya, Tavşanlı, Simav, Hisarcık ve Pazarlar'da törenler yapıldı.

İstiklal Marşı'nın TBMM'de kabulünün 91. yıl dönümü dolayısıyla Kütahya, Tavşanlı, Simav, Hisarcık ve Pazarlar'da törenler yapıldı.

Kütahya'da, Belediye Kültür Sarayındaki tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın söylenmesiyle başladı.

Kız Teknik ve Meslek Lisesi Müdürü Ali Aydın, törende yaptığı konuşmada, İstiklal Marşı'nın, Türk tarihinin en buhranlı döneminde yazıldığını söyledi.

Milli Mücadele döneminde milletin çektiği sıkıntı ve acıları bizzat yaşayan Mehmet Akif Ersoy'un, milletimizin kalbinden geçenleri bir sanatçı duyarlılığıyla sezinleyip vatan aşkıyla yanıp tutuşan gönüllere tercüman olduğunu ifade eden Aydın, "Mehmet Akif, İstiklal Marşı'nı kahraman ordumuza ithaf etmiştir. Ayrıca,

'Bu şiir bana değil, milletime aittir' diyerek, İstiklal Marşı'nı Safahat adlı kitabına koymamıştır" dedi.

Daha sonra, Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) öğrencisi Baki Yağdıran tarafından Safahat'ten şiirler, Ana Sultan Anaokulu öğrencisi Zeynep Merve Göz tarafından ise İstiklal Marşı'nın tüm kıtaları okundu.

Oratoryo gösterisi sonrası İstiklal Marşı'nı ezbere okuma, şiir, resim ve kompozisyon yarışmalarında birinci olan öğrencilere ödülleri, Vali Vekili Metin Selçuk, Hava Er Eğitim Tugay ve Garnizon Komutanı Hava Piyade Tuğgeneral Sami Fındıkoğlu, Belediye Başkan Vekili Nejat Özturan, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Bektaş Arslan, İl Emniyet Müdürü Kadir Akbıyık ve İl Milli Eğitim Müdür Vekili Mustafa Güven tarafından verildi.

-Tavşanlı-

Tavşanlı'da, Belediye Kültür Sarayı'ndaki törende ilk olarak Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdür Yardımcısı Halil Kaçmaz tarafından Mehmet Akif Ersoy'un yaşamından kesitler anlatıldı.

Kaçmaz, İstiklal Marşı'nın, Türk dilinin en güzel örneklerinden biri olduğuna işaret ederek, "İstiklal Marşı tefekkürdür, ruhtur, heyecandır, şanlı mazimizdir. Kahramanlık destanımızdır, heybeti kimliğimizdir. Dik bir duruştur. Milli mutabakattır. Maneviyat sembolüdür. Kararlılık, yurtseverlik, özgürlük aşkı ve çağdaşlıktır" dedi.

Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrenci ve öğretmenleri tarafından hazırlanan şiir, tiyatro ve çeşitli gösterilere yer verilen törene, Kaymakam Numan Hatipoğlu, Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Atabay, Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Keskin, Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı İlyas Develi, İlçe Emniyet Müdürü Murat Erdal, İlçe Milli Eğitim Müdürü Sabahattin Dülger, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Hamdi Sarıöz, okul idarecileri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

-Simav-

Simav'da, Belediye Yukarı Düğün Salonunda düzenlenen törende konuşan Nurullah Koyuncuoğlu Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Serdar Şahin, İstiklal Marşı'nın, Türk milletinin dünyaya bildirisi ve bağımsızlığının tescili olduğunu ifade etti.

Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşı'na gösterilen saygının, ulusal değerlere gösterilen ve gösterilecek saygıyla eş anlamlı olduğunu dile getiren Şahin,

"İstiklal Marşı, Akif'in de dediği gibi, şairin değil Türk milletinin malıdır" dedi.

Öğrenciler tarafından "Leyla" adlı şiirin okunmasının ardından "Son Röportaj" adlı piyes sahnelendi.

"Zulmü Alkışlayamam" şiirinin okunmasıyla sona eren törene, Simav Kaymakamı Yüksel Ünal, Belediye Başkanı Kasım Karahan, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Şirikçi, daire amirleri, okul idarecileri, öğretmen, öğrenci ve vatandaşlar katıldı.

-Hisarcık-

Hisarcık İmam Hatip Lisesi tarafından Belediye Düğün Salonunda organize edilen törene, Kaymakam Mustafa Koç, Garnizon Komutanı Jandarma Başçavuş Ahmet Özenç, Belediye Başkanı Mehmet Akbaş, Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Hisarcık Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Aykut Acar, İlçe Emniyet Amiri Mustafa Güler, İlçe Milli Eğitim Müdürü İsmail Değirmenci, AK Parti İlçe Başkanı Fatih Çalışkan, İl Genel Meclisi Üyesi Mustafa Şen, daire amirleri, öğretmen, öğrenci ve veliler katıldı.

İmam Hatip Lisesi Müdürü Uğur Azak'ın günün anlam ve önemini belirten konuşmasının ardından Mehmet Akif Ersoy'un hayatının anlatıldığı belgesel film izletildi.

Öğrenciler, Ersoy'un, "Ordunun Duası", "Ya Rab" ve "Bülbül" şiirlerini okuyarak, oratoryo gösterisi sundu.

İstiklal Marşı'nı ezbere okuma, resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesiyle tören sona erdi.

-Pazarlar-

Yakuplar İlköğretim Okulu tarafından hazırlanan program, Çok Programlı Lise Konferans Salonunda suuldu.

Yakuplar İlköğretim Okulu Sınıf Öğretmeni Mehmet Özyurt, törende yaptığı konuşmada, Mehmet Akif Ersoy'un Milli Mücadeleye katılır katılmaz ilk yaptığı şeyin, halkı Milli Mücadeleye davet etmek olduğunu bildirdi.

Öğrenciler tarafından Mehmet Akif Ersoy'un şiirlerinin okunduğu etkinlik, İstiklal Marşı'nın yazılması ve kabulüyle ilgili piyes ve Türk Halk Müziği eserlerinin seslendirilmesinin ardından resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında derece giren öğrencilere ödüllerinin verilmesiyle sona erdi.

Törene, Kaymakam Yavuz Aslan, Garnizon Komutanı Jandarma Başçavuş Cengiz Kuzu, Belediye Başkanı Ahmet Torun, DPÜ Pazarlar Meslek Yüksekokulu Müdürü Murat Karahan, daire amirleri, öğretmen, öğrenci ve vatandaşlar katıldı.

- KÜTAHYA

Kaynak: AA / Yerel

Hisarcık Tavşanlı Kütahya Simav Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title