Haberler

İsrail'den Şok İddia

Güncelleme:

Haaretz Gazetesi, Organizatörlerin, Başbakan Erdoğan'dan Destek Aldıklarını İddia Etti.

İsrail'in Haaretz gazetesi, Mavi Marmara olayında, yolculardan birine ait dizüstü bilgisayarında ele geçirilen dokümanların, "organizatörlerin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da dahil Türk hükümet yetkililerinden üst düzeyde destek aldıklarını gösterdiğini" öne sürdü.

Gazetenin haberinde, Gazze'ye yardım filosunu düzenleyen 6 grubun, filonun harekete geçmesinden iki hafta önce İstanbul'da yaptığı toplantıya ait kayıtların, İsrail ordusunun gemileri ele geçirmesinden sonra el konulan, yolculara ait dizüstü bilgisayarlardan birinde bulunduğu belirtildi.

Tel Aviv'deki Türk büyükelçiliği yetkilileri ise iddiaları tümüyle reddetti. Gazetenin bu yöndeki sorusu üzerine Büyükelçilik yetkilileri, filonun sivil bir girişim olduğunun altını çizdi ve "Bu hükümetin bir girişimi değildi. Resmi açıklamalarda, bunun bir sivil girişim olduğu belirtiliyordu" ifadesini kullandılar.

Haaretz'in iddiasına göre, dokümanların, filonun hareketi öncesinde, organizatörlerin uzun ve ayrıntılı hazırlıklar yaptıklarını, bunlar arasında, komandoların helikopterlerden gemiye inişleri dahil, çeşitli senaryolar bulunduğunu gösterdiği belirtildi.

İsrail ordusu komandolarının gemileri ele geçirmesinden hemen sonra, askerlerin gemide bulunan her türlü doküman ve bilgisayara el koyduğu hatırlatılan haberde, tüm bu ele geçirilenlerin istihbarat analistlerince alındığı, bunlardan bazılarının İstihbarat ve Terör Enformasyon Merkezi'ne gönderildiği bildirildi. Merkezin, bu ayın başında söz konusu bilgileri içeren bir rapor yayımladığı da hatırlatıldı.

Haaretz, ele geçirilenler arasında "en önemlisi" diye tanımladığı ve "Türk hükümetinin rolünü ortaya koyduğunu" iddia ettiği belgenin, Polonyalı, Ewa Jasiwicz adlı bir gazetecinin dizüstü bilgisayarında bulunduğu ifade etti.

Ewa Jasiwicz'in, Gazze'ye yardım filosunun içinde yer alan gruplardan Gazze'ye Özgürlük Hareketi'nin bir üyesi olduğu bilgisi verildi.

-16 MAYIS TOPLANTISI-

Gazetecinin bilgisayarında bulunan belgenin, organizasyondaki grupların başkanları ile gemilerin kaptanlarının katıldığı, 16 Mayısta İstanbul'da yapılan toplantının kayıtlarını içerdiği kaydedildi.

İsveç'te yaşayan, gemi yolcuları arasındaki eski İsrailli Dror Feller'in bu toplantıda yer aldığı ve Haaretz'e, toplantının ayrıntılarını ve yapılan açıklamaları doğruladığı, ancak Jasiwicz'e ulaşılamadığı belirtildi.

Söz konusu belgeye göre, toplantıya, filo girişimine birçok ülkenin verdiği destekleri içeren bir brifing ile başlandı.

İddialara göre notlarda, "Türkiye: Hükümet, filoya desteğini ilk önce açıkça dile getirmedi ama son birkaç gündür Başbakan ve diğer bakanlardan doğrudan destek alıyoruz. Müzakereler sırasında herhangi bir güçlükle karşılaşacak olursak, hükümetin verebilecekleri her türlü desteği vereceğini açıkça söylediler" ifadesi yer aldı.

Notlarda, İsveç hükümetine ilişkin olarak, "Hükümet, destek veren bir tutum takınmıyor. Dışişleri ve Savunma bakanları ile toplantılar yapmaya çalışılıyor. Avrupa Birliği'nin ardına saklanıp, "Tek başına hareket edemeyeceklerini" söylüyorlar. İsveç kilisesi de dahil, çeşitli taraflardan destek var" denildi.

Kıbrıs Rum kesimi ile ilgili kayıtta ise "tutumları, yasal olarak ne varsa yapacakları şeklinde. Avrupa hukuku ve sınıflandırmasına göre, Gazze resmi bir liman değil, balıkçılar için bir yerel liman" ifadesi kullanıldı.

Toplantının bir bölümünde, İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) örgütünün, Batı Şeria bürosunu açma göreviyle gönderilen ve İsrail İç Güvenlik Servisi Şin Bet tarafından tutuklanan üyesi İzzet Şahin'in durumunun görüşüldüğü, İHH'nin, Şahin'e destek vermek amacıyla bir kampanya başlatıp, neden tutuklandığının araştırılması için hükümete baskı yapmaya çalıştığının da değerlendirildiği öne sürüldü.

Kaynak: AA / Dünya

Dünya Haberler

Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezasına çarptırılan Selahattin Demirtaş: Bu davanın siyasi bir dava olduğu bir kez daha ispatlandı

Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezasına çarptırılan Selahattin Demirtaş: Bu davanın siyasi bir dava olduğu bir kez daha ispatlandı

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

Tahliye olan Çetin Doğan'ın ilk sözleri: Bu bir af değil, anayasal bir görevin Cumhurbaşkanı tarafından geç yerine getirilmesidir

Tahliye olan Çetin Doğan'ın ilk sözleri: Bu bir af değil, anayasal bir görevin Cumhurbaşkanı tarafından geç yerine getirilmesidir

Bakmadan Geçme

18 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? Fury Usyk maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda 2024? #129351 18 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Yeni Angola Büyükelçisi Muhammet Mustafa Çelik kimdir? Muhammet Mustafa Çelik hayatı ve biyografisi nedir? 18 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! 18 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! #128220 18 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! #9889 #127919 18 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 18 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 18 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? #128680 18 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Adana Demirspor UEFA'dan neden ceza aldı, Avrupa'dan men mi edildi? Galatasaray Fenerbahçe tek maç satın alma var mı, GS FB tek maç nasıl alınır? #9917 #128250
Hakimlerin başörtüsünü gören avukat reddi hakim istedi! Uyuşturucu davası ertelendi

Hakimlerin başörtüsünü gören avukat reddi hakim istedi! Uyuşturucu davası ertelendi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title