Haberler

İsmi Başına Bela Oldu

İsim Benzerliğinden Hem Hapis Yattı, Hem Borçlu Çıktı.

Marangoz Mehmet Güner, montaj için gittiği Kütahya'da otel odasında gece yarısı 'karşılıksız çek vermek' suçlamasıyla polis tarafından gözaltına alındı. Cezaevine konulan Güner, derdini anlatıncaya kadar 9 gün geçti. İsim benzerliği sebebiyle tutuklandığı ortaya çıkan Güner, olayı yargıya taşıdı.

Yerel mahkeme Güner'e bin 195 TL maddi, 2 bin 500 TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti. Yargıtay'ın kararı bozması üzerine yeniden görülen davada bu kez üzülen taraf Güner oldu. 495 lira maddi, 2 bin 500 lira manevi tazminat ödenmesine karar veren mahkeme, davalının avukatlık masrafının ise Güner tarafından ödenmesini karalaştırdı. Davalı avukatına 2 bin, kendi avukatına ise 3 bin lira ödemesi gereken Mehmet Güner, haksız yere yattığı 9 gün hapsin ardından 2 bin lira da ceza ödemiş olacak.

Bursa'da, bir marangoz atölyesinde çalışan 3 çocuk babası Mehmet Güner (48), 2 Aralık 2006'da 4 bin 500 liralık bir montaj işi için Kütahya'ya gitti.

Gece yarısı 03.00'de oda kapısı çalınan Güner, karşısında polisleri gördü. Karşılıksız çek vermek suçlamasıyla hapis cezasına çarptırıldığını öğrenen Güner büyük şok yaşadı. Çünkü asgari ücretle çalışan bir işçi olduğu için hayatında hiç çek kullanmamıştı. Güner'in hapse atılmasının ardından aile, avukat Orhan Tekoğlu'na müracaat etti.

Yapılan araştırmada, gerçek kısa sürede ortaya çıktı. 2006 yılında Osman ile Hatice'den olma 1968 doğumlu Mehmet Güner isimli bir kişinin karşılıksız çek suçu işlediğine hükmeden İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi, aranan kişinin nüfus bilgilerini istemiş, Beşiktaş Nüfus Müdürlüğü yetkilileri, mahkeme kalemiyle yapılan yazışmalarda bir hata yapılarak Bursalı marangoz ustası Osman ile Ayşe'den olma 1963 doğumlu Mehmet Güner'in adını vermişti.

Davayı karara bağlayan mahkeme, 4 bin 635 liralık para cezasını ödemeyen Güner'i 46 gün hapis cezasına çarptırdı. İsim benzerliğinden dolayı haksız yere hapse konulduğu ortaya çıkan Mehmet Güner, 9 gün sonra tahliye edildi.

Uğradığı maddi ve manevi zarar sebebiyle Bursa 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne 5 bin 600 TL maddi, 5 bin TL de manevi tazminat istemiyle 'Maliye hazinesi' aleyhine dava açan Güner, hapis cezası nedeniyle onurunun incindiğini söyledi. Davayı görüşen mahkeme heyeti Güner'e bin 195 TL maddi, 2 bin 500 TL de manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

Yargıtay 10. Ceza Dairesi, 2009'da verdiği kararda yerel mahkemenin kararını bozdu.

Bursa 4. Ağır Ceza Mahkemesi, davaya konu tarihlerde asgari ücretle bir marangozhanede çalıştığı tespit edilen Mehmet Güner'e bu kez 495 TL maddi, 2 bin 500 TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti. Mahkeme heyeti, ilginç bir karara imza atarak, 2 bin lira tutan avukat ücretinin de Güner tarafından verilmesini kararlaştırdı. Böylece 9 gün boyunca haksız yere, sadece isim benzerliğinden hapis yatan Güner, 995 TL tazminat alacak.

"PARDON FİLMİ GERÇEK OLDU; CEZAEVİNİ DE GÖRDÜK"

Yerli film 'Pardon'daki olayları yaşadığını anlatan Mehmet Güner, "Aklıma hiç gelmezdi, cezaevini de gördük. Hayatımda hiç çek kullanmadım. Çok büyük sıkıntı yaşadım. Cezaevinden saat 07.00'de çıktım, param, pulum yoktu, kimseye bir şey bile anlatamadım.

Tazminat kararını çok komik buldum. Hayatta görmediğim şeyi gördüm. Hakkımı arayayım dedim ama bu kez borçlu çıktım. Devletin tuttuğu avukatların ücretini de benden tahsil edecekler. Zaten ailemi zor geçindiriyorum. Ne yapacağımı şaşırdım." dedi.

"DEVLET MAĞDURDAN VE AİLESİNDEN ÖZÜR DİLEMELİ"

Mehmet Güner'in avukatı Orhan Tekoğlu ise modern ve çağdaş ülkelerde haksız yere hapis yatan kişinin parasal cezayla tatmin edilemeyeceğini söyledi. Avukat Orhan Tekoğlu, herkesin başına gelebilecek bir olay yaşandığını belirterek, Güner'in kendi işiyle alakalı gittiği Kütahya'da otel odasından apar topar tutuklandığını hatırlattı.

Nüfus müdürlüğü ile mahkeme kalemi arasındaki yazışmalarda yapılan hata ile sadece isim benzerliğinden dolayı ihalenin Mehmet Güner'e kaldığını anlatan Avukat Tekoğlu, paraya çevrilen cezaların günlük 100 TL olarak hesaplandığını kaydetti.

Asgari hesaplamalarda bile mağdura 900 TL maddi tazminat verilmesi gerektiğinin altını çizen Tekoğlu, mahkemenin karşı tarafın avukatlık ücretini de mağdurdan tahsil edilmesine karar vermesinin kabul edilemez olduğunu söyledi. Mağdurun, 9 gün haksız ceza için 995 TL tazminat alacağını kaydeden Tekoğlu, şöyle konuştu:

"Bursa Barosu, ağır ceza mahkemelerinde açılan dava için asgari avukat ücretini 3 bin lira olarak belirledi. Alınmadığı taktirde baronun disiplin cezası verdiği bu 3 bin lirayı da biz alırsak Mehmet Güner, hak aramak için çıktığı yolu borçlu kapatacak. Biz bu olayda sorumlu olan devletin mağdurdan ve aileden özür dilemesini bekliyoruz. Belki özür dilemek hukukta yok ama burada insanımızın onuru kırılmıştır.

İsim benzerliği haricindeki kimlik bilgilerinin mahkemenin hatası ile yanlış yazılmasından, yani davacının hiçbir dahli olmayan bir olayla uzaktan yakından ilgisi olmadan gece yarısı otel odasından alınıp hapse atılmasının karşılığı bu olmamalıydı. Çoluk çocuğunun nafakası ve kırılan onurunun telafisi için tazminat davası açtık; ancak mahkeme bunu çok gördü. Bazıları hapis yatmadan maddi tazminat cezası açıp para alıyor. Çifte standart ortadadır."

Kaynak: Bültenler / Güncel

Haberler

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Miçotakis, Hamas için 'Terör örgütü' deyince Erdoğan devreye girdi

Miçotakis, Hamas için "Terör örgütü" deyince Erdoğan devreye girdi

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

Bakmadan Geçme

Evde bakım maaşı yatan iller Mayıs 2024! 20 Mayıs resmi tatil mi? 20 Mayıs okullar ve iş yerleri tatil mi? #128197 14 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 14 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 14 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! Sözleşmeli öğretmenlik yeni mülakat puan dağılımı ne 2024? 14 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 14 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 14 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 14 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 14 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! 14 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 14 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 14 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Aston Villa Liverpool maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) A.Villa Liverpool maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 14 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 14 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? #128680
CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title