Haberler

"İran Konusunda Taraf Tutmayız"

Güncelleme:

Türk Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı ABD'deki Temaslarında Ortadoğu, Afganistan ve Balkanlarla İlgili Görüşmeler Yaptı.

Görüşmeler hakkında bilgi veren diplomatik kaynaklar, temaslarda İran, Irak ve İsrail başta olmak üzere, ikili ilişkiler, Ortadoğu, Afganistan ve Balkanlarla ilgili konuların görüşüldüğünü, 1915 olayları ve iç politikanın görüşmelerde gündeme gelmediğini belirtti.

ABD YÖNETİMİ SİLAH SATIŞININ ENGELLENMEMESİ İÇİN YARDIM TALEP ETTİ

Son dönemde yaşanan gelişmeler nedeniyle ABD'de, özellikle Kongre ve medyada, Türkiye hakkında yanlış değerlendirmeler yapıldığını söyleyen diplomatik kaynaklar, bu yanlış anlaşılmanın giderilmesi için Amerikan Kongresi ile temasların artırılacağını ifade etti.

Türkiye'nin ABD'den askeri techizat talepleri olduğunu hatırlatan kaynaklar, silah satışının Kongre'nin onayından geçmesinin gerektiğini, bu nedenle de Kongre üyelerinin Türkiye hakkında daha fazla bilgilendirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Amerikan yönetiminin de Kongre'yi silah satışı konusunda ikna için Türkiye'den daha fazla yardım talebinde bulunduğunu belirtildi.

'İRAN KONUSUNDA TARAF TUTMAYACAĞIZ'

ABD yönetiminin, Türkiye'nin İran'ın nükleer programı konusundaki çabalarından memnuniyet duyduğunu bildiren diplomatik kaynaklar, Türkiye'nin müzakere sürecinde Viyana'ya da 5+1 grubuna katılma gibi bir niyeti olmadığını, eğer istenirse, İran ile uluslararası toplum arasında yardımcı rolü oynanabileceğini ifade etti.

ABD'den Kongre'nin İran'a yönelik aldığı ek yaptırımlara Türkiye'nin de uyması konusunda bir talep gelmediğini belirten kaynaklar, Türkiye'nin sadece BM bünyesinde kabul edilen yaptırımları uygulama zorunluluğu olduğunu ve bu yaptırımların da uygulanacağını aktardı.

'İSRAİL KONUSUNDA ABD'DEN YARDIM TALEP ETTİK'

Gazze'ye gitmek isteyen yardım gemilerine yapılan baskının ardından İsrail ile yaşanan kriz de Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'nun yaptığı görüşmelerin ana gündem maddelerinden biriydi.

Olayın ve ardından çıkan krizin tüm detaylarıyla Amerikalı yetkililere anlatıldığını belirten kaynaklar, bunun iki dost arasında yaşanan bir sorun olduğunun vurgulandığını ifade etti.

Baskını inceleyen uluslararası komisyonun çalışmalarının ilk sonuçlarını 15 Eylül'den önce açıklayacağını hatırlatan kaynaklar, ABD'ye bu çalışmaların iyi değerlendirilmesi ve krizin aşılması konusunda biraz daha yardımcı olmaları gerektiğinin hatırlatıldığını da vurguladılar.

Yahudi kuruluşlarıyla da görüştüğü belirtilen heyetin, bu kuruluşlara Türkiye ve İsrail'in iki dost ülke olduğunu hatırlattığı, sorununun İsrail devleti ya da yahudilerle değil, İsrail'in şu anki hükümetiyle yaşandığı mesajını verildiği de belirtildi.

'BÜYÜKELÇİNİN EYLÜL AYINDA ATANACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ'

Amerika'da Türkiye ile ilişkilerde ayrı bir sorun olarak ortaya çıkan Büyükelçi Francis Ricciardone'nin ataması konusuna da değinen dışişleri kaynakları, tatilde olan Kongre'nin Eylül ayında yeniden çalışmaya başlamasıyla en kısa sürede sorunun aşılacağına inandıklarını belirttiler.

PKK İLE MÜCADELEDE İŞBİRLİĞİNE DEVAM

PKK ile mücadele konusunun da gündeme geldiği görüşmelerde, ABD terör örgütü ile mücadeleye verdiği önemi bir kez daha teyit etti.

Diplomatik kaynaklar, Türkiye'nin ABD'den. PKK'nın finansmanının sağlandığı Avrupa ülkelerine daha çok baskı yapmasını talep ettiğini de belirtti.

Irak'taki siyasi çıkmaza da değinen heyet, ülkede yeni bir hükümet kurulması konusunda Türkiye ile Amerika'nın görüşlerinin büyük ölçüde örtüştüğünü, kurulacak hükümetin Irak'ta mümkün olan en fazla sayıda siyasi grubu içine alması gerektiği konusunda hemfikir oldunduğunu da ifade ettiler.

Alaattin AKDOĞAR / WASHINGTON - ABD - DHA

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Refah'ta İsrail ile Mısır askerleri arasında çatışma! 1 asker hayatını kaybetti

Refah'ta İsrail ile Mısır askerleri arasında çatışma! 1 asker hayatını kaybetti

Pendik'te parçalanarak çöp konteynerlerine atılan cesedin kimliği belli oldu

Pendik'te parçalanarak çöp konteynerlerine atılan cesedin kimliği belli oldu

Görüntü Türkiye'den! Ağaçtaki dev yılanı görenler gerçek olduğuna inanamıyor

Görüntü Türkiye'den! Ağaçtaki dev yılanı görenler gerçek olduğuna inanamıyor

Bakmadan Geçme

Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi 27. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 27 Mayıs Mayıs Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 27-28 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 27-28 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi! Şaban Oğlu Şaban filmi konusu nedir? Şaban Oğlu Şaban oyuncuları ve Şaban Oğlu Şaban özeti! #128250 Şaban Oğlu Şaban nerede çekildi, köşk nerede? Hangi il ve ilçede çekildi? Şaban Oğlu Şaban film çekimleri nerede yapıldı, ev neresi? #128250 Kuş gribi hayvandan insana geçer mi? Kuş gribi etten bulaşır mı? Selahaddin Eyyubi canlı izle! TRT 1 Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi 26. bölüm canlı yayın izleme linki #128250 ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 27-28 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi! 27 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı! Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! #128680 Türkiye'nin kendi petrolü var mı? Türkiye'de petrol var mı varsa neden çıkaramıyoruz? 27 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? #128680 Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? #128680 Bahar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki! #128250 İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 27-28 Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi! 2024 Kurbanlık fiyatları! Büyükbaş ve Küçükbaş kurban fiyatı ne kadar?
'Lig'in en iyi antrenörü benim' diyordu! Çalıştırdığı 2 takım da küme düştü

"Lig'in en iyi antrenörü benim" diyordu! Çalıştırdığı 2 takım da küme düştü

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title