Haberler

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Başmüzakereci Arakçi Açıklaması

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Başmüzakereci Abbas Arakçi, Türkiye ve İran'ın bölgesel konularda bazı anlaşmazlıklar yaşadığını ancak bunun iki ülke ilişkilerinin yolundan çıktığı anlamına gelmediğini söyledi.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Başmüzakereci Abbas Arakçi, Türkiye ve İran'ın bölgesel konularda bazı anlaşmazlıklar yaşadığını ancak bunun iki ülke ilişkilerinin yolundan çıktığı anlamına gelmediğini söyledi.

Arakçi başkent Tahran'daki Dışişleri Bakanlığı binasında düzenlediği basın toplantısında başta nükleer anlaşma ve komşu ülkelerle ilişkiler olmak üzere bir dizi konu hakkında basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Türkiye ile gelecekteki ilişkilerin nasıl olacağıyla ilgili bir soruya Arakçi, "İran ve Türkiye ilişkileri sağlam, kadim ve kapsamlıdır. Ekonomik, siyasi, tarihi, kültürel ve dini boyuta sahip olan iki ülkenin ilişkileri güçlü bir şekilde devam edecektir" dedi.

İki ülkenin bölgesel meselelerde bazı ihtilaflarının olduğunu söyleyen Arakçi, bu ihtilafların bazı konularda ciddi olduğunu ancak bunun iki ülke ilişkilerinin kendi yolundan çıktığı anlamına gelmediğini söyledi.

Arakçi, nükleer anlaşmanın İran'ın Türkiye ile iş birliğini artıracağını dile getirerek, "Türkiye, Azerbaycan gibi İran ve Avrupa arasında ve İran ve Avrupa'nın ekonomik ilişkilerinin gelişmesinde önemli rol üstleniyor" diyerek şöyle devam etti:

"Yaptırımlar döneminde dahi Türkiye ile iyi ekonomik ilişkilere sahip bulunuyorduk ve bu ilişkiler devam edecek. Aynı şekilde iki ülke arasında bazı bölgesel meselelerde ihtilaflar var ve bu da reddedilemez. Bazı konulardaki anlaşmazlıklar oldukça ciddi ve bu konulardaki görüşlerimizi Türkiyeli yetkililere ilettik ve iletmeye devam edeceğiz.  Ben, Türkiye ve İran arasındaki büyük ilişkilerin çok daha kapsamlı ve geçmiştekinden daha iyi olacağını düşünüyorum."

Yeni dönemde komşularla ilişkiler

Dışişleri Bakan Yardımcısı gelecekte komşu ülkelerle ilişkilerin nasıl şekilleneceğiyle ilgili bir soru üzerine, İran ve uluslararası toplumun ekonomik ilişkilerinde yeni dönemin başlayacağını söyledi.

Arakçi, komşu ülkelerin İran'ın dış politikasında özel bir konuma sahip olduğunu belirterek, Azerbaycan'ın konumu nedeniyle İran ve komşularının gelecekteki ilişkilerinde önemli role sahip olacağını ifade etti.

"İran'ın dış politikası geçmişte olduğu gibi devam edecek"

Arakçi, nükleer anlaşmanın İran'ın ABD'ye karşı siyasetini değiştirmediğini belirterek, "Hiçbir zaman ABD'nin, nükleer mesele dışında İran konusundaki siyasetinin değişeceği beklentisinde değildik ve şu anda da değiliz. Karşı taraf da nükleer mesele haricindeki konularda bizden değişim beklemesin" diye diyerek şunları kaydetti:

"Nükleerde anlaşma yapılması, otoriter düzene, ABD'nin düşmanca politikalarına ve bölgedeki dostlarımızı desteklemeye yönelik siyasetimizin değiştiği manasına gelmiyor. Karşı taraftan da bir beklentimiz yok. Nükleer meselenin çözümü ve anlaşmaya varılması sadece İran ve ABD arasındaki meselelerden birinin yönetimiyle ilgili ve bu da iki ülkenin ilişkilerinin normalleşmesi anlamına gelmiyor. Anlaşmanın diğer meselelere etkisi yok. İran'ın dış politikası geçmişte olduğu gibi devam edecek."

Arakçi 10 yıl olarak belirlenen İran'ın nükleer programındaki Birleşmiş Milletler (BM) denetiminin ABD yönetimi tarafından 15 yıla çıkarılacağı şeklindeki iddialara ilişkin de BM Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından onaylanan anlaşmada belirtilen tarihin oldukça açık olduğunu ve denetimlerin 5 yıl daha uzatılmasının mümkün olmadığını belirterek, "Bu konuda bir belirsizlik yok. 10 yıldan öteye bir tarih söz konusu değil" şeklinde cevap verdi.

İran'daki askeri tesislerin denetimi

Arakçi, Parçin'deki askeri tesisin denetlenmesi ve ek protokollere ilişkin bir soru üzerine ise, ek protokollerin gelecekte uygulanacak bir konu olduğunu belirterek, "Elbette uygulama zamanına geldiğimizde ek protokoller çerçevesinde Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'na gerekli izinleri vereceğiz. Nükleer harici tesislere erişmek de uluslararası standartlar ve ek protokoller çerçevesinde olacak" açıklamasında bulundu.

İran'ın dondurulmuş mal varlıklarının serbest bırakılması

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Arakçi, İran'ın dondurulmuş mal varlıklarının da anlaşma kapsamında her ay 700 milyon dolar olmak üzere serbest bırakılacağını belirterek, "Yaptırımların kaldırılmasından sonra bu varlıklar serbest kalacak ve sahiplerine teslim edilecek. İran'a ait olan dondurulmuş her mal varlığı serbest bırakılacak" diye konuştu.

Rusya'dan alınacak S300 füzelerinin teslimi

Arakçi, S300 uzun menzilli hava savunma sistemlerinin Rusya tarafından İran'a teslimi konusunun Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararı kapsamı dışında olduğunu söyledi.

"İran'a satışı kısıtlanan silahlar yedi kalem olarak belirlendi. S300 gibi savunma silahları bu yedi kalemin dışında ve Rusya da bunu daha önce açıklamıştı" diyen Arakçi, söz konusu füzelerin tesliminin önünde bir engel olmadığını da sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Güncel

Egemen Bağış Azerbaycan Türkiye İran Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fenerbahçe Beko Monaco maçında ne oldu? Fenerbahçe EUROLİG ceza alacak mı 2024? Kızılcık Şerbeti hangi üniversitede çekiliyor? Yalı Çapkını Seyran ölüyor mu? 4 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? Temel Karamollaoğlu bırakıyor mu, istifa edecek mi? 4 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 4 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! YALI ÇAPKINI 69. bölüm FRAGMAN İZLE! #127916 Yalı Çapkını 69. bölüm fragmanı yayınlandı mı? 4 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 4 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 4 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 4 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 4 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 4 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! YALI ÇAPKINI SEYRAN HAMİLE KALACAK MI? Yalı Çapkını Seyran ölecek mi? 4 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title