Haberler

İran'da "En Uzun Gece" Bayram Coşkusuyla Kutlanıyor

Güncelleme:

İran'da 21 Aralık gecesi, Şeb i Yelda adı altında bayram coşkusuyla kutlanıyor.

İran'da, yılın en uzun gecesi olan 21 Aralık, "Şeb-i Yelda" adı altında, akrabaların bir araya geldiği, sıcak ve yakın aile ilişkilerinin yaşandığı bir bayram coşkusuyla kutlanıyor.

ŞEB-İ YELDA AİLE ÜYELERİNİN BİR ARAYA GELDİĞİ BİR GELENEK

İran takvimine göre, sonbaharın sona erdiği ve kışın başladığı "Azer" ayını "Dey" ayına bağlayan 21 Aralık gecesi, ülkede Şeb-i Yelda adıyla kutlanıyor. Şeb-i Yelda adetleri ülkede, aile üyelerinin bir araya geldiği, sıcak ilişkilerin kurulduğu ve samimiyet ortamının geliştiği bir gelenek olarak devam ettiriliyor.

Şeb-i Yelda'nın İran'daki önemine dair bilgi veren İran'ın eski İslami İrşad ve Kültür Bakanı Muhammed Hüseyni, İran'da halkın, yılın en uzun gecesi Şeb-i Yelda'yı İslam öncesinden başlayan farklı etkinliklerle kutlama geleneğini, İslamiyetle birlikte "sıla-i rahim"e dönüştürdüğünü belirtti.

Gelişen iletişim teknolojilerinin insani ilişkilere ciddi anlamda zarar verdiğini belirten Hüseyni, Şeb-i Yelda'nın, İran'da halk tarafından insani ilişkilerin artmasına vesile olacak bir gelenek haline getirildiğini dile getirdi.

'GEÇMİŞLE GÜNÜMÜZÜ BİRBİRİNE BAĞLIYOR'


Hüseyni, Şeb-i Yelda'nın geçmişle günümüzü birbirine bağlama konusunda önemli role sahip olduğunu belirterek, "Sıcak ilişkilerden uzak, dijital ve sanal ilişkilerin kurulduğu günümüzde, geçmişe ait olan ve aile üyeleri arasında sıcak ve samimi ilişkilerin kurulmasında önemli payı olan Şeb-i Yelda, geçmişle günümüzü birbirine bağlama konusunda önemli bir rol üstleniyor" dedi.

Hüseyni, Şeb-i Yelda'nın, İslam'ın önem verdiği sıla-i rahim ibadetinin yerine getirildiği bir gelenek olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"İslam, sıla-i rahim ibadeti üzerinde önemle durur ve dinimiz, insanlar arasında sıcak ilişkiler kurulmasını emreder. Şeb-i Yelda, bir araya gelme, birbirlerine yardımcı olma, tecrübelerden yararlanma, iyilik kapılarının aralanmasına vesile olma ve bir tür istişare ortamı oluşturma gibi özellikleriyle çok yararlı ve toplumsal ilişkilere de katkı sağlayan hayırlı bir gelenek. Şeb-i Yelda, insanlar arasında iyiliği emreden kötülükten sakındıran bir araç olabilir. Peygamberimiz bir hareket başlatacağı zaman o kabilenin büyüklerinden ve etki bırakacak kişilerinden başlardı. Şeb-i Yelda'da küçükler büyüklerin yanına oturur onlardan hediye alır. Hatta, aile üyeleri arasında bazı kırgınlıklar, küskünlükler olsa da bu gecede bir araya gelinir ve küskünlükler ve kırgınlıklar giderilir, samimi ve dostane bir ortama dönüştürülür."

İran devlet televizyonu İRİB'İn sunucularından Şahabi Hüseyinzade de yaptığı açıklamada, Şeb-i Yelda'da, aile büyüğünün bulunduğu evde bir araya gelen aile üyelerinin, birlikte yemek yemenin yanı sıra, geride bırakılan mevsimin kurutulmuş ya da yaş meyvalar ve çeşitli kuru yemişlerin oluşturduğu sofranın etrafında toplanarak, yılın en uzun gecesini bir bayram havasında geçirmenin heyecanını yaşadıklarını söyledi.

YEMEKTE DİVAN ŞİİRİ OKUYORLAR

Hüseyinzade, Şeb-i Yelda'da geçen yıldan ya da geçen bahardan kalan bazı tarım ürünlerinden oluşan bir sofra hazırlandığını ve sofranın etrafında toplanan aile üyelerinin İran'ın ünlü şairlerinden Hafız-ı Şirazi'nin divanını okuduklarını belirtti.

Şeb-i Yelda başta İran olmak üzere, Afganistan, Tacikistan ve bazı Orta Asya ülkelerinde de kutlanıyor.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

En Uzun Gece İran Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title