Haberler

"Irak'taki Hataya Düşmemeliyiz"

Güncelleme:

Obama: Eğer Kaddafi'yi Askeri Yolla Devirmeye Kalkarsak...

Televizyondan halka hitap eden ABD Başkanı Barack Obama, ABD'nin Irak'ta düştüğü hataya düşmemesi gerektiğini söyledi.

Obama yaptığı açıklamada, "Eğer Irak örneğinde olduğu gibi, Libya lideri Muammer Kaddafi'yi askeri yolla devirmeye kalkarsak, uluslararası koalisyon paramparça olur" dedi.

ABD'nin başkenti Washington'daki Ulusal Savunma Üniversitesinden hitap eden Obama, "Kaddafi'yi devirmek için bir kara gücü göndermek gerek, bu da orduda görev yapan askerlerimiz için çok tehlikeli ve devletimiz için çok masraflı olur ve sonradan sorumululuk açısından çok ağır sonuçlar doğurabilir" şeklinde açıklamada bulundu.

Irak'ta ABD'nin kara harekatı yaptığını hatırlatan Obama, "Irak'ta rejim değişikliği 8 yıl sürdü, binlerce Amerikan askerinin ve Iraklı sivilin hayatına ve ABD'ye yaklaşık bin milyar dolara maloldu" dedi.

Obama, "Irak'ta yapılan hatalara düşmememek için 'lideri tarafından tehdit edilen bir halkı korumak amacıyla, o ülkeyi işgal etme hariç, gerekli bütün önemleri almayı' öngören BM Güvenlik Konseyinin 1973 nolu kararının çerçevesinin dışına çıkmayacağız ve Libya'ya kara gücü yollamayacağız" dedi.

Libya lideri Muammer Kaddafi'ye karşı operasyonu savunan Obama, ABD'nin

"çıkarları ve savunduğu değerlerin" tehlikeye girdiği zaman müdahale kaçınılmaz olduğunun altını çizdi. Obama, "Tabii ki, her baskı rejimine karşı orduyu kullanamayız, sadece doğru olanın yapılması gerektiği bir durum ortaya çıkınca müdahale etmeliyiz" ifadelerini kullandı.

Obama konuşmasında, "Bir askeri harekatın risk ve maliyetinin farkındayız ve elbette uluslararası sorunları çözmek için güce başvurmaktan da çekiniriz ama gerektiğinde, yani çıkarlarımız ve savunduğumuz değerler tehdit edilince, harekete geçme sorumluluğumuz doğar" dedi.

-"ABD TEK BAŞINA HAREKET ETMİYOR-

Libya'daki misyona dair çabada ABD'nin tek başına hareket etmediğini, güçlü ve büyüyen bir koalisyonunda kendilerine katıldığını ifade eden Obama, "buna, yıllardır bizim tarafımızda savaşan ve yakın müttefiklerimiz olan İngiltere, Fransa, Kanada, Danimarka, Norveç, İtalya, İspanya, Yunanistan ve Türkiye gibi ülkeler de dahil" dedi.

Libya'ya karşı askeri müdahalenin bir katliamın önüne geçtiğini anlatan Obama, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kendisine karşı ayaklanan halkını 'sıçan' olarak nitelendirerek, 'kapı kapı dolaşıp, hiç kimseye acımayacağını ve herkesi cezalandıracağı' yönünde tehdit yağdıran Kaddafi'nin karşısında bazı ülkeler durumu görmezden gelmiş olabilirler. Fakat ABD farklı bir ülke ve ben bu ülkenin başkanı olarak görmezden gelmeyi reddettim. Katliam yapılmasını, toplu mezarları engellemek için harekete geçmeye karar verdim."

Obama, "Sivilleri korumak için ABD ve uluslararası ortakları geniş bir koalisyon kurdular, Kaddafi güçlerini durdurdular, bir katliamın önüne geçtiler ve Libya hava sahasında uçuşa yasak bölge ilan ettiler" dedi.

Libya'da demokrasiye geçişin "zor bir iş" olacağını söyleyen Obama, uluslararası çabaların ve yardımın yanısıra bu geçişin daha çok Libyalıların göstereceği çaba ile mümkün olacağını kaydetti.

-"KOMUTA ÇARŞAMBA GÜNÜ NATO'DA"-

Libya'ya yönelik silah ambargosu uygulaması ile uçuşa yasak bölge uygulamasının sorumluluğunu yürüten NATO'nun yeni bir sorumluluk üstlendiğini belirten Obama, "Şimdi de, NATO Libyalı sivilleri koruma sorumluluğunu da üstlendi ve ABD komutayı Çarşamba günü NATO'ya devredecek" dedi.

-GALLUP-

Öte yandan, ABD'deki Gallup enstitüsünün 22 Martta yaptığı araştırmaya göre, ABD halkının sadece yüzde 47'si Libya'ya karşı müdahaleden yana.

Araştırmacılara göre, bu oran ABD'de, 40 yıldan bu yana yabancı bir ülkeye yapılan müdahaleyi onaylayan en düşük oran. - WASHINGTON

Kaynak: AA / Dünya

Dünya Haberler

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopter kaza geçirdi! Ekipler bölgeye ulaşmaya çalışıyor

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopter kaza geçirdi! Ekipler bölgeye ulaşmaya çalışıyor

İbrahim Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

İbrahim Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

Başrolde yine aynı isim var! Galatasaray ve Fenerbahçe oyuncuları arasında kavga çıktı

Başrolde yine aynı isim var! Galatasaray ve Fenerbahçe oyuncuları arasında kavga çıktı

Bakmadan Geçme

Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanan maçlar (1909-2024) Galatasaray Fenerbahçe maçı CANLI izle! (HD) 19 Mayıs Galatasaray Fenerbahçe maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Galatasaray Fenerbahçe maçı öncesi kavga mı çıktı, kimle kim kavga etti? İlk 11 belli oldu! İşte Galatasaray Fenerbahçe maçı 11'leri! Galatasaray Fenerbahçe seyirci sayısı kaç? Galatasaray Fenerbahçe tribünlerinde kaç kişi var, kaç bilet satıldı? Bein Sports CANLI izle! (GALATASARAY-FENERBAHÇE) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Galatasaray Fenerbahçe maçını şifresiz veren kanallar! Galatasaray Fenerbahçe maçı nereden izlenir? Cengiz Ünder neden yok, sakat mı? Galatasaray maçında Cengiz Ünder yok mu, yedeklerde mi, niye yok? İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi kimdir? İran Cumhurbaşkanı öldü mü, sağlık durumu nasıl? Kongo'da darbe mi oluyor? SON DURUM! Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde neler oluyor, darbe mi oldu? Galatasaray Fenerbahçe maç kadrosu ilk 11'i! (BELLİ OLDU) Galatasaray Fenerbahçe ilk 11'lerde kimler var? Galatasaray Fenerbahçe maçı saat kaçta? Derbi saat 19.00'da mı 20.00'de mi? CANLI maç izle! (GALATASARAY-FENERBAHÇE) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 19 Mayıs günün maçları nereden izlenir? 19-20 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? 19-20 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı?
Polis olmasa kim bilir neler olurdu! Derbi öncesi Galatasaraylı taraftarlardan Fenerbahçeli kadına tepki

Polis olmasa kim bilir neler olurdu! Derbi öncesi Galatasaraylı taraftarlardan Fenerbahçeli kadına tepki

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title